12o Τακτικό Συνέδριο ΠΕΑΛΣ: Ομιλία - Χαιρετισμός Προέδρου ΠΕΑΛΣ κ. Πασσάκου Σπυρίδωνα


 Κύριε Υπουργέ,  Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Κύριοι Ναύαρχοι Κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων
Κύριοι εκπρόσωποι φορέων – ενώσεων – οργανώσεων
Κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Φίλες και φίλοιΣας καλωσορίζω στο 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΑΛΣ και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

Δυστυχώς, το διεκδικητικό μας πλαίσιο, επί περίπου πέντε χρόνια και μετά από 4 συνέδρια, παραμένει σχεδόν στο σύνολό του σε ισχύ με την 4ετια που πέρασε να μας αφήνει απόνερα, μια κληρονομιά εκ προοιμίου ναρκοθετημένη σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα ζητήματα, που αφορούν το ΛΣ και τα στελέχη του.

Και πως να μην είναι το ίδιο όταν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μας απέκλεισε, μας φίμωσε, μας απαξίωσε, μας έβαλε πολιτικές ταμπέλες, κινδύνευσε η υπηρεσιακή μας υπόσταση.

Ζήσαμε προσβλητικές  και εξωθεσμικές συμπεριφορές που έφτασαν  στο σημείο έξωσής μας από τα γραφεία μας.

Αιτία η προσπάθειά μας να παραμένει η ΠΕΑΛΣ όρθια, αυτόνομη και αυτοτελής και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να παραμένει ως ένα Σώμα, στρατιωτικά συντεταγμένο ΑΣΦΑΛΕΙΑ (δηλαδή ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ) αλλά και ΝΑΥΤΙΛΙΑ (δηλαδή ΠΛΟΙΟ – ΝΑΥΤΙΚΟΣ).

Δε μας πτόησαν. Επιμείναμε.

Προτιμήσαμε με κόστος να αποτελούμε αντίβαρο, παρά να γίνουμε ένα ακόμα βαρίδι στην κατρακύλα, σε όλα τα επίπεδα, που βιώναμε και με στόχο, πείσμα και ρίσκο, αν και μπορούσαμε, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα – τακτική άλλων, παραμείναμε στο μοναχικό δυστυχώς δρόμο της υποβολής επιχειρημάτων και προτάσεων χωρίς λαϊκίστικες και μαξιμαλιστικές κορώνες, που «χαϊδεύουν αυτιά», πάντα με αγωνιστικό, ξεκάθαρο και  αληθινό λόγο, χωρίς ούτε μια στιγμή να δεχτούμε την πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω με αρκετές συνέπειες στο αξιόμαχο, στο ηθικό μας, στο μορφωτικό επίπεδο, στην επιχειρησιακή δράση, στην οργάνωση του ΛΣ και στην ιεραρχική δομή μας.

Αναλάβαμε τις ευθύνες και το κόστος, επιμείναμε και συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι κορυφαία θεσμικά ζητήματα που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα  και στα στελέχη του αποτέλεσαν θύματα μικροπολιτικών λόγων, της προσωπικής και υπηρεσιακής ανέλιξης κάποιων, της ψηφοθηρίας, λίγων άσχετων αλλά και «εξαρτημένων» της καρέκλας, που δυστυχώς βοήθησαν στο να έρθουν στην Βουλή νομοσχέδια κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών μας, που οδήγησαν πίσω το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή της δομής του ΛΣ, την απαξίωση του, του «πλήρους ελέγχου μας», την πολιτικοποίησή του και την θεσμική εκτροπή.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα αν και έχουμε δικαιωθεί και επιβεβαιωθεί σε όλα τα επίπεδα και στο τιμόνι του ΥΝΑΝΠ είναι πλέον νέα πολιτική ηγεσία, είστε εσείς κ. Πλακιωτάκη, η στρατιωτική ηγεσία και κάποιοι δορυφόροι της εξακολουθούν να δρουν ανασταλτικά , να μας πολεμούν και να λειτουργούν μόνο για τους ίδιους εκμεταλλευόμενοι υπέρ τους και κατά μας, την υπέρμετρη καθυστέρηση αλλαγών στην στρατιωτική ηγεσία, καθυστέρηση που θεωρούμε ότι εντάσσεται στην μεθοδολογία της νέας πολιτικής ηγεσίας προσαρμογής και μετάβασής μας, ομαλά στην κανονικότητα.

Καμιά αυτοκριτική, καμιά υποχώρηση, καμιά προσπάθεια για διάλογο, καμιά προσπάθεια προσαρμογής όσων απέμειναν ως παρακολουθήματα μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης στα νέα δεδομένα.

Αντίθετα, διαπιστώνουμε αδιαλλαξία, υπερβολικές τιμωρίες, εκδικητικότητα, εκφοβισμούς, αποφυγή διαλόγου, επιμένουν στο "αποφασίζω και διατάζω", στο "εγώ είμαι και κανείς άλλος".

Δεν τους αγγίζει ούτε η διαφορετική από αυτούς προσέγγιση των καταστάσεων από τη νέα πολιτική ηγεσία, ούτε η ιδεολογική διαφορά τους, ούτε ότι όσα συνυπέγραψαν, αποδέχθηκαν ή πρότειναν, πρέπει καθημερινά να τα αμφισβητούν και για κάποια από αυτά να συνυπογράψουν ή να πράττουν αντίθετα, πολεμώντας δηλαδή ακόμα και τους εαυτούς τους.


Το σημερινό συνέδριο αποδεικνύει ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
{ογρσ

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ..

Ένας οργανισμός με επιτυχή δράση 100 ετών,  one – stop shop, ζητούμενο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εξειδικευμένα στελέχη, μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Ακόμα και το Αρχηγείο, το πιο αναγκαίο προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση της επιτυχούς δράσης ενός σύγχρονου σώματος ασφαλείας στη θάλασσα και στα λιμάνια και ενός δυναμικού ελεγκτικού μηχανισμού της εθνικής και διεθνούς ναυτιλίας, βυθίστηκε στην απαξίωση και μετατράπηκε σε όργανο εκτροπής από την κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα και σε One Man Show Αρχηγείο.

Είδαμε προτάσεις και σχέδια νόμου για την μεταφορά όλων των οικονομικών αντικειμένων του ΥΝΑΝΠ, της ναυτικής εκπαίδευσης, της ναυτικής εργασίας, της ναυτιλιακής πολιτικής, των θαλάσσιων συγκοινωνιών, της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων και λοιπών υποστηρικτικών δομών (οργάνωση, πληροφορική και άλλα) εκτός Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., της συγχώνευσης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με της Αστυνομίας για το πλαίσιο της οποίας επιμένουμε ότι υπάρχουν ασάφειες, διασταύρωση των εξουσιών, σύγκρουση καθηκόντων, όπου Υποδιοικητές, που ορίζονται από τους ίδιους τους ελεγχόμενους, τα ίδια τα Σ.Α. να ορίζουν αυτούς που θα πατάξουν τη διαφθορά τους καθώς ο Διοικητής της Υπηρεσίας ορίζεται και μάλιστα μόνο από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενώ ακόμα και σήμερα παραμένει υποστελεχωμενη.

Είδαμε προτάσεις και σχέδια νόμου που έδιναν το δικαίωμα σε πολιτικό προσωπικό να τοποθετείται στα Προξενικά Λιμεναρχεία, μεταθέσεων με απόφαση Υπουργού, μετατάξεων με στόχο την τακτοποίηση όσων το όνειρο δεν έγινε εξ αρχής πραγματικότητα, αόριστων άρθρων περί της ιεραρχικής εξέλιξης με θύματα τους ΑΞ ΣΝΔ, αξιολόγησης μας με αοριστολογίες, τοποθετήσεων σε θέσεις εξωτερικού με κριτήρια άνευ λογικής.

Είδαμε προτάσεις και σχέδια νόμου που συνέβαλαν στη μη αποδοχή διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα Αξιωματικών ίδιας τάξης, στην απαγόρευση του δικαιώματος των Αξιωματικών Λ.Σ. στην εργασία μετά την αποστρατεία τους, στη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΝΑΝΠ υπό τον Υπουργό με στελέχωση πολιτικό προσωπικό, στη διαμόρφωση της δομής σε προσωπικό και μέσα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ύστερα από πρόταση του ΥΝΑΝΠ, στην ιεραρχική μεταξύ μας κατάρρευση, στη μη τροποποίηση του απαρχαιωμένου και αναχρονιστικού νομικού πλαισίου διενέργειας των κρίσεων με αποτέλεσμα την άδικη στασιμότητα και αποστρατεία αξιόλογων συναδέλφων μας, στη μη ρύθμιση για τους Αξιωματικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, στη μη δημιουργία ενός δίκαιου και ορθολογικού πλαισίου  περί ιεραρχίας και  προαγωγών, στη μη θεσμοθέτηση παράλληλης επετηρίδας και λοιπά.

κ. Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι ο νόμος 4504/17 αποτελεί έναν από τους πιο πολυσυζητημένους νόμους με πολλές αντιδράσεις, παρασκήνιο, ανεφάρμοστες διατάξεις και όπως σήμερα αποδεικνύεται με αρκετές αρνητικές συνέπειες.

Τονίζουμε δε ότι και μόνο για την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου αυτού απαιτούνταν 11 Προεδρικά Διατάγματα, 6 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, 14 Υπουργικές Αποφάσεις που ακόμα και σήμερα δεν έχουν κάποιες από αυτές εκδοθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πέραν του ότι νομοθετούσαν σε πολλές περιπτώσεις για το μέλλον, ότι υπήρχε διάταξη στο νόμο με την οποία ζητούσαν εξουσιοδότηση από την Βουλή, ώστε να μπορεί η Πολιτική Ηγεσία με Υπουργικές Αποφάσεις να νομιμοποιήσει εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν χωρίς να υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοσή των, δηλαδή να επιλύουν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την πρόληψη ρύπανσης, για τα οποία δεν υπήρχαν ρυθμιστικοί κανόνες στο εθνικό και διεθνές δίκαιο.

Προτείνουμε τη σύσταση επιτροπής που θα προτείνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις επί των άρθρων του εν λόγω νόμου ή την κατάργηση – αντικατάσταση κάποιων άρθρων του ν.4504/17.

Πέραν τούτου:

Δεν είδαμε καμιά πρόταση ή σχέδιο νόμου ή προσπάθεια
- για τον εκσυγχρονισμό ή την αύξηση των επιχειρησιακών μέσων και την ορθολογικότερη κατανομή τους, ούτε για την αναγκαιότητα στελέχωσης αυτών, ενώ ακόμα και σήμερα παραμένουν με συνθέσεις κατώτερες των προσδοκιών αλλά κυρίως των αναγκών,  

-για τη θεσμοθέτηση ενός δίκαιου και ορθολογικού πλαισίου τοποθετήσεων – μεταθέσεων του προσωπικού ΛΣ ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του ΛΣ και οι ανάγκες του Προσωπικού του ΛΣ. Αξίζει να αναφέρω ότι πλησιάζουμε τα μέσα Οκτώβρη και η διαδικασία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ευθυνών και παραλείψεων για τις οποίες ακόμα μια χρονιά κανένας δεν θα απολογηθεί,

- για την ανακατανομή των οργανικών θέσεων και τον επανακαθορισμό των οργανικών συνθέσεων, κατά βαθμό και αριθμό αλλά και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών προκειμένου έστω και με αυτό τον τρόπο καλυφτούν οι πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες του ΛΣ αλλά και του προσωπικού του ΛΣ, 
- για την αύξηση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος ή την συμπλήρωση της υπάρχουσας, για νέες προσλήψεις ούτε λόγω της αύξησης των αρμοδιοτήτων των λιμενικών και στον αιγιαλό και στην παραλία η οποία κι αυτή έγινε χωρίς καμία μελέτη, με  αποτελέσματα πληθώρα προβλημάτων σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας που προσπαθούν  να αντεπεξέλθουν και σε αυτή την αρμοδιότητα χωρίς προσωπικό και μέσα και ως εκ τούτου επιμένουμε στην άμεση κατάργηση της εν λόγω αρμοδιότητας ή στην τροποποίηση κατόπιν μελέτης και διαβούλευσης,

• για την Αξιοποίηση των ΕΒ/ΛΣ,
•  για την Ενίσχυση σε προσωπικό του ΕΚΣΕΔ-ΚΕΠΙΧ.
• για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού που καλούνται με οργανικές συνθέσεις οκτώ ατόμων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

- για τη δημιουργία σχολών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. αλλά ούτε για κατάλληλη κτιριακή υποδομή, για κατάλληλη εκπαιδευτική ύλη, για κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Κανονισμό Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικό προσωπικό, που αποτελούντα βασικότερα αιτήματά μας, εχέγγυα και προαπαιτούμενα για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση των πανελληνίων εξετάσεων αλλά ούτε και προσπάθεια για την κατάρτιση του προσωπικού με συστηματική και μεθοδευμένη δουλειά σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση των τυχόν προσφερόμενων δυνατοτήτων και ευκαιριών,

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους Αξιωματικούς που προέρχονται από τη ΣΝΔ, προφανώς στο πλαίσιο γκρεμίσματος σε ότι ήταν «όρθιο», εντάσσεται και το γκρέμισμα του «ναού» τους, δηλαδή της ακαδημαϊκής τους εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια, πολυτεχνικές σχολές και ΑΕΝ και της κατόπιν φοίτησής τους στη σχολή ΣΝΔ, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας τους, την περηφάνια τους, τα εχέγγυα να διοικούν το ΛΣ και το διαχρονικά υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και τον επαγγελματισμό τους και δεν επεκτείνομαι στην απαξίωση – υποβάθμιση της ιεραρχικής τους εξέλιξης και όχι μόνο,

Δεν είδαμε καμιά πρόταση ή σχέδιο νόμου ή προσπάθεια

Για τα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες και στελέχη του ΛΣ, που παραμένουν σε άθλια κατάσταση, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής και δεν διαθέτουν επαρκείς χώρους, με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσλειτουργικά, τόσο για τα στελέχη, όσο και για τους συναλλασσόμενους πολίτες,
Μάλιστα, κάποια από αυτά τα κτίρια διαθέτουν οικίες για τη φιλοξενία του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής, τα οποία παρά την εγκατάλειψή τους, χρησιμοποιούνται ως γραφεία ή αποθήκες,

Αυτό έχει ως συνέπεια, οι Λιμενικές Αρχές, προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους, να καθίστανται «δέσμιες» χορηγιών και παροχών «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», καθώς δεν μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αρκετά από τα  νομαρχιακά και δημοτικά λιμενικά ταμεία, των οποίων τείνουμε να γίνουμε υπάλληλοι να παραμένουν αδιάφορα,

Σε ότι δε αφορά ασφάλεια πλοίων – επιβαινόντων δυστυχώς αντί να ενισχύσουν ποσοτικά και ποιοτικά τους υπηρετούντες στον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων και να προβούν σε στοχευμένες τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, επέλεξαν με το νόμο 4504/17 την περί της ασφάλειας πλοίων και ναυτικών – επιβατών – φορτίου εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων σε ιδιώτες, δηλαδή την παράδοση εξουσιών – αρμοδιοτήτων – εσόδων από το Δημόσιο σε ιδιώτες αλλά και ένα πλαίσιο ελέγχου αυτών αμφισβητούμενο και αναποτελεσματικό.

Αποτέλεσμα:

Η κατάργηση του ΚΕΕΠ αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα λάθη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ, δυστυχώς με τη στήριξη εκ των έσω του ΛΣ, με πολλές συνέπειες, που ακόμα και σήμερα μετά από 2 χρόνια υιοθέτησης της εν λόγω διάταξης και παρότι αναγκάστηκαν πρόσφατα με άλλη τροποποίηση να επαναφέρουν τα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων (Τ.Κ.Ε.Π.), και πάλι χωρίς καμία ουσιώδη μελέτη, η διάλυση του ΚΕΕΠ εξακολουθεί να αμφισβητείται τόσο ως προς την αναγκαιότητα που οδήγησε στην κατάργηση του κλάδου όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά του για την ασφάλεια πλοίων, ναυτικών – επιβατών και φορτίου.

Θεωρούμε ότι η επανασύσταση του ΚΕΕΠ αποτελεί μονόδρομο.

Σε ότι αφορά δε την, για άλλη μια φορά, διαφαινόμενη μεταρρύθμιση του βαθμολογίου, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας τονίσουμε ότι η χορήγηση βαθμών, μετά την απαράδεκτη κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών, σε ένα ένστολο στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα, όπου πρώτα πρέπει να κυριαρχούν οι αξίες, οι αρχές και η τιμή σε κάθε βαθμό σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη ενός αντικειμενικού πλαισίου μεταθέσεων, τη μη αύξηση των οργανικών θέσεων και ανακατανομή αυτών κατά θέσεις και βαθμό, τη μη ύπαρξη ενός δίκαιου και σύγχρονου πλαισίου κρίσεων, των προαγωγών ανεξαρτήτως των κενών οργανικών θέσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες Αξιωματικών, δημιουργεί μια άνευ επιχειρησιακού – υπηρεσιακού ουσιαστικού αντικρίσματος επετηρίδα, «καταλύει» την ιεραρχία, διχάζει, αδικεί και εμποδίζει την απρόσκοπτη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση μεταξύ όλων των στελεχών του ΛΣ.
Αδήριτη είναι η ανάγκη αναμόρφωσης της νομοθεσίας που διέπει την ιεραρχική εξέλιξη των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τις διαδικασίες που την διαμορφώνουν.

Επιπρόσθετα επιμένουμε:

• στην τήρηση της διάρκειας, χωρίς άλλα περιθώρια, της θητείας της στρατιωτικής ηγεσίας σε 2+1 έτος με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Το ίδιο δε πρέπει να ισχύσει και για όσους υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης (Κεντρικά Λιμεναρχεία, Λιμεναρχία, Λιμενικά Τμήματα, Λιμενικούς Σταθμούς) ώστε να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο να ζήσουμε καταστάσεις τύπου Θεσσαλονίκης. Σε οτι δε αφορά το πλαίσιο των Κρίσεων των Αξιωματικών θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο που δεν θα επαφίεται στην υποκειμένικότητα του κρίνοντος, ώστε να αποφευχθούν στασιμότητες αλλά και αποστρατείες Αξιωματικών που αμφιβάλλουμε αν μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει για τους λόγους που βρέθηκαν στην δεινή αυτή θέση.

• στην επαναφορά του δικαιώματος του Ανωτάτου Συμβουλίου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. να δύναται να απονέμει στους Υπαρχηγούς Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που αποστρατεύονται, το βαθμό του Ναυάρχου  Λ.Σ. εν αποστρατεία που καταργήθηκε με την 11-06-2019.

• στην επανεξέταση  της ιεραρχικής σχέσης μεταξύ των Αξιωματικών ΛΣ.

• στην προώθηση οριζόντιας διάταξης σύμφωνα με την οποία οι Αξιωματικοί προέλευσης ΣΝΔ, οι οποίοι λόγω μη ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων δεν προάγονται στον επόμενο βαθμό, θα επανέρχονται άμα τη προαγωγή τους στην σειρά της επετηρίδας τους.

• στην ανακατανομή των θέσεων ευθύνης ώστε ο μεγάλος αριθμός Αξιωματικών που έχει προκύψει από τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τους αξιωματικούς ΛΣ εκτός των προερχόμενων από τη ΣΝΔ, αλλά και που θα προκύψει από το νέο προτεινόμενο βαθμολόγιο, να έχει πραγματικό αντίκρυσμα, τόσο σε ότι αφορά τον βαθμό που ο καθείς θα φέρει όσο και για την υπηρεσία.

• στην δημιουργία παράλληλης επετηρίδας και για τους ασφαλιστικά συμπληρωμένους Αξιωματικούς ΛΣ προέλευσης ΣΝΔ.

• στην ενεργοποίηση Ανωτάτου Συμβουλίου Προσφυγών κατά τοποθετήσεων - μεταθέσεων των Αξιωματικών όλων των βαθμίδων - προελεύσεων σε θέσεις ευθύνης.

• στην αύξηση των οργανικών θέσεων κατά βαθμό για τους αξιωματικούς ΣΝΔ

Τέλος σε ότι αφορά το μεταναστευτικό όπως πλέον έχει διαμορφωθεί το ζήτημα δε θα πω πολλά καθώς το ζείτε σε πολιτικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο από κοντά. Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας με μέσα και στελέχη είναι αναγκαία και επιβεβλημένη και ως προς αυτό θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά, με μέσα και εξοπλισμό και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτά όλα προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν πέντε χρόνια κ. Υπουργέ, αυτά κληρονομήσατε, αυτά καλείστε να αντιμετωπίσετε.

Σήμερα, δυστυχώς έχουμε επιβεβαιωθεί και δικαιωθεί για όλη μας την προσπάθεια. Ευτυχώς, ήρθε η ανάληψη του τιμονιού της χώρας από τη νέα Κυβέρνηση και η ανάληψη του τιμονιού του ΥΝΑΝΠ από σας κ. Υπουργέ. Ιδιαίτερα δε μετά την αναφορά σας ότι το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι ο άοκνος στυλοβάτης των προσπαθειών του σε κάθε τομέα αρμοδιότητάς του, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω δικαίωση, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω κατάκτηση, το χαρακτηρίζω όμως ως αυτονόητη λογική προσέγγιση, πρωτοβουλία, απόφαση και επαναφορά στην κανονικότητα, αλλά και απόδοση τιμής και αναγνώρισης για τα έμπειρα και ικανά στελέχη του, που αποτελούν τον άοκνο στυλοβάτη του σε κάθε τομέα αρμοδιότητάς του και στον σύνθετο χειρισμό των σύγχρονων ναυτιλιακών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την ΠΕΑΛΣ αποτελεί υποχρέωση, σε αυτή τη νέα μέρα, μετά τις βουλευτικές εκλογές και την αλλαγή της πολιτικής Ηγεσίας στο ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς βεβαίως να θεωρούμαστε δεδομένοι κανενός, στην επιστροφή στην κανονικότητα, παραμένοντας συμπαραστάτες σε όλες τις προσπάθειές της αλλά και της νέας στρατιωτικής ηγεσίας που θα επιλέξει, που θα κατατείνουν προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των παθογενειών και εκτροπών, που κληρονομήσαμε, στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος, στην καλυτέρευση της υπηρεσιακής καθημερινότητας αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι Αξιωματικοί ΛΣ αλλά και τα στελέχη ΛΣ όλων των βαθμίδων.

Κύριε Υπουργέ,

Παρά τις ελάχιστες εναπομείνασες δυνατότητες παρεμβάσεών σας από το εκ προοιμίου ναρκοθετημένο πεδίο από την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία και μάλιστα με χέρι βοηθείας της στρατιωτικής ηγεσίας, αν δεν υπάρξουν γρήγορα πρωτοβουλίες σας, στην κατεύθυνση όσων παραπάνω ανέφερα και επί του υπομνήματος που θα σας καταθέσω, γρήγορα θα φανούν τα αποτελέσματα των πράξεων και αποφάσεων της προηγούμενης Πολιτικής ηγεσίας , με ότι αυτό συνεπάγεται για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τη ναυτιλία και τους συμπολίτες μας και το κακό είναι ότι θα είμαστε και συνεργοί …

Κυρίες και Κύριοι

Όλοι μας καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και των επόμενων γενιών. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος και για να τον διαβούμε χρειαζόμαστε την κατανόηση και την βοήθεια ο ένας του άλλου. Κοιτάμε στα μάτια τους συναδέλφους μας, τους καλούμε να συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγώνα μας, που είναι δίκαιος, τίμιος, ξεκάθαρος και εδράζεται στις δικές τους ανάγκες και στις δικές τους προσδοκίες.

Να είστε βέβαιοι ότι θα αγωνιστούμε για να μην διαψεύσουμε κανέναν σας.
Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν για τις επιλογές μας.
Να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο  γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.
Να είστε βέβαιοι ότι αποτελούμε αντίβαρο και δύναμη.
Να είστε βέβαιοι ότι το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ είναι και ιδέα.....Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν....
Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να παραμείνει το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., ΑΣΦΑΛΕΙΑ (δηλαδή ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ) – ΝΑΥΤΙΛΙΑ (δηλαδή ΠΛΟΙΟ-ΝΑΥΤΙΚΟΣ).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΑΛΣ