Εικόνες θέματος από MichaelJay. Από το Blogger.

Video

News

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Archive

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Breaking

Fashion

News

Food

Sports

Technology

Technology

Featured

Videos

About us

Tags

Follow Us @soratemplates

Tags

Categories

Sponsor

AD BANNER

Recent News

Popular

Technology

Pages

Recent

Connect With us

Over 600,000+ Readers Get fresh content from FastBlog

Comments

Facebook

ABOUT AUTHOR

test banner

LATEST POSTS


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΑΛΣ

- Note: Για κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με τις ανακοινώσεις παρακαλούμε όπως επικονωνείτε απευθείας με τον Πρόεδρο ΠΕΑΛΣ:

- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ

- ΠΑΣΣΑΚΟΣ Π. Σπυρίδων (ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΛΣ).

- email: p.peals.elakt@gmail.com τηλ: 6946833943.


Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΑΛΣ: Εναρκτήρια Ομιλία Προέδρου κ. ΣΑΪΤΑΚΗ στο 6ο Τακτικό Συνέδριο

 
Δημοσίευση-επιμέλεια απο Πρόεδρος ΠΑΣΣΑΚΟΣ Π. ΣΠΥΡΙΔΩΝ at 11:40

Πανοσιολογιότατε, κύριε Γενικέ Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κύριε Περιφερειάρχα Κρήτης, κύριε Βουλευτά, κύριε Αντιδήμαρχε, κύριε Αρχηγέ, κύριοι εκπρόσωποι κομμάτων, κύριοι εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, κύριοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, Ναύαρχοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι.

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο 6ο τακτικό  συνέδριο της Π.Ε.Α.Λ.Σ, που για άλλη μια χρονιά συνδυάζεται με τη διεξαγωγή ημερίδας. Επίσης για άλλη μια φορά, η θεματολογία της, αφορά εξίσου, στην κοινωνία και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Η επιλογή της πόλης διεξαγωγής του συνεδρίου, δεν ήταν τυχαία. Καταρχήν το Ηράκλειο μας προσέλκυσε, για την σπουδαία ιστορία του. Είναι η γενέτειρα του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού από την Μινωική Περίοδο το 3.000 π.X. με έδρα το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού. Ενώ σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης, την έδρα της περιφέρειας, καθώς το οικονομικό, εμπορικό και επιστημονικό κέντρο του νησιού. Κατέχει στρατηγική γεωπολιτική θέση στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, συνδέοντας τρεις ηπείρους και πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Θα λέγαμε ότι είναι μια πόλη δίχως σύνορα που αποπνέει ελευθερία, πολιτισμό και δημιουργικότητα.

Παράλληλα όμως επιλέξαμε το Ηράκλειο, ως έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς που αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό και συνεπώς επηρεάζονται από το πρόβλημα που σήμερα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με τη βοήθεια των ειδικών και αφορά στους πνιγμούς στη θάλασσα.

Τα ατυχήματα στη θάλασσα και οι σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία, ακόμα και στη ζωή των θυμάτων, ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη τη στενή σχέση της με το υγρό στοιχείο. Δυστυχώς κάθε χρόνο ο πνιγμός καταλαμβάνει παγίως μία θέση από τις κύριες αιτίες ατυχηματικών θανάτων, ακολουθώντας σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες πληθυσμού, τα τροχαία ατυχήματα που διατηρούν τα θλιβερά πρωτεία. Επιπρόσθετα  αναλογιζόμενοι ότι το 30% των θυμάτων είναι ξένοι επισκέπτες, πολίτες άλλων χώρων, γίνεται αντιληπτό ότι κάθε ατύχημα με τραυματισμό στη θάλασσα, έχει παρεπόμενες συνέπειες στον τουρισμό και τα παρακλάδια του.

 Η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα ανέκαθεν τελούσε υπό την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η ημερίδα  της ΠΕΑΛΣ, υπό το πρίσμα της συχνότητας των κρουσμάτων πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες, στοχεύει στην πραγματοποίηση μιας εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών γύρω από τα αίτια των ατυχηματικών περιστατικών στη θάλασσα, αλλά κυρίως ΣΤΟΧΕΥΕΙ στην πρόληψη, κάνοντας ευρύτερα γνωστούς τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται, ώστε η εφαρμογή τους, να καθιστά ασφαλή την κολύμβηση και πραγματική απόλαυση στη θάλασσα.

Όπως θα διαπιστώσετε, στην ημερίδα, συμμετέχουν ως εισηγητές, ειδικοί, γνώστες του προβλήματος, που με τις διαλέξεις τους θα προσεγγίσουν το θέμα των πνιγμών στη θάλασσα και θα αναλύσουν εξειδικευμένα ζητήματα και γι’ αυτό, προσωπικά τους ευχαριστώ. Επίσης ιδιαίτερα ευχαριστώ τον έγκριτο Δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαχίνη, που άμεσα και χωρίς κανένα δισταγμό αποδέχτηκε την πρόταση μας, να υποστηρίξει την προσπάθεια  και να συντονίσει αυτή την ημερίδα.

Σεβασμιότατε, αγαπητοί σύνεδροι, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου μας είναι «Κερδίζουμε ό,τι τολμούμε» κι εμείς τολμήσαμε.

Η θητεία μας, βέβαια, που άρχισε πριν από δύο χρόνια, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Εξ’ αρχής, κληθήκαμε να λειτουργήσουμε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Η οικονομική κρίση ήρθε στη ζωή μας σαν τυφώνας, που για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει να μαίνεται καταστροφικός, συντρίβοντας δικαιώματα, οικονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, προξενώντας εξαθλίωση, φτώχεια και πείνα.

Όπως όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος, έτσι κι εμείς ως χώρα, βιώνουμε την απόλυτη εθνική ομηρία και κοινωνική εξαθλίωση με τεράστια προβλήματα, που έχουν πολύ βαθύτερα αίτια από την προσωποπαγή ηγεσία ή τα κόμματα. Οι εθνικές κυβερνήσεις «παρέδωσαν αμμαχητί» την αυτονομία τους και δεν αποφασίζουν για «τα του οίκου τους».

Στη χώρα μας πολλοί παράγοντες συνέβαλαν  στη δημιουργία της κρίσης, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο πολιτικό και ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο. Ύστερα όμως από πέντε χρόνια οικονομικής δυσπραγίας, το κρίσιμο ερώτημα που θέτει «ο κοινός νους» πως εκείνοι που ευθύνονται για την κρίση θα πληρώσουν, παραμένει αναπάντητο.

Στην πράξη η χώρα μας αναδεικνύεται ως το  «μοντέλο» πολιτικής και θεσμικής υπανάπτυξης, ένεκα του τρόπου διακυβέρνησης της, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το στρεβλό αυτό μοντέλο, δημιουργήθηκε και ενδυναμώθηκε από τα φαινόμενα του κρατισμού, της διαφθοράς, των προσοδοθηρικών συμπεριφορών, της πολιτικής ανισορροπίας, του λαϊκισμού. Αυτό που με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα κακών δημόσιων οικονομικών πρακτικών, στην πραγματικότητα είναι η έλλειψη ενός ικανοποιητικού και επαρκούς μοντέλου διακυβέρνησης, με αποκλειστική ευθύνη των εκάστοτε κυβερνόντων τη χώρα.
Κυρίες και κύριοι,
Εδώ και πέντε χρόνια είδαμε και ζήσαμε πολλά. Τόσα, όσα δε μπορούσαμε να προβλέψουμε και να φανταστούμε. Κάθε μέρα υπάρχουν νέες εξελίξεις.  Κάθε μέρα προστίθενται νέα γεγονότα στη μακριά λίστα των αρνητικών ειδήσεων που επιβάλλουν νέες ερμηνείες και προκαλούν νέους φόβους.

Σήμερα ζούμε σε μια χώρα που βιώνει ένα υπόγειο και σκληρό διμέτωπο πόλεμο, από τη μια ενάντια στο σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, που την οδήγησε εδώ και από την άλλη ενάντια στους ύπουλους εχθρούς της, που με κάθε τρόπο εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες μας, τα μειονεκτήματά μας και την κρίση που αντιμετωπίζουμε για να αρπάξουν ότι μπορούν, είτε από τον εθνικό μας πλούτο, είτε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
 Η εφαρμοζόμενη πολιτική του να πληρώνουμε εμείς, αντί να πληρώνουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση αποδεικνύεται κάθε ημέρα που περνά, πέρα για πέρα, εσφαλμένη και άδικη. Οι πολιτικές λύσεις που ακολουθούνται για  την αντιμετώπιση  της,  δεν μοιάζουν μόνο, αλλά είναι κατ’ ουσίαν οικονομικά άτοπες, κοινωνικά άδικες και στην πραγματικότητα επιδεινώνουν την κατάσταση.
Από την πρώτη στιγμή που ανιχνεύθηκε το πρόβλημα και αναζητήθηκαν  οι λύσεις, εμείς αποφασίσαμε να συνταχθούμε με την απαίτηση των συντριπτικά περισσότερων, ότι απαιτείται η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα σέβεται τον άνθρωπο πέρα και πάνω από τα συμφέροντα των αγορών, της ολιγαρχίας του πλούτου. Αυτή μας την απόφαση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, ότι, όσο μια κοινωνία βυθίζεται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, άλλο τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα, θα αυξάνεται η εγκληματικότητα και θα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών και των συναδέλφων μας.
Τα οικονομικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, αλλά και αυτά που έχουν ψηφιστεί για τα επόμενα χρόνια, στην πράξη φαίνεται ότι δεν οδηγούν στην έξοδο από την οικονομική κρίση, παράγουν ύφεση, ανεργία, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, ανασφάλεια, εγκληματικότητα και κοινωνικές εκρήξεις. Γι' αυτό  το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αγωνίζεται για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και της τρόικας, επιζητώντας μια εθνική οικονομική πολιτική που θα βάζει πέρα και πάνω από τα κέρδη των τραπεζών τον Άνθρωπο, ως αναπόσπαστο στοιχείο της όποιας αναπτυξιακής πολιτικής στη Χώρα μας.
Σε ότι αφορά τα του οίκου μας, οι ίδιες λαθεμένες αυτές πολιτικές πρακτικές είχαν ως συνέπεια εμείς οι ένστολοι, οι υπερασπιστές της εθνικής ασφάλειας και έννομης τάξης, να υποστούμε την πιο κατάφωρη και άδικη επίθεση στους μισθούς και τις συντάξεις μας. Ενώ παράλληλα, οι περικοπές των προϋπολογισμών των οργανισμών που υπηρετούμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις Υπηρεσίες μας, οδήγησαν στην υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σήμερα που η κοινωνία σύσσωμη πέραν κάθε αμφιβολίας αναγνωρίζει και αποδέχεται τον καίριο ρόλο μας στον ευαίσθητο τομέα της εθνικής τάξης και ασφάλειας, η πολιτεία αρνείται και δεν έχει προβεί ακόμα σε «αναστροφή από το δικό της δρόμο χωρίς επιστροφή» στον τομέα των περικοπών των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών των Σωμάτων.
 Τα ασφαλιστικά μας ταμεία στενάζουν υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων, που δημιουργήθηκε με το «κούρεμα» των ομολόγων.

Η «θεσπισμένη» και «εγγυημένη» ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη αποτελεί πλέον ένα «κακόγουστο ανέκδοτο» που μας οδήγησε σε μία καθολική έλλειψη της.

Η απουσία ικανών οικονομικών πόρων οδηγεί σε απαξίωση και εν τέλει σε αδράνεια τα επιχειρησιακά μέσα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας προς την κοινωνία.

Οι συνάδελφοι εξακολουθούν να μετακινούνται για να εκτελέσουν το καθήκον τους, χωρίς, στις περισσότερες περιπτώσεις, την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων και χωρίς τη λήψη προκαταβολής.

Πόσο ακόμα θα μπορούν να αντέξουν οι λιμενικοί που ζουν στα νησιά της χώρας και ήδη καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους με πενιχρούς μισθούς, με απλήρωτα τα νοσήλια και τα φάρμακα των παιδιών τους;
Πόσο ακόμα θα μπορούν να ξημεροβραδιάζονται στα Αρχηγεία οι επιτελικοί ένστολοι, όταν δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια ανάλογη του βαθμού και των ευθυνών τους;
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία παροχή επίσημης γραπτής εγγύησης από την πλευρά της Πολιτείας μπροστά στις αγωνίες μας για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις ακόμη και αν βγαίνουν από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού δεν αρκούν, χρειάζονται έμπρακτες αποδείξεις. Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να ξεχάσει τη «λάθος συνταγή» και τα περίφημα «ισοδύναμα» και το τι επακολούθησε.  
Οι ένστολοι δεν αποτελούμε «περικοπτόμενα οικονομικά νούμερα», ούτε μηχανές που λειτουργούν ασυναίσθητα εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για 365 ημέρες το χρόνο, αλλά είμαστε άνθρωποι, που δεν έχουμε μόνο ως ύψιστη υποχρέωση τη νυχθημερόν εκτέλεση του καθήκοντος, αλλά έχουμε και δικαιώματα. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και το δικαίωμα να εκτελούμε τα καθήκοντά μας, απερίσπαστοι από τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Ζούμε σε μία κοινωνία που στενάζει, κομμάτι της οποίας είμαστε, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και δεν ζητήσαμε διακριτική-προνομιακή μεταχείριση, όμως αμειβόμαστε με πολύ χαμηλούς μισθούς, δεν αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα της εργασίας μας, εργαζόμαστε σε ακατάστατα ωράρια, σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, νυχθημερόν, με απλήρωτη υπερεργασία.
Κύριοι σύνεδροι, κυρίες και κύριοι,

«πη παρέβην; τι δ’ έρεξα; Τι δε μοι δέον ουκ ετελέσθη;» που παρέβην; τι έκανα; τι από αυτά που έπρεπε να κάνω δεν έγινε; ήταν το ερώτημα των Πυθαγορείων.

Στο ερώτημα αυτό μετά από ένα ακόμη χρόνο θητείας, απαντήσαμε με τις δράσεις και με  τις πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε:
Διεκδικήσαμεάμεσες λύσεις για ζέοντα προβλήματα των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπως υγειονομική περίθαλψη, οδοιπορικές δαπάνες, πλεύσιμα, αποζημιώσεις επιθεωρητών ΤΚΕΠ και πολλά άλλα.
Αντιδράσαμε σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του έργου μας.
Διαμαρτυρηθήκαμεγια συμπεριφορές που προσέβαλαν την προσωπική και  επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.
Ζητήσαμετην αναδιάταξη των δυνάμεων του Λ.Σ. για την καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων του Σώματος, ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρησιακών μέσων.
Βρεθήκαμεόλοι μαζί σε πορείες και διαμαρτυρίες, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματά μας.

Επεξεργαστήκαμεκαι υποβάλλαμε προτάσεις, όποτε και όπου απαιτήθηκε για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Οργανισμού που υπηρετούμε.
Απευθυνθήκαμεγια την διευθέτηση σοβαρών θεμάτων καθημερινότητας, στις ηγεσίες, πολιτική και στρατιωτική, διεκδικώντας δίκαιες λύσεις.
Αναπτύξαμεακόμα περισσότερο τις συνδικαλιστικές μας δυνάμεις στην περιφέρεια, με καλύτερη οργάνωση και καλύτερα αποτελέσματα.
Συνεχίσαμε να στηρίζουμε επαρκώς την επιτυχημένη τριμηνίαια έκδοση του περιοδικού Λιμενική Ρότα, με νέες θεματικές ενότητες και ανανεωμένη ύλη.
Αναβαθμίσαμεκαι αναβαθμίζουμε διαρκώς τις ηλεκτρονικές μας σελίδες, που αποτελούν τον σύγχρονο, άμεσο τρόπο επικοινωνίας με τα μέλη μας.
Λειτουργήσαμε,χωρίς αποκλεισμούς. Δραστηριοποιηθήκαμε πολύ περισσότερο από το παρελθόν.
Είμαστε ειλικρινείς. Kαταβάλαμε προσπάθειες και σε πολλά από τα παραπάνω επιτύχαμε λύσεις, ενώ σε άλλα δεν τύχαμε της δέουσας προσοχής από την πολιτική ηγεσία. Αλλά συνεχίζουμε, δε σταματάμε. Για το μέλλον; Έχουμε στόχους και χαραγμένη πορεία για την επίτευξή τους, συγκεκριμένα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα που επί χρόνια μας απασχολούν, σέρνονται και δεν έχουν αντιμετωπιστεί, τίθενται στις προτεραιότητές μας.
Σε θεσμικό επίπεδο:
Δημιουργία ενιαίου Κέντρου Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης των στελεχών, αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των στελεχών στις παραγωγικές σχολές μέσω ΑΣΕΠ ή μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων, τροποποίηση των κανονισμών εκπαίδευσης, επικαιροποίηση των συγγραμμάτων και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλαγή του τρόπου επιλογής των στελεχών στις ανώτατες βαθμίδες, ανασύνθεση των συμβουλίων κρίσεων, επικαιροποίηση των Κανονισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας, Λιμενικών Αρχών και Ειδικών Μονάδων, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της σπατάλης, αναδιάταξη των δυνάμεων του ΛΣ ανά την επικράτεια, όχι όμως στη λογική μνημονιακών υποχρεώσεων αλλά στη λογική του οφέλους των κοινωνιών, επανακαθορισμό μάχιμων υπηρεσιών, υπογραφή απευθείας συμβάσεων με ιατρούς και φαρμακεία, εξίσωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων των υπηρετούντων σε ΠΠΛΣ, με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ειδικές μονάδες.
Σε οικονομικό επίπεδο:
Κατάργηση των ήδη ψηφισθέντων περικοπών για το 2014, νέο μισθολόγιο επί το βέλτιον, άμεση εξόφληση των οφειλομένων οδοιπορικών και υγειονομικών δαπανών παρελθόντων ετών, άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων πλεύσιμων και απρόσκοπτη καταβολή τους στο εξής, μέση εξόφληση των αποζημιώσεων Επιθεωρητών ΤΚΕΠ των Λιμενικών Αρχών, που παράνομα παρακρατούνται εδώ και χρόνια, ενώ ήδη έχουν εισπραχτεί για λογαριασμό των δικαιούχων, αναπροσαρμογή των επιδομάτων για τις ειδικές μονάδες.
Κύριοι σύνεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,
Τονίζω για άλλη μια φορά, ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν θα ανεχτεί την περαιτέρω απαξίωση, απορρίπτει την πολιτική των περικοπών, της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης των ένστολων και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.
Δεσμευόμαστε, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, θέτοντας πάντοτε τον «δάκτυλον επί των τύπων των ήλων», ώστε μαζί με τη νέα διοίκηση της Ένωσης που θα προκύψει σε μικρό διάστημα από σήμερα, να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κατακτήσεις μας, αλλά και να συμβάλουμε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, θωρακίζοντας τον Έλληνα Λιμενικό Αξιωματικό και όχι μόνο από τους κινδύνους που τον απειλούν σε επαγγελματικό επίπεδο.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε αλλά και για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Καλή συνέχεια και καλή διαμονή στο όμορφο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια