Επίτιμος Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ Δ. Σαϊτάκης: Υπουργέ, άλλαξε ότι πρέπει να αλλάξεις, χωρίς δισταγμούς και συμβιβασμούς…

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΑΛΣ 16-17/10 ΧΑΝΙΑ

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΑΛΣ-XANIA - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίτιμος Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ Δ. Σαϊτάκης: Υπουργέ, άλλαξε ότι πρέπει να αλλάξεις, χωρίς δισταγμούς και συμβιβασμούς…


 
"Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε Γιάννη Πλακιωτάκη
Άλλαξε ότι πρέπει να αλλάξεις, χωρίς δισταγμούς και συμβιβασμούς.
Ανατάξτε  την κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη  τις προτάσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο   των εκπροσώπων του Σώματος και του νέου  Αρχηγού ΛΣ, που εσείς θα επιλέξετε. " τόνισε μεταξύ άλλων ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ και Γενικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ κ. Δημήτρης Σαϊτάκης. 

Ολόκληρη η ομιλία:
Κύριε Υπουργέ,
κύριοι Εκπρόσωποι κομμάτων,
κύριε Επίτιμε Αρχηγέ του ΛΣ,
κύριοι Επίτιμοι Υπαρχηγοί του ΛΣ
κύριοι πρόεδροι  Οργανώσεων,  Ομοσπονδιών και ενώσεων,
κύριοι Ναύαρχοι
Αγαπητοί μου συνάδελφοι /σες
Με συγκίνηση βρίσκομαι εδώ μαζί σας, με την ιδιότητα του Επίτιμου Προέδρου, για να απευθύνω χαιρετισμό κατά το άνοιγμα  των εργασιών  του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΑΛΣ.
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός, ότι το Συνέδριο γίνεται στον τόπο μου την Κρήτη.
Επίσης η επιλογή αυτή με ικανοποιεί  διότι:
- αποτελεί για ακόμη μία φορά έκφραση  της σταθερής ευαισθησίας της ΠΕΑΛΣ απέναντι στον κάθε συνάδελφο που βρίσκεται μακριά από το κέντρο
- δυναμώνει  η ένταση της  φωνής και προβάλλεται η αγωνία του συνάδελφου της επαρχίας- εν προκειμένω της Κρήτης- για την επίλυση των προβλημάτων του που απαιτούν άμεσες λύσεις και ας βρίσκεται μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Το έτος 2019 αποτελεί χρονιά ορόσημο στην ιστορική διαδρομή  του Λιμενικού Σώματος.
Στις  22 Μαρτίου  συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Βέβαια κανένας από την τότε Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει έστω με μια μικρή ανακοίνωση προς τα στελέχη του Λ.Σ. και τους πολίτες της χώρας μας…
Μια 100χρονη πορεία με τεράστια συμβολή του Λιμενικού Σώματος στο κοινωνικό σύνολο και το θαύμα της ανάπτυξης της ναυτιλίας μας. Μια πορεία που σημαδεύτηκε από  θυσίες τόσο για την ελευθερία της πατρίδας και ιδιαίτερα στην Εθνική Αντίσταση όσο και κατά την καθημερινή εκτέλεση του καθήκοντος.
Αποτίουμε  φόρο τιμής σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν, που μόχθησαν, προκειμένου το Λιμενικό Σώμα καταξιωθεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη και να αναγνωρισθεί  παγκόσμια η προσφορά του ιδιαίτερα στην έρευνα και διάσωση και την  δίωξη ναρκωτικών και λαθρεμπορίου.
Υποκλινόμαστε σε όλους αυτούς που με μόχθο συνέβαλλαν στην δημιουργία του Αρχηγείου και την απόκτηση της αυτονομίας του, αποσείοντας την ιδιότητα του ένστολου Υπαλλήλου που ανήκει σε Πολιτικό προϊστάμενο.
Η λειτουργία του ΛΣ στην μακρόχρονη  πορεία του πολλές φορές επηρεαζόταν, όπως ήταν φυσικό άλλωστε,  από τις  εκάστοτε πολιτικές εξελίξεις  πάντα όμως είχε να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα από κοινού με την πολιτεία.
Τα τελευταία 4 χρόνια της ιστορίας του το Λ.Σ.  είχε να αντιμετωπίσει  πρωτόγνωρες δυσκολίες δυστυχώς με την πλήρη σύμπραξη της ηγεσίας του.
Η επίκληση  μόνο στα λόγια της διαφάνειας αλλά στην πράξη η έλλειψη κάθε ίχνους της  στα θέματα  λειτουργίας του Σώματος.
Η λαϊκίστικη αντιμετώπιση των προβλημάτων του προσωπικού του Λ.Σ. και η πλήρης αδυναμία προώθησης ουσιαστικών λύσεων
Η 7 Ιουλίου 2019 βρίσκει το Λιμενικό Σώμα  βαθιά πληγωμένο από την ανερμάτιστη πολιτική της επί 4ετία Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας.
Το Λ.Σ. βγήκε πληγωμένο από την απώλεια της αυτονομίας του με την ανάθεση στον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο  της διοίκησής  και διάθεσης του προσωπικού του όχι μόνο με την παλαιοκομματική αντιμετώπιση των μεταθέσεων αλλά και με τα πιο απλά όπως είναι οι διαθέσεις για εκτέλεση μιας αποστολής του.
Το Λ.Σ. βγαίνει βαθιά πληγωμένο με την κατάργηση της πανεπιστημιακής μόρφωσης των στελεχών του και την εξίσωσή των προς τα κάτω με άλλες κατηγορίες ενστόλων. Δηλαδή οι εμπνευστές της αθλιότητας αυτής θέλουν να μας πουν,  ότι όταν το υπόλοιπο δημόσιο προσλαμβάνει πτυχιούχους Πανεπιστημίου μέσω ΑΣΕΠ, δεν ακολουθεί διαφανείς διαδικασίες…;
Γιατί άραγε έγινε αυτή η επιλογή οι Αξιωματικοί μας να μην έχουν ανώτατη Πανεπιστημιακή γνώση και σύνδεση με την κοινωνία;
Διοικείται η ναυτιλία, αναπτύσσεται ο θαλάσσιος τουρισμός, αναπτύσσονται τα νησιά με μόνο στρατιωτικού τύπου μόρφωσης των Αξιωματικών του Λ.Σ.; Εκτός αν οι μύχιοι πόθοι ήταν άλλοι… Μήπως η πλήρης ενσωμάτωση του με άλλο φορέα διοίκησης; Μήπως η δημιουργία της Αστυνομίας της Θάλασσας;
Το Λ.Σ. βγαίνει βαθιά πληγωμένο από το γεγονός, ότι στοιχειωδώς εξέλειπε κάθε έννοια αξιοκρατίας στην λειτουργία και την προώθηση ικανών στελεχών σε θέσεις ευθύνης. Αντίθετα με τις διαδικασίες των κρίσεων και στο όνομα της τυφλής προώθησης κομματικών επιδιώξεων, το Σώμα στερήθηκε της  υπηρεσίας ικανότατων στελεχών του.
Το Λ.Σ. βγαίνει βαθιά πληγωμένο από το γεγονός, ότι απαξιώθηκε το ανώτατο συλλογικό όργανο διοίκησης του και λήψης στρατηγικών αποφάσεων (ΣΕΣ) και υποκαταστάθηκε από προσωπικές επιλογές.
Το Λ.Σ. βγαίνει βαθιά πληγωμένο από το γεγονός ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν ήταν κοντά στο προσωπικό αλλά αντίθετα σε κάθε ευκαιρία δεν δίστασε να του επιρρίψει ανύπαρκτες ευθύνες.
Ποιος δεν θυμάται την «ευθύνη» των σκοπών του αρμόδιου Λ.Τ.  για την ρύπανση του Σαρωνικού και την ανάγκη μετάθεσής των;
Ποιος δεν θυμάται την «ευθύνη» και τα πολλά «υπονοούμενα» κατά των στελεχών του ΚΕΕΠ για την βύθιση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ, που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, συνέπειες τις οποίες καλείται να διορθώσει η νέα Κυβέρνηση;
Ένα είναι βέβαιο: Οι πληγές από το μαύρισμα του Σαρωνικού αλλά και από άλλα σοβαρά περιστατικά που δείχνουν την προχειρότητα και ανεπάρκεια των επιλεγέντων να έχουν την ευθύνη, θα αφήσουν βαθιά σημάδια.
Το Λ.Σ. βγαίνει βαθιά πληγωμένο από το γεγονός  ότι τα τελευταία 4 χρόνια κάποιοι για να επιτύχουν προσωπικές φιλοδοξίες μετέτρεψαν το Σώμα σε τσιφλίκι τους καλλιεργώντας την νοσηρότητα και την εσωστρέφεια σπιλώνοντας πολλές φορές συνειδήσεις και στελέχη που έχουν δώσει και προσφέρει πολλά στο Σώμα. Πολύ περισσότερα από αυτά που στην πράξη αδυνατούν να προσφέρουν οι διάφοροι καλοθελητές και κολαούζοι στα κέντρα άσκησης εξουσίας για το Λ.Σ…
Δεν αποδέχονται την δημόσια κριτική και απειλούν με διώξεις και φίμωση κάθε φωνής που επισημαίνει λάθη, παραλήψεις και ανικανότητα υπευθύνων.
Τους θυμίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε το ΛΣ να γίνει φέουδο κανενός.
Οι απόντες δεν μπορεί να απειλούν τους παρόντες σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες για τη βελτίωση της θέσης των στελεχών του ΛΣ.
Το Λ.Σ. βγαίνει βαθιά πληγωμένο από το γεγονός,  ότι με τις διατάξεις του περίφημου νόμου 4504/2017 δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει τίποτε και ότι γίνεται, το φέρνει σε πέρας  με αυτοθυσία και αυτοσχεδιασμούς το προσωπικό του Λ.Σ…
Όλα μα όλα πρέπει να ξαναξεκινήσουν από την αρχή…
Βλέπετε το να γκρεμίζει κανείς, είναι εύκολο.
Η δημιουργία με οδηγό την γνώση  είναι το δύσκολο.
Τα αποτελέσματα όταν λείπει η εμπειρία, η γνώση, η συναδελφικότητα  και η ανθρωπιά είναι τραγικά …
Κύριε Πρόεδρε αγαπητοί Συνάδελφοι
Κάποιοι στο μεσοδιάστημα της αφυπηρέτησης μου αλλά και πριν από αυτό  πίστευαν ότι θα λύγιζαν το σωματείο καθώς τους εκπροσώπους  των μελών του, στοιχημάτισαν γι αυτό και έχασαν.
Είμαστε όλοι εδώ μαζί όρθιοι, ενωμένοι και δυναμικά παρόντες με άποψη, θέσεις και προτάσεις.
Θα τολμήσω να πω, λειτουργώντας σε μια κανονικότητα, με ένα νέο πολιτικό προϊστάμενο που πιστεύει  το ΛΣ, τις ικανότητες των στελεχών του, που αγαπά και σέβεται τη στολή.
Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε Γιάννη Πλακιωτάκη
Άλλαξε ότι πρέπει να αλλάξεις, χωρίς δισταγμούς και συμβιβασμούς.
Ανατάξτε  την κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη  τις προτάσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο   των εκπροσώπων του Σώματος και του νέου  Αρχηγού ΛΣ, που εσείς θα επιλέξετε.  
Γνωρίζετε τα προβλήματα σε βάθος και έχετε πολλά να κάνετε, σας περιμένει σημαντικό έργο.
Σας παρατηρεί ήδη το προσωπικό του ΛΣ αλλά και η κοινωνία, που δεν αντέχει άλλο την ανασφάλεια και την σύγχυση. Ένα προσωπικό και μια κοινωνία που απαιτεί αξιοκρατία, δικαιοσύνη, σεβασμό, νομιμότητα, τάξη και ασφάλεια.
Μην παρασυρθείτε από κόλακες από δήθεν γνώστες, και από παλαιοκομματικού τύπου φίλους.
Όλοι μας θα πρέπει να προσαρμοστούμε στο σήμερα και υπό τις νέες συνθήκες να οραματιζόμαστε το μέλλον.
Να θυμάστε στην  πορεία αυτή των πρωτοβουλιών και των ενεργειών σας οι Ομοσπονδίες και οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις του Προσωπικού του Σώματος έχουν θέση έχουν λόγο και επιβάλλεται να έχουν ενεργή συμμετοχή.
Οι ρόλοι εξάλλου της Διοίκησης, των Ομοσπονδιών και των τοπικών ενώσεων  είναι διακριτοί.
Θα πρέπει όλοι να συστρατευτούν σε αυτή τη προσπάθεια, ειλικρινά, καλόπιστα, μεθοδικά και υπεύθυνα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αφενός  για το μέλλον του Σώματος και αφετέρου για την προστασία του πολίτη.  
Χωρίς στείρες εμμονές χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις, χωρίς μεμψιμοιρίες, εγωκεντρισμούς,  συντεχνιακές αντιλήψεις, ιδιοτελείς προσανατολισμούς και ανεδαφικές προκαταλήψεις, αλλά με ειλικρίνεια, με σύνεση, υπευθυνότητα, μέτρο, επαγγελματισμό, αξιοπρέπεια και εντιμότητα.
Όπως δηλαδή η Πολιτεία και ο Πολίτης προσδοκούν και η ιδιότητα του Λιμενικού επιβάλλει.
Ας προσπαθήσουν όλοι  για κάτι καλύτερο για κάτι παραπάνω.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Με αυτές τις γενικές σκέψεις, σας καλώ μέσα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου, να μεταφέρετε ένα κλίμα προσφοράς σε όλη τη χώρα, διότι έτσι επιβάλλεται να κάνετε ως στελέχη  του ΛΣ.
Εσείς θα πρέπει να είσαστε σε κάθε περίπτωση, υψηλών αντοχών και υπομονής διότι έτσι επιβάλλεται να πράξετε.
Σας Ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία και ευόδωση των σκοπών του Συνεδρίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια