Ημερίδα με θέμα: Θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή στην Κρήτη: Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση - ΠΕΑΛΣ

Hot

Καλώς ήρθατε στην Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λ.Σ.

Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

Ημερίδα με θέμα: Θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή στην Κρήτη: Ετοιμότητα και ΑντιμετώπισηΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με θέμα «Θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή στην Κρήτη: Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση». Η ημερίδα οργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Οι εισηγητές ανέλυσαν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και επιχειρησιακά θέματα, υπό το πρίσμα της θεσμικής, ακαδημαϊκής και πρακτικής εμπειρίας. Συμμετείχαν 70 στελέχη από πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς της Κρήτης, που ωφελήθηκαν σημαντικά βελτιώνοντας το επίπεδο γνώσης και ετοιμότητάς τους.
Τα συνοπτικά συμπεράσματα της ημερίδας είναι τα εξής:
• Ο κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή είναι σημαντικός, καθώς η Κρήτη βρίσκεται κοντά στους θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς πετρελαίου. Επιπλέον στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι σε εξέλιξη σχετικές διερευνητικές εξορυκτικές δραστηριότητες.
• Ακόμη και ένα ατύχημα μικρού σχετικά μεγέθους μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως ανάδειξε το πρόσφατο συμβάν στο Σαρωνικό.
• Η επιχειρησιακή αντιμετώπιση μπορεί να ωφεληθεί από τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς του νησιού.
• Η Κρήτη, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, έχει ικανοποιητικό επίπεδο ως προς την ικανότητα απόκρισης, ιδίως των οργανισμών λιμένα και των σχετικών εγκαταστάσεων.
• Ωστόσο, υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης της ετοιμότητας και του σχεδιασμού των εμπλεκόμενων φορέων μέσω επιμορφώσεων και ασκήσεων.
• Υπάρχουν πεδία, όπως η ικανότητα περίθαλψης πετρελαιομένης άγριας πανίδας, όπου δεν υφίσταται υποδομή και σχεδιασμός στο εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
• Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης σχετικών δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 του ΕΣΠΑ.
 prismanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

email: pealsgr@gmail.com - τηλ-fax: 2131371305