ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΣΣΑΚΟΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ)): Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, κ. Υπουργέ, κ.κ. Βουλευτές. Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παραστούμε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής και να τοποθετηθούμε αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του.
                Κύριε Υπουργέ, αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια βρεθήκατε σε αυτή την αίθουσα ως τομεάρχης ναυτιλίας, δίνοντας τη μάχη σας για το Λιμενικό Σώμα, τα στελέχη του και την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Από πλευράς μας, ως Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, με στόχο, πείσμα, ρίσκο και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και το κόστος, παραμείναμε στο μοναχικό δυστυχώς δρόμο της υποβολής επιχειρημάτων και προτάσεων, χωρίς λαϊκίστικες και μαξιμαλιστικές κορόνες που χαϊδεύουν αυτιά, πάντα με αγωνιστικό, ξεκάθαρο και αληθινό λόγο χωρίς ούτε μια στιγμή να δεχθούμε την πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω. Με αρκετές συνέπειες στο αξιόμαχο, στο ηθικό μας, στο μορφωτικό επίπεδό μας, στην επιχειρησιακή δράση, στην οργάνωση του Λ.Σ. και την ιεραρχική δομή μας.
Δυστυχώς, κ. Υπουργέ, σε αντίθεση με την δική σας προσέγγιση, οι αγώνες μας, η προσπάθειά μας και το σύνολο των αιτημάτων μας για κάποιους άλλους αποτέλεσαν αιτία αποκλεισμού μας από κάθε ενημέρωση και διάλογο. Αιτήματα και προτάσεις μας θυσιάστηκαν στον βωμό της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων με κατώτερα των περιστάσεων νομοθετήματα. Σήμερα, μετά την κατ' επανάληψη ξεκάθαρη τοποθέτηση σας ως Υπουργός Ναυτιλίας, ότι το Λιμενικό Σώμα αποτελεί τον άοκνο στυλοβάτη σε κάθε τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και τη συνεχή αναφορά σας στην προσφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος χωρίς να περιορίζεστε στα συγχαρητήρια και στα ευχολόγια, αλλά σε πράξεις με θετικές πρωτοβουλίες για την επιστροφή μας την κανονικότητα, για την επίλυση των προβλημάτων μας που μας απασχολούν, θα μπορούσαμε ως ΠΕΑΛΣ να το χαρακτηρίσουμε δικαίωση, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε κατάκτηση.
                Το χαρακτηρίζουμε, όμως, ως αυτονόητη λογική προσέγγισή σας, πρωτοβουλία, απόφαση και απόδοση τιμής και αναγνώρισης για τα έμπειρα και ικανά στελέχη του, που αποτελούν τον άοκνο στυλοβάτη του σε κάθε τομέα αρμοδιότητας του Λιμενικού και στο σύνθετο χειρισμό των σύγχρονων ναυτιλιακών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι των φορέων, για την Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος αποτελεί υποχρέωση σε αυτή τη νέα ημέρα να συμβάλουμε όλοι μας, με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς, βέβαια, να θεωρούμαστε δεδομένοι κανενός, παραμένοντας συμπαραστάτες στις προσπάθειες που κατατείνουν προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων μας, την αντιμετώπιση παθογενειών και εκτροπών που κληρονομήσαμε, την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος, την καλυτέρευση της υπηρεσιακής καθημερινότητάς μας και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι Αξιωματικοί, αλλά και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος όλων των βαθμίδων.
                Ως Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και εκπροσωπώντας τους Αξιωματικούς του Λιμενικού, οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη ως Αξιωματικοί και των στελεχών Λιμενικού Σώματος υφιστάμενών μας όλων των βαθμίδων, σας μεταφέρουμε την ικανοποίηση που επικρατεί στις τάξεις των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος για τις διατάξεις που μας αφορούν στο εν λόγω σχέδιο νόμου, απόρροια της πρωτοβουλίας σας, κύριε Υπουργέ, και σας συγχαίρουμε.
Ως εκ τούτου και για να μην μακρηγορώ, συμφωνούμε με όλα τα άρθρα που αφορούν το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του. Επιτρέψτε μου να σταθώ σε κάποια πιο συγκεκριμένα.
Το άρθρο 15, που αφορά τις αρμοδιότητες αστυνόμευσης του αιγιαλού και της παραλίας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε ότι επεκτείνονται οι αρμοδιότητες μας στην ξηρά αντί για τη θάλασσα, ήμασταν αντίθετοι. Ήμασταν αντίθετοι, γιατί θεωρούσαμε, πέραν άλλων, άδικο και απαξιωτικό για το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, την ώρα που έδιναν και δίνουν ακόμη μάχη, πέρα των λοιπών αρμοδιοτήτων τους, στο ανατολικό Αιγαίο για το μεταναστευτικό, να επιφορτίζονται και με περαιτέρω αρμοδιότητες στην ξηρά, προς την ενδοχώρα, χωρίς καμία προσπάθεια αύξησης της οργανικής δύναμης, χωρίς κανένα βασικό επιχείρημα και αιτιολογία. Σήμερα, η εν λόγω διάταξη και σε συνδυασμό με το άρθρο 22, οργανική δύναμη Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την αύξηση της οργανικής δύναμης και για την οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ουδεμία πρωτοβουλία σοβαρή είδαμε, επαναφέρει το άρθρο αυτό την κανονικότητα και αποτελεί, κατά την άποψή μας, απόδοση τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς και της αυτοθυσίας των στελεχών του Λ.Σ., κυρίως, επαναλαμβάνω, όσων υπηρετούν στο ανατολικό Αιγαίο. Τις δύο τελευταίες ημέρες, μάλιστα, είδαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μια επιστολή δήθεν υπογεγραμμένη από τους 15 Επίτιμους Αρχηγούς του Λιμενικού Σώματος. Από τη δική μας διερεύνηση προκύπτει ότι δεν είναι έτσι και αυτό μας λυπεί, μας στενοχωρεί, είναι ανυπόγραφη κι εάν την έχετε λάβει, θεωρώ ότι την έχετε λάβει κύριε Υπουργέ, εσείς θα κρίνετε εάν θα την λάβετε υπόψη σας ή όχι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας) (ομιλεί εκτός μικροφώνου): Ένας την υπέγραψε;
                ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΣΣΑΚΟΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – ΠΕΑΛΣ): Εγώ έχω την πληροφόρηση ότι την υπέγραψαν δύο, συν αυτόν που την έφτιαξε.
                Αναφορικά με το άρθρο 9, κλάδος ελέγχου πλοίων και το άρθρο 10, έλεγχος ασφάλειας πλοίων. Είναι γνωστό και πλέον επιβεβαιωμένο και δικαιωνόμαστε και ως προς αυτό, ότι η κατάργηση του κλάδου αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα λάθη και με πολλές συνέπειες. Ακόμη και σήμερα, το ζήτημα της κατάργησης του κλάδου εξακολουθεί να αμφισβητείται, τόσο ως προς την αναγκαιότητα που οδήγησε στην κατάργηση του κλάδου, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά του για την ασφάλεια πλοίων, ναυτικών, επιβατών και φορτίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ένας δυναμικός ελεγκτικός μηχανισμός της εθνικής και διεθνούς ναυτιλίας, με επιτυχή δράση 100 ετών, ζητούμενο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εξειδικευμένα στελέχη, μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία, άδικα βυθίστηκε στην απαξίωση και στην απραξία και εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Θεωρούμε ότι οι σχετικές, στο σχέδιο νόμου, διατάξεις αποτελούν μονόδρομο.
Αναφορικά, με το άρθρο 24, η τροποποίηση των άρθρων 27, 28, 29 και 30, του νόμου 4504 του 2017, περί μεταθέσεων-αποσπάσεων, αποτελεί δικαίωση στην αντίθεση που τότε ως ΠΕΑΛΣ είχαμε εκφράσει. Μας δικαιώνει και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του προσωπικού.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για τη στέγαση των στελεχών, μιλάω για την 6η, 8η, 9η  ΠΕΔΙΛΣ, άρθρο 33, που εμπεριέχονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου, αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΠΕΑΛΣ, αποτελεί δικαίωση. Σας τιμά κ. Υπουργέ και σας συγχαίρουμε.
Σας συγχαίρουμε για ένα σχέδιο νόμου, για εμάς, με όλους μαζί τους φορείς, με διάλογο και συνεννόηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΔΩ..