Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ., περιληπτικά ...: Aυτες ειναι οι διατάξεις του νόμου ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ Ι. που επανεκκινούν τη λειτουργία του ΥΝΑΝΠ και του Αρχηγείου ΛΣ αλλα και δικαιώνουν-επιβεβαιώνουν την ΠΕΑΛΣ και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του προσωπικού
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ., περιληπτικά ...: Aυτες ειναι οι διατάξεις του νόμου ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ Ι. που επανεκκινούν τη λειτουργία του ΥΝΑΝΠ και του Αρχηγείου ΛΣ αλλα και δικαιώνουν-επιβεβαιώνουν την ΠΕΑΛΣ και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του προσωπικού

ΠΑΣΣΑΚΟΣ Π. ΣΠΥΡΙΔΩΝ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 19-03-2020

Ενημερώνω ότι ψηφίσθηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  το οποίο δίνει σύγχρονες λύσεις σε σειρά σημαντικών θεμάτων της ακτοπλοΐας και ενισχύει σημαντικά το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκειται για νόμο που επανεκκινεί τη λειτουργία του Υπουργείου και του Αρχηγείου ΛΣ αφού αντιμετωπίζει τις παθογένειες που κληρονομήσαμε και θέτει τις βάσεις για την επίλυση σοβαρών και διαχρονικών ζητημάτων του Υπουργείου και Αρχηγείου .


Ο εν λόγω νόμος μας ικανοποιεί και ως εκ τούτου συγχαίρουμε τον Υπουργό ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ Ι. για την πρωτοβουλία του ,  με γνώμονα το όφελος του πολίτη , του ΛΣ , των στελεχών ΛΣ  και της ναυτιλίας μας σε όλα τα επίπεδα ,  να φέρει νόμο, για εμάς, με εμάς  όλους μαζί τους φορείς, με διάλογο και συνεννόηση .


Παράλληλα δικαιώνει και επιβεβαιώνει την μοναδική ίσως  φωνή στο ΛΣ ,  την ΠΕΑΛΣ  και εμένα ως Πρόεδρό της  που με στόχο, πείσμα, ρίσκο και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και το κόστος, παρέμεινα/παραμείναμε στο μοναχικό δυστυχώς δρόμο της υποβολής επιχειρημάτων και προτάσεων, πάντα με αγωνιστικό, ξεκάθαρο και αληθινό λόγο χωρίς ούτε μια στιγμή να δεχτω-δεχθούμε την πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω χωρίς ούτε μια στιγμή να μας πτοήσουν οι προειδοποιήσεις που λάμβανα , οι εκφοβισμοί ,ο αποκλεισμός μας , η στείρα αντιπολίτευση και οι  τρικλοποδιές ακόμα και των έσω της ΠΕΑΛΣ . 

Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στο ΛΣ και τα στελέχη του ΛΣ οι οποίες σχεδόν 4 χρόνια αποτελούσαν διεκδικητικό μας πλαίσιο και εισηγήσεις στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και οι οποίες αντί να συζητηθούν μας έθεσαν στο περιθώριο , μας απομόνωσαν και μας απαξίωσαν . 
Δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια ήμασταν μόνοι , με άλλους πολλούς θεσμικούς και εξωθεσμικους  ακόμα και των έσω της ΠΕΑΛΣ , αφενος να πολεμούν εμάς αλλα και τον τομεαρχη τοτε ναυτιλίας ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ Ι. , χειροκροτούν τον αποκλεισμό μας και διατάξεις που βύθιζαν το ΛΣ μετέτρεπαν το Αρχηγείο σε ONE MAN SHOW οργανισμό  ,δεν εξυπηρετούσαν τα στελέχη του ΛΣ , ήταν εξαρχής ανεφάρμοστες και που για 4 χρόνια τις αντάλλαζαν και θυσίαζαν  διατάξεις όπως της  κατάργησης του κλάδου επιθεωρήσεις πλοίων , των μεταθέσεων του προσωπικού  και άλλες , με διάταξη όπως αυτή για την έκδοση νέων ταυτοτήτων που ποτέ δεν είδαμε .....και  τις διατάξεις που διεκδικούσαμε και σήμερα  συμπεριλαμβάνονται στο νόμο και που πάλι  με θράσος σήμερα , ως επαγγελματίες κολοτουμπες , χειροκροτούν  και οικειοποιούνται   πηγαίνοντας δηλαδή κόντρα ακόμα στον ίδιο τους τον εαυτό και σε όσα τότε έπρατταν και έλεγαν , μόνο και μόνο για να παραμείνουν και πάλι παράγοντες  και για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους .

Σε κάθε περίπτωση απο πλευράς μου /μας θεωρώ/ούμε ότι τα παραπάνω είναι πλέον "περασμένα ξεχασμένα"΄' καθως αυτό που  πάντα έλεγα αποτελώντας το κύριο σύνθημά μου "επιστροφή στην κανονικοτητα" είναι πλέον πραγματικότητα .Απο σήμερα θεωρώ και προτρέπω όλους  ότι είναι υποχρέωση μας και πρωτίστως του νέου ΔΣ της ΠΕΑΛΣ , του πρόσφατα νέου ΔΣ της ΠΟΕΠΛΣ αλλά και της νέας στρατιωτικής μας ηγεσίας   , μια νέα αρχή και μια επανεκκίνηση,  συνδράμοντας έτσι όλοι   "στην διατήρηση της κανονικοτητας σε όλα τα επίπεδα ...."


Τέλος ελάχιστες διατάξεις που δεν συμπεριελήφθησαν στο νυν νόμο και που έχουν ήδη συζητηθεί με θετική έκβαση και για τις οποίες απαιτείται σύμφωνη γνώμη συναρμόδιων υπουργείων αποτελούν δέσμευση του Υπουργού για την επανεξέτασή τους , την προώθησή τους και την υιοθέτησή τους στο επόμενο σ/ν .

Σε αυτη την προσπάθεια 3 ετών οφείλω να ευχαριστήσω την πλειοψηφία του ΔΣ που με στήριξε , τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΑΛΣ Σαιτακη Δ. και κυρίως τον ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ Ι .


Στον εν λόγω νόμο |:

-Εισάγονται  τομές σε σχέση με τη λιμενική πολιτική και τα λιμάνια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα υιοθετούνται πολιτικές για την ώθηση του θαλάσσιου τουρισμού,

Το πρώτο μέρος, αφορά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλασσίων ενδομεταφορών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία έτη στην ακτοπλοΐα.

-Εισάγεται ρητή απαγόρευση αντικατάστασης συμβατικού πλοίου με ταχύπλοο ή υδροπτέρυγο πλοίο κατά τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου και καλύπτονται νομοθετικά κενά που σχετίζονται με τα πλοία αυτά ενω θεσπίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την εκπρόθεσμη δρομολόγηση των πλοίων αυτών, ανάλογη της διαδικασίας που προβλέπεται για τα συμβατικά.

-Εισάγεται ρύθμιση βάσει της οποίας τα πλοία ανοικτού τύπου δρομολογούνται υποχρεωτικά για 12 μήνες σε συγκεκριμένη γραμμή, προς αποφυγή της ανεξέλεγκτης μετακίνησης των πλοίων αυτού του τύπου σε διαφορετικές γραμμές κατά τη διάρκεια μίας δρομολογιακής περιόδου.

-Θεσπίζεται η έκδοση Κανονισμού Αρχών και Λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προκειμένου να τεθούν συγκεκριμένοι ρητοί κανόνες προς τον σκοπό ομοιόμορφης αντιμετώπισης ομοίων περιπτώσεων

-Καταργούνται οι ποινικές κυρώσεις για την παράβαση του ν. 2932/2001,και θεσπίζεται αυστηρότερο σύστημα διοικητικών κυρώσεων.

-Προβλέπεται μεταβατική διάταξη προσλήψεων στο ΛΣ μέχρι να αποφοιτήσει η πρώτη σειρά των πανελληνίων εξετάσεων με διαγωνισμό και μοριοδότηση.

-Προβλέπεται διάταξη δυνατότητας απευθείας κατατάξεων Πλοιάρχων και Μηχανικών από τις ΑΕΝ για τη στελέχωση των όλο και αυξανόμενων επιχειρησιακών πλωτών μέσων.

-Προβλέπεται δυνατότητα εισόδου στο Σώμα στελεχών απολύτως αναγκαίων ειδικοτήτων – Νομικών, Οικονομικών, Ιατρών – τόσο μέσω της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων όσο και από τον ιδιωτικό τομέα

-Οι τακτικές μεταθέσεις θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια. Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και κατόπιν πρότασης του ανώτατου υπηρεσιακού οργάνου του Σώματος, το ΣΕΣ, προτάσσονται τα υπηρεσιακά κριτήρια. Ακόμα και στις έκτακτες μεταθέσεις για τους χαμηλόβαθμους, τους πολλούς, υφίστανται αντικειμενικά κριτήρια.

- Διορθώνεται το πλαίσιο επιλογής και μεταθέσεων σε υπηρεσιες του εξωτερικού. 

-Λύνεται το ζήτημα που χρόνια ταλαιπωρούσε τα στελέχη ΛΣ  ως προς τα φάρμακα ωστε να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα συμβεβλημένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

-Τροποποιείται το άρθρο 10 του ν. 4504/2017,ώστε να προσδιορίζεται επιπλέον ότι στη διαδικασία πιστοποίησης Επιθεωρητών Ελεγκτών περιλαμβάνονται και Επιθεωρητές Ελεγκτές πλοίων και βοηθητικών ναυπηγημάτων. Με τον τρόπο αυτόνμετά τη σχετική εκπαίδευσηθα πιστοποιούνται Επιθεωρητές Ελεγκτές προκειμένου: α)Οι ελληνικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για τα υπό ελληνική σημαία πλοία και β) οι ελληνικές αρχές,με τη διενέργεια καθετοποιημένων ελέγχων επί πλοίων,να ελέγχουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Νηογνώμονες, τους οποίους έχουν εξουσιοδοτήσει να εκδίδουν πιστοποιητικά για τα υπό ελληνική σημαία πλοία. Για την πιστοποίηση των Επιθεωρητών Ελεγκτών πλοίων, της διαχείρισης ασφάλειας εταιρειών, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων, Α.Ο. -Α.Ο.Α.,λειτουργεί η «Σχολή Επιθεωρητών Ελεγκτών Πλοίων,Διαχείρισης Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων» (Σ.Ε.Δ.Α.Π.Λ.Ε.), η οποία δύναται να πιστοποιεί και ιδιώτες, μέλη των Τοπικών Κλιμακίων Επιθεωρήσεως Πλοίων

αταργείται η υποχρεωτική δωδεκάμηνη εκπαίδευση,αφού αυτή προστίθεται στην εξουσιοδοτική διάταξη τουάρθρου13 του ν. 4504/2017, σχετικά με τη ρύθμιση των ελαχίστων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να διαθέτουν οι εκπαιδευτές και ελεγκτές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η λειτουργία της Σ.Ε.Δ.Α.Π.Λ.Ε. δεν επηρεάζει τη λειτουργία της Σχολής, που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 16/2011 (Α ́ 36), για την πιστοποίηση Επιθεωρητών για τον έλεγχο πλοίων από το κράτος λιμένα ενω παρέχεται η δυνατότητα στους ήδη διενεργούντες επιθεωρήσεις να θεωρούνται πιστοποιημένοι Επιθεωρητές,για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από την έναρξη λειτουργίας της Σ.Ε.Δ.Α.Π.Λ.Ε..Εντάσσεται για λόγους καλής νομοθέτησης η μεταβατική διάταξη του άρθρου 14που καταργείται, στο άρθρο 10 του ν. 4504/2017.Επί του άρθρου10Με την προτεινόμενη διάταξη, 

- Ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων (Κ.Ε.Π.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής θα δύναται να διενεργεί ξανά πρωτογενώς ελέγχους, επιθεωρήσεις και πιστοποίηση σε πλοία υπό ελληνική σημαία, με προφανές αναμενόμενο όφελος σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, τη διατήρηση της τεχνογνωσίας και του κύρους της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης. Με την εν λόγω ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα αποκατάστασης των αρμοδιοτήτων του Κ.Ε.Π., στο σύνολό τους,με ευελιξία και κατάλληλη προσαρμογή στις προκλήσεις και απαιτήσεις του σύγχρονου πλαισίου ελέγχων και επιθεωρήσεων πλοίων υπό ελληνική σημαία, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο και τη συνεισφορά τόσο των Τοπικών Κλιμακίων Ελέγχου Πλοίων (Τ.Κ.Ε.Π.) όσο και των νηογνωμόνων, καθώς και τις προϋποθέσεις που τίθενται στην απόφαση Α.1070(28) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, όπως ισχύει με την υπουργική απόφαση αριθμ.2222.1-1.2/51931/2017/17 (Β ́ 2662)

-Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  καθορίζονται τα ελάχιστα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διαθέτουν οι Επιθεωρητές κράτους σημαίας του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων,καθώς και η διαδικασία ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από Επιθεωρητές και Ελεγκτές του Κ.Ε.Π..Αντίστοιχα,με όμοια απόφαση προβλέπεται ότι θα καθορίζονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Τ.Κ.Ε.Π., τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα, η διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης των Επιθεωρητών τους ανά τομέα επιθεώρησης και ελέγχου που διενεργούν, η διαδικασία για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων πλοίων, το είδος και το εύρος της ευθύνης των Επιθεωρητών και Ελεγκτών πλοίων, καθώς και κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία, στελέχωση και τον έλεγχο του έργου των Τ.Κ.Ε.Π..
-Ευθυγραμμίζεται το εθνικό νομικό πλαίσιο που αφορά στη διαπίστωση και την αποκατάσταση βλάβης ή ζημίας πλοίων υπό ελληνική σημαία με τις πρόνοιες της παραγράφου 4.7 της απόφασης της Ολομέλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού A.1130(20), σύμφωνα με την οποία τα ανωτέρω αποτελούν υποχρέωση του φορέα πιστοποίησης αυτών, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται το δικαίωμα στον Κ.Ε.Π. ή τα Τ.Κ.Ε.Π. να διενεργούν επιπρόσθετο έλεγχο,προκειμένου σε σοβαρές περιπτώσεις βλάβης ή ζημίας πλοίων, πέραν των νηογνωμόνων,να διαπιστώνεται η αποκατάστασή τους και από κρατική αρχης

 - Για τους σκύλους που χρησιμοποιούνται στην ανίχνευση εκρηκτικών υλών,ρυθμίζονται ειδικότερα τα σχετικά θέματα και οι απαιτούμενες λεπτομέρειες με τον Κανονισμό που αφορά στην Οργάνωση και Λειτουργία των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών, που εκδίδεται σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη της περίπτωσης β ́της παραγράφου 3 τουάρθρου126 του ν. 3079/2002. Η προτεινόμενη εξουσιοδοτική διάταξη,είναι σύμφωνη με την ισχύουσα χρήση των 6 αστυνομικών σκύλων Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.,οι οποίοι διακρίνονται σε κατηγορίες και χρησιμοποιούνται από διαφορετικές υπηρεσίες, όπως αυτές οργανώνονται σήμερα με το π.δ. 13/2018 (A ́ 26

-Ρυθμίζονται ζητήματα των δαπανών διατροφής ατόμων που τελούν σε νόμιμο περιορισμό, να εγγράφονται πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής(Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και για τις δαπάνες μεταγωγής τους.

-Επαναφέρεται σε ισχύ το καθεστώς αστυνόμευσης στον αιγιαλό και την παραλία που ίσχυε πριν τη θέσπιση του άρθρου 26 του ν. 4597/201

-Προβλέπεται ότι οι Πλοίαρχοι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τα ειδικά τυπικά προσόντα για προαγωγή στον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από υπαιτιότητά τους, εφόσον αυτό διαπιστωθεί για δεύτερη φορά από το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων, εξαιρούνται των διατάξεων της παραγράφου 13 του άρθρου 11, εντάσσονται στις αμέσως επόμενες τακτικές κρίσεις και κρίνονται μόνον ως «παραμένοντες στον ίδιο βαθμό», ή ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» ή ως «αποστρατευτέοι»,εγγραφόμενοι στους αντίστοιχους πίνακες. Επίσης,προβλέπεται ότι,σε περίπτωση που οι ΑξιωματικοίΛ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.του προηγούμενου εδαφίου κριθούν ως «παραμένοντες στον ίδιο βαθμό» και εφόσον ομοιόβαθμοί τους αλλά νεότεροί τους έχουν προαχθεί ή προάγονται στον επόμενο βαθμό, θεωρούνται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» και με προεδρικό διάταγμα τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, προαγόμενοι εν ενεργεία στον επόμενο βαθμό για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών, μετά την πάροδο του οποίου αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με άλλο προεδρικό διάταγμα.

-Εξορθολογίζονται οι διατάξεις που αφορούν στη βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών που προέρχονταιαπό τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.

- Δίδεται η δυνατότητα επιλογής Υπαρχηγών και Υποναυάρχων από μεγαλύτερο αριθμό ανωτάτων αξιωματικών του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ..Με τον τρόπο αυτόν,από ένα σύνολο είκοσιενός ανώτατων αξιωματικών θα επιτευχθεί η επιλογή των καταλληλότερων δύο εξ αυτών ως Υπαρχηγών και έξι ως Υποναυάρχων.Μέχρι σήμερα,ηδυνατότητα επιλογής στην πράξηπεριοριζόταν στο ελάχιστο λόγω των σχετικά μακρών χρονικών ορίων παραμονής σε κάθε βαθμό. Για την αποφυγή κενών θέσεων στονβαθμό των Αρχιπλοιάρχων,παρέχεται η δυνατότητα κάλυψής τους με παράλληλημείωση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στον βαθμό του Πλοιάρχου. Με τις ρυθμίσεις αυτές,είναι πλέον εφικτή η αξιολόγηση και επιλογή ως ανωτάτων εκείνωντων αξιωματικών που διαθέτουν όχι μόνο τα τυπικά προσόντα,αλλά και την ικανοποιητική εμπειρία για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές ανάγκες οργάνωσης και διοίκησης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

-Ρυθμίζεται το ζήτημα της αστικής ευθύνης των χειριστών των εναερίων μέσων

-Ρυθμίζεται  η επέκταση του δικαιώματος της κατεξαίρεση ασκήσεως επαγγέλματος ιδιωτικά και μετά τις ώρες εργασίας και στους Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με ειδικότητα Υγειονομικού Ειδικής Κατηγορίας,ειδικότητας Οδοντιάτρου ή Ψυχολόγου αντιστοίχως.

-Θεσπίζεται για τους Αξιωματικούς,οι οποίοι προέρχονται από Ανθυπασπιστές με ειδικότητα Υγειονομικού, τους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς με ειδικότητα Υγειονομικού το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος ιδιωτικά μετά τις ώρες εργασίας, εφόσον έχουν τις ειδικότητες του οδοντοτεχνίτη, του λογοθεραπευτή,του φυσικοθεραπευτή, του βοηθού ακτινολόγου εργαστηρίου, του βοηθού μικροβιολογικού εργαστηρίου, του νοσηλευτή και του εργοθεραπευτή.  

-Ρυθμίζονται θεματα συνυπηρετήσεων για  τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.με εκπαιδευτικούς,

-Εντάσσεται στον προγραμματισμό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη στέγαση των Υπηρεσιών του,αλλά και του προσωπικού,ιδιαίτερα εκείνου που καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων ή σε άλλες δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου,όπου υπάρχουν αντικειμενικές έως ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εξεύρεση στέγης.

-Παρέχεται η ευχέρεια για μίσθωση ακινήτων για τις στεγαστικές ανάγκες,ενόψει μάλιστα της αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών για τη στέγαση του προσωπικού όπου μετατίθεται οι Λιμενικές Αρχές της 8ης, 9ηςκαι 6ηςΠεριφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

- Με την ρύθμιση του άρθρου 34 παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης του επιδόματος ύψους εκατό (100) ευρώ για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Οθωνών, Σαγιάδας και Σκύρου. -

- Αίρεται η υφιστάμενη αδικαιολόγητη δυσμενής διάκριση, που υφίσταται εις βάρος των αναφερόμενων στη διάταξη κατηγοριών στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. και παρέχεται το δικαίωμα αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων (Κ.ΕΠΙΧ.) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ , στις Επισκευαστικές Βάσεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.στην Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη

-Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση,ώστε να ρυθμίζονται με Κανονισμό που εκδίδεται από τον Αρχηγό Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.και κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο οποίος χαρακτηρίζεται απόρρητος, η οργάνωση και λειτουργία της Κεντρικής Αποθήκης Οπλισμού και των Πυραρχείων του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.,η διάθεση, απογραφή, αποθήκευση, φύλαξη, συντήρηση και διαγραφή του οπλισμού και των συναφών με τον οπλισμό υλικών του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. 

αρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση,ώστε να ρυθμίζονται με Κανονισμό που εκδίδεται από τον Αρχηγό Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.και κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος χαρακτηρίζεται απόρρητος, θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση του προσωπικού Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.σε αντικείμενα αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, όπλων και τακτικής και να επιτυγχάνεται η οργάνωση της εκπαίδευσης που παρέχεται στο προσωπικό του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.στα αναφερόμενα θέματα,ούτως ώστε αυτή να διεξάγεται υπό τη σκέπη ενός κανονιστικού πλαισίου.

ροστίθεται νέα παράγραφος 13 στο άρθρο 128 του ν. 3079/2002 (Α ́311)και αντιμετωπίζονται θέματα ιδιωτικού οπλισμού του προσωπικού του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.που παραδίδεται στα πυραρχεία των Λιμενικών Αρχών και στις αποθήκες οπλισμού, ώστε αυτά να περιέρχονται στο Δημόσιο μετά την παρέλευση διετίας,σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 10 του ν. 2168/1993 (Α ́ 147) και ταυτόχρονα παρέχεται η αναγκαία εξουσιοδότηση,ώστε με Κανονισμό να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.18

- θεσπίζεται εξαίρεση από τις διατάξεις της αυτεπάγγελτης αποστρατείας και προβλέπεται η δυνατότητα παραμονής στην ενέργεια για ορισμένο χρονικό διάστημα των Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. ή από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων,οι οποίοι δεν φέρουν τον καταληκτικό βαθμό εξέλιξής τους και καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας, εφόσον εμπίπτουν στις αποστρατευτικές διατάξεις του άρθρου 45 του ν.3079/2002. Για τον σκοπό αυτό γίνεται παραπομπή στις διατάξεις της παραγράφου 6 του ιδίου άρθρου όπου προβλέπεται η δυνατότητα αυτή μόνο για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.ή από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, οι οποίοι φέρουν τον καταληκτικό βαθμό εξέλιξής τους.

- Με το άρθρο 39, αντικαθίστανται τα τρία τελευταία εδάφια της παραγράφου 12 του άρθρου 38 τουν. 4504/2017 (Α ́184) και ειδικότερα προτείνεται η δυνατότητα χορήγησης πλέον της μίας παράτασης της τασσόμενης προθεσμίας των τριών μηνών για την ολοκλήρωση της ένορκης διοικητικής εξέτασης. Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη,προβλέπεται η χορήγηση μίας μόνο παράτασης της τασσόμενης προθεσμίας για την ολοκλήρωση της ένορκης διοικητικής εξέτασης.

- Διαμορφώνονται  οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται από το υφιστάμενο περί προμηθειών νομοθετικό πλαίσιο και που καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή τη διαδικασία αντιμετώπισης των βλαβών που παρουσιάζονται κατά τη λειτουργία του μηχανογραφικού εξοπλισμού (όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές),καθώς και του ραδιοτηλεπικοινωνιακού-ηλεκτροναυτιλιακού εξοπλισμού (πομποδέκτες VHF, MF/HF, αναμεταδότες, κεραίες, ραντάρ και GPS), λόγω αδυναμίας πρόβλεψης και κατ’ επέκταση προγραμματισμού της προμήθειας ανταλλακτικών, μικρο-εξαρτημάτων και αναλωσίμων υλικών,καθώς και της πραγματικής 19τους λειτουργικής κατάστασης με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας τους,λόγω αδυναμίας καταβολής του ελάχιστου κόστους

- Δίδεται η δυνατότητα άμεσης διενέργειας ενεργειών επισκευής και αποκατάστασης της λειτουργίας μηχανογραφικού εξοπλισμού,καθώς και ραδιοτηλεπικοινωνιακού -ηλεκτροναυτιλιακού εξοπλισμού του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μέσω προμήθειας κατάλληλων ανταλλακτικών, μικρο-εξαρτημάτων και αναλωσίμων υλικών, από βλάβες των οποίων το ύψος αποκατάστασης είναι μικρού κόστους.

-Δίδεται η δυνατότητα κάλυψης δαπανών μετακινήσεων προς εκτέλεση υπηρεσίας του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που υπηρετεί στην Υ.Ε.Υ.Σ.Α.,καθώς και συντηρήσεως και εφοδιασμού καυσίμων των επιχειρησιακών μέσων, που της έχουν διατεθεί από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,σε βάρος των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του Υ.ΝΑ.Ν.Π., από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ του π.δ.65/2019 (Α ́104)μέχρι τις 31.12.2020. 

-Καταργούνται οι θέσεις Επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος,

αθίσταται υποχρεωτική η σύγκληση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού από τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την εξέταση σπουδαίων θεμάτων,όπως είναι αυτά που αφορούν στη δομή και οργάνωσή του, την αξιολόγηση των αναγκών σε προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα, τα θέματα εκπαίδευσης, ιεραρχικής εξέλιξης, κατανομής,καθώς και αυτά που αφορούν το ευαίσθητο θέμα των τοποθετήσεων και μεταθέσεων των στελεχών του σώματος. Υποχρεωτική,είναι η γνωμοδότηση του Συμβουλίου προς τον Υπουργό πριν την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τη ρύθμιση των θεμάτων αυτών. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται πληρέστερη εξέταση θεμάτων που επηρεάζουν το ηθικό, τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της δράσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

-Συμπληρώνεται η ρύθμιση για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της παραγράφου2 του άρθρου 56 του ν. 4310/2014, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στα στελέχη να επιλέγουν εθελοντικά τη μετάθεσή τους για την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων.Κατά την εφαρμογή της διάταξης αυτής προέκυψαν δυσκολίες στην εφαρμογή της διότι,δεν είχε καθοριστεί ποιος λαμβάνει την απόφαση για την ενίσχυση της οργανικής δύναμης μιας Λιμενικής Αρχής, ποιος εκδίδει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ποια είναι η διαδικασία επιλογής επί των αιτημάτων προτίμησης των στελεχών και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις συγκέντρωσης μεγαλύτερου αριθμού του απαιτούμενου για μία Λιμενική Αρχή. Η διάταξη αυτή διευκολύνει τον οικογενειακό προγραμματισμό των στελεχών και παράλληλα συμβάλλει θετικά στη διαδικασία ενίσχυσης με προσωπικό σε δυσπρόσιτες περιοχές του νησιωτικού συμπλέγματος στο Αιγαίο,με ιδιαίτερη προτεραιότητα τις Λιμενικές Αρχές στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Χώρας

-Τροποποιείται το άρθρο 69 του ν. 4504/2017,ώστε να εναρμονίζεται η παράγραφο1 του παρόντος άρθρου με τη συνταγογράφηση και την εκτέλεση συνταγών φαρμάκων για τα στελέχη του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. μέσω των συμβεβλημένων φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ

- Παρέχεται η δυνατότητα σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος που διατίθενται από το ΥΝΑΝΠ/Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  να αντιμετωπιστούν ενιαία με το υπόλοιπο προσωπικό της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ

- Νομιμοποιείται το σύνολο των εγκαταστάσεων και των κτιρίων της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Αρχηγείου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και προβλέπεται η έγκριση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης,
 
 - Καταργείται η δημόσια αρχή λιμένων και τα περιφερειακά γραφεία της 

-Αναβάλλεται εως 3 μήνες η σύγκληση ανωτάτου -ανωτέρου και κατωτέρου συμβουλίου κρίσεων

- Αυξάνονται  οι οργανικές θέσεις του Σώματος κατά 1500, εκ των οποίων οι 900 θα είναι στο Ανατολικό Αιγαίο αυξάνοντας παράλληλα  τις οργανικές θέσεις κατά βαθμό .


ΠΑΣΣΑΚΟΣ Π. ΣΠΥΡΙΔΩΝ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια