Εικόνες θέματος από MichaelJay. Από το Blogger.

Video

News

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Archive

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Breaking

Fashion

News

Food

Sports

Technology

Technology

Featured

Videos

About us

Tags

Follow Us @soratemplates

Tags

Categories

Sponsor

AD BANNER

Recent News

Popular

Technology

Pages

Recent

Connect With us

Over 600,000+ Readers Get fresh content from FastBlog

Comments

Facebook

ABOUT AUTHOR

test banner

LATEST POSTS


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΕΑΛΣ

- Note: Για κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με τις δημοσιεύσεις μας παρακαλούμε όπως επικονωνείτε απευθείας με τον Πρόεδρο ΠΕΑΛΣ:

- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ

- ΠΑΣΣΑΚΟΣ Π. Σπυρίδων (ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΛΣ).

- email: p.peals.elakt@gmail.com τηλ: 6946833943-www.facebook.com/proedros.peals-www.limeniki-rota.blogspot.com/-www.twitter.com/proedros_peals


Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΑΛΣ: Αλήθειες και ψέματα, ποιοι και τι επιδιώκουν με την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων για τις μεταθέσεις των Αξιωματικών Λ.Σ.

 
Δημοσίευση-επιμέλεια απο Πρόεδρος ΠΑΣΣΑΚΟΣ Π. ΣΠΥΡΙΔΩΝ at 11:46

Αριθμ. Πρωτ.: 54/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γιατί ο περιορισμός στην υπαγωγή των αντικειμενικών κριτηρίων για τις μεταθέσεις οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργησή τους.

Η επιβουλή για την κατάργηση τους, άρχισε από την εφαρμογή τους. Ουδείς από όσους ασχολούνται με τα λιμενικά δρώμενα, μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα, ότι δεν περίμενε, κάποια στιγμή, να εκδηλωθεί και πάλι μια τέτοια ενέργεια. Εξάλλου και κατά το παρελθόν επιχειρήθηκε. Τότε όμως η νίκη ήταν πύρρειος και δεν είχε διάρκεια.

Το σύστημα όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν το βάζει εύκολα κάτω. Όλο το μεσοδιάστημα, σκόπιμα συντηρούσε και αμφισβητούσε την χρησιμότητα των αντικειμενικών κριτηρίων αλλά και την αποτελεσματικότητα τους στην ορθή στελέχωση των υπηρεσιών. Βλέπετε, το νέο αυτό αντικειμενικό και ταυτόχρονα αξιοκρατικό σύστημα μεταθέσεων, βρισκόταν μακρά από τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες αλλά και τις επιδιώξεις τους. Έπρεπε λοιπόν να εφεύρουν λογικοφανείς δικαιολογίες, ώστε να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους.

Όχι λοιπόν και τόσο ξαφνικά, βλέπουμε προς
στιγμή να πείθουν την πολιτική ηγεσία, που με τη σειρά της σπεύδει να νομοθετήσει την κατάργησή τους. Μια μικρή υποχώρηση έκαναν, η κατάργηση να αφορά μόνο στους Αξιωματικούς Λ.Σ.. Πράξη κάθετα αντίθετη προς το περί δικαίου αίσθημα και την διατήρηση ισχυρού του φρονήματος των στελεχών που ασκούν διοίκηση.

Μα γιατί θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος που δεν γνωρίζει, να επιδιώκεται η κατάργησή τους και τι και ποιους θα ωφελήσει; Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ωφελήσει το Λ.Σ. και τα στελέχη του. Το βέβαιον είναι ότι θα ωφελήσει τους εμπνευστές του, οι οποίοι είδαν τον δικό τους ρόλο να έχει περιοριστεί, να έχει εκλείψει. Ουσιαστικά τις αποφάσεις πλέον ελάμβανε ένα συλλογικό όργανο και όχι ένα πρόσωπο και αυτό δεν τους ικανοποιούσε.

Και θα αναρωτηθεί τώρα ο κάθε ένας, είναι κακό, ένα πρόσωπο να αποφασίζει για το πώς και με ποιους θα στελεχώνεται μια υπηρεσία;

Την απάντηση δε θα τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η ίδια η ιστορία. Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Την αυθαιρεσία που επικρατούσε στις μεταθέσεις, τους εκβιασμούς, την ευνοιοκρατία, τις χαριστικές πράξεις, τις απειλές, τον εκφοβισμό ή τα περιχαρακωμένα «βασίλεια» όσων αποφάσιζαν ή εκινούντο στις «αυλές των φυλάρχων»;

Κανείς επίσης από τους παλαιότερους δε μπορεί να ξεχάσει όλες εκείνες τις «μαύρες» Παρασκευές, που στέλνονταν οι μεταθέσεις στους «υπηκόους» για να λάβουν φύλλα πορείας την Δευτέρα, για τις νέες τους υπηρεσίες, εκτιμώντας ότι έτσι δεν θα είχαν τον απαιτούμενο χρόνο της αντίδρασης. Και ποιος αποφάσιζε άραγε για τυχόν αναφορά ακύρωσης; Μα ποιος άλλος, η «αυλή» και ο «φύλαρχος». Όπως λέει και ο λαός… «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει».

Και με το υπάρχον σύστημα, πώς πηγαίνουν τα πράγματα; Οι εμπνευστές της νέας ρύθμισης υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες δε μπορούν να λειτουργήσουν. Ισχύει;

Εύκολη η απάντηση.

Το πώς ακριβώς λειτουργούσε και οφείλει να λειτουργεί το συλλογικό όργανο, είναι σε όλους γνωστό. Διαφάνεια. Αποφάσεις βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, χρόνος για την προσφυγή όσων αισθάνονται αδικημένοι, απρόσκοπτη στελέχωση των υπηρεσιών. Τελευταίο, πρόσφατο παράδειγμα οι αποφάσεις του Συμβουλίου για το τρέχον έτος.

Αντίθετα, προβληματικό και θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο, όπου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το συλλογικό όργανο. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στις τοποθετήσεις προϊσταμένων υπηρεσιών και λιμενικών αρχών, λόγω των αντιδράσεων αλλά και των πολυποίκιλων παρεμβάσεων.

Ας μην προκαλούν λοιπόν την μνήμη και τη λογική μας, όσοι ισχυρίζονται ότι η διαδικασία των αντικειμενικών κριτηρίων εμποδίζει την ομαλή στελέχωση των υπηρεσιών και κατά συνέπεια τη λειτουργία του Σώματος.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μας αυτή, καθίσταται σαφές ότι στόχος μας είναι αφενός να πληροφορηθούν οι νεότεροι συνάδελφοι για το τι συνέβαινε και τι τους περιμένει, ώστε να κινητοποιηθούν, συντασσόμενοι στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αποτροπή αυτής της δυσμενούς εξέλιξης και αφετέρου να ενημερωθεί ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, που συνεχώς εκφράζει την εκτίμηση που τρέφει για τα στελέχη, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιθυμία του να βελτιώσει την καθημερινότητά τους, ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη το μόνο που θα καταφέρει τελικά, θα είναι να δυσκολέψει τη ζωή των συναδέλφων μας, αλλά και να επαναφέρει εν τοις πράγμασι μια κατάσταση που κάνεις από μας δεν θα ήθελε να βιώσει.

Εν κατακλείδι, μόνο όταν οι αποφάσεις των μεταθέσεων – τοποθετήσεων λαμβάνονται από το συλλογικό όργανο, διασφαλίζεται η στάθμιση και η εξέταση όλων εκείνων των παραγόντων και κριτηρίων, για μια δίκαιη και δυνατή τοποθέτηση.
 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου λοιπόν, οφείλει να πάρει το «παιχνίδι» πάνω του, να εξετάσει, να πληροφορηθεί, να διερευνήσει και να αποφύγει την «παγίδα» που του στήνουν οι διάφοροι καλοθελητές. Να αποφασίσει τι πραγματικά εξυπηρετεί τα στελέχη και το Λιμενικό Σώμα εν γένει, ιδίως την κρίσιμη τούτη περίοδο που ζούμε, να απογοητεύσει για άλλη μια φορά τους εκάστοτε «μονάρχες» και «φυλάρχους», όπως το έπραξαν οι προκάτοχοί του. Εξάλλου, οι μοναρχίες πλέον παντού στον κόσμο υποχωρούν επ’ ωφελεία των λαών αλλά και των συλλογικών διαδικασιών.


Η ΠΕΑΛΣ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει την παραμονή της αρμοδιότητας κρίσης και στάθμισης όλων των αντικειμενικών κριτηρίων, των τοποθετήσεων – μεταθέσεων από το καθ’ύλην αρμόδιο όργανο που συγκαλείται προς τον σκοπό αυτό. Διαφορετικά, μπροστά σε ένα βέβαιο κατήφορο, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, ακόμα και μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών, καθώς έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα, με σκοπό να προασπίσουμε τη λήψη δημοκρατικών συλλογικών αποφάσεων, ενάντια σε παρελθοντικές «φυλαρχικές» βουλήσεις, που μέσα από αγώνες η ελληνική κοινωνία εξοστράκισε και δεν πρόκειται να επιτρέψει να επανέλθουν.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                        Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ                        Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια