Τo blog μας "ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΡΟΤΑ"

Το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση ΚΥΑ 1069/19.10.2017 για το πόθεν έσχεςΑκυρώθηκε η τροποποιημένη υπουργική απόφαση που ρύθμιζε τις λεπτομέρειες της υποβολής

Δεκτή έγινε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών ενώσεων κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για την υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες.

Με την υπ' αριθμόν 3212/2017 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακύρωσε την υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/2017) που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλους τους υπόχρεους και όχι μόνο για τους δικαστές.

Πιο συγκεκριμένα, κρίθηκαν μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή οι παραλείψεις που αφορούν:

1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.

4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.

5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ' όλο το έτος και ακολούθως παραθέσω των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένουν στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.Με βάση την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου «παγώνει» η υποχρέωση υποβολής για όλους της υπόχρεους για τα έτη 2015-2016 αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.
 e-nomothesia

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια