Εικόνες θέματος από MichaelJay. Από το Blogger.

Video

News

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Archive

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Breaking

Fashion

News

Food

Sports

Technology

Technology

Featured

Videos

About us

Tags

Follow Us @soratemplates

Tags

Categories

Sponsor

AD BANNER

Recent News

Popular

Technology

Pages

Recent

Connect With us

Over 600,000+ Readers Get fresh content from FastBlog

Comments

Facebook

ABOUT AUTHOR

test banner

LATEST POSTS


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΑΛΣ

- Note: Για κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με τις ανακοινώσεις παρακαλούμε όπως επικονωνείτε απευθείας με τον Πρόεδρο ΠΕΑΛΣ:

- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ

- ΠΑΣΣΑΚΟΣ Π. Σπυρίδων (ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΛΣ).

- email: p.peals.elakt@gmail.com τηλ: 6946833943.


Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

ΠΕΑΛΣ:ΕΠΕΤΕΙΟΣ 96 ΕΤΩΝ...ΜΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 67 Α/22-3-1919 ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

 
at 15:08


Το άρθρο 3 αποτελεί την επίσημη ληξιαρχική πράξη της γέννησης του Λιμενικού Σώματος. Την είχαν εμπνευστεί οι αείμνηστει Γεώργιος Σακαλής και Κωνσταντίνος Μπούκας, την υπέργραψε ο βασιλιάς Αλέξανδρος και την προσυπογράφουν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Ναυτικών. Όπως ήταν φυσικό, ο ίδιος νόμος πρόβλεψε και τον τρόπο συγκρότησης του νεοσύστατου Σώματος. Προς τον σκοπό αυτό με διατάγματα εξουσιοδότησε τη μετάταξη από το Π.Ν. ενός συνόλου 66 Αξιωματικών. Η διαδικασία της μετάταξης θα άρχιζε με τη μετάταξη, μέσα σ' ένα μήνα από τη δημοσίευση του Νόμου, 4 Αντιπλοιάρχων και Αρχιφροντιστών και στη συνέχεια με τη μετάταξη μέσα σε ένα τρίμηνο των υπολοίπων 62 στελεχών και ειδικότερα 6 Πλωταρχών ή Φροντιστών, 16 Υποπλοιαρχών ή Υποφροντιστών, 24 Ανθυποφροντιστών και Λογιστών και 16 Υπολογιστών. Πρέπει να σημειωθεί οτι την εποχή εκείνη και μέχρι το 1929 οι βαθμοί των ειδικών κλάδων του Π.Ν. (οικονομικοί, γιατροί, ναυπηγοί, κ.λπ.) δεν ήταν ταυτόσημοι με τους βαθμούς των μάχιμων και μηχανικών αλλά διατηρούσαν δικές του κατά κλάδο ονομασίες. Έτσι οι βαθμοί των Οικονομικών Αξιωματικών ήταν:Ανώτερος Αρχιφροντιστής, Αρχιφροντιστής, Φροντιστής, Υποφροντιστής, Ανθυποφροντιστής, Λογιστής και Υπολογιστής, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στους βαθμούς του Πλοιάρχου, του Αντιπλοιάρχου, του Πλωτάρχη, του Υποπλοιάρχου, του Ανθυποπλοιάρχου, του Σημαιοφόρου και του Δόκιμου Σημαιοφόρου. Το σύστημα αυτό ήταν επόμενο να ακολουθήσει και η ονομασία των βαθμών των στελεχών του νεοσύστατου Λιμενικού Σώματος. Οι ανώτεροι έλαβαν τους βαθμούς Επιλιμενάρχη Α, Β και Γ Τάξης που αντιστοιχούσαν στους βαθμούς Πλοιάρχου, Αντιπλοιάρχου και Πλωτάρχη, ενώ οι κατώτεροι τους βαθμούς Λιμενάρχη Α, Β και Γ Τάξης που αντιστοιχούσαν στους βαθμούς Υποπλοιάρχου, Ανθυποπλοιάρχου και Σημαιοφόρου. Οι νεοκατατασσόμενοι δόκιμοι αξιωματικοί ονομάζονταν "Λιμενικοί Βοηθοί" που ήταν ισόβαθμοι με τους Αρχικελευστές και αντιστοιχούσαν στους δόμιμους Σημαιοφόρους.
Το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 1919 στάθηκε πραγματικά ορόσημο για τη μορφή, τη συγκρότηση και την περαιτέρω εξέλιξη του Σώματος.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ" ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ