ΠΕΑΛΣ: Δεν θα επιτρεψουμε πολιτικές και μικροσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες να αποτελέσουν τροχοπέδη στη νέα κανονικότητα, στην επανεκκίνηση του ΛΣ και του συνδικαλιστικού κινήματος.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΕΑΛΣ: Δεν θα επιτρεψουμε πολιτικές και μικροσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες να αποτελέσουν τροχοπέδη στη νέα κανονικότητα, στην επανεκκίνηση του ΛΣ και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Πειραιάς, 04-09-2020

Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/Α/61/20

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 8 ΜΕΛΩΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΕΑΛΣ

Κυριε Φύκα,

Η ανακοίνωση της ΠΕΑΛΣ για το ΤΑΛΣ, δεν αποτελεί ανακοίνωση του Προεδρείου, αλλά ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΠΕΑΛΣ, του οποίου αποτελείτε μέλος, μειοψηφία, εκεί που σας κατατάσσουν, όπως πάντα, τα μέλη της ΠΕΑΛΣ στις εως σήμερα εκλογικές διαδικασίες.

Απαντάμε:

1. Αν διαβάζατε την επιστολή μας, με γνώμονα το συμφέρον του ΤΑΛΣ, των μελών μας και των ε.ε. και ε.α. Αξιωματικών, είναι σίγουρο οτι δεν θα αυτοσχεδιάζατε και δεν θα προσπαθούσατε να κατευθύνετε τα μέλη μας σε λανθασμένες εντυπώσεις, θέτοντας ένα ερώτημα το οποίο δεν προκύπτει απο κανένα σημείο της επιστολής μας για το ΤΑΛΣ. 

Επειδή είμαστε σίγουροι οτι και να τη διαβάσετε, πάλι δεν θα καταλάβετε, σας λέμε οτι ουδέποτε διαφωνήσαμε με τη χορήγηση δανείων υπό όρους, σοβαρά κριτήρια, ως έσχατη λύση, υπό την προϋπόθεση διασφάλισης της χορήγησης δανείων ΚΑΙ από το ΜΤΝ, αυτά δηλαδή που δεν θέσατε και δεν διασφαλίσατε εσείς, ούτε ως μέλος της ΠΕΑΛΣ, ούτε ως Τμηματάρχης του ΤΑΛΣ.


2. Σε ότι αφορά το αστείο και εκ του πονηρού ερώτημα της προτεραιότητας, που θέτετε, σας παραθέτουμε, προκειμένου διαβάσετε και κατανοήσετε, την πρόταση - εισήγησή μας, την οποία και διαστρεβλώνετε δια του ερωτήματός σας:

"...

- για την τακτοποίηση του ζητήματος που αφορά στη ρύθμιση προκαταβολής έναντι βοηθήματος εφάπαξ από το ΤΑΛΣ με τη συμπλήρωση 25ετίας και εφόσον πληρούνται τα λοιπά κριτήρια που θα καθορισθούν.

- για την αμέσως, μετά λίγων ημερών, χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος σε όσους αποστρατεύονται και οι οποίοι σήμερα περιμένουν σχεδόν 4 μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται, λαμβανομένου υπόψη ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα δεν τους χορηγείται ούτε η σύνταξη τους, καθώς απαιτούνται περί τους 6 μήνες προκειμένου καταβληθεί μηνιαία προκαταβολή αυτής και 3 σχεδόν χρόνια προκειμένου αυτή τους καταβληθεί στο 100%.

- για μια πραγματική μέριμνα προκειμένου τα στελέχη ΛΣ ανακουφιστούν οικονομικά, έστω κι από το  δικό τους ταμείο,  το ΤΑΛΣ, κι όχι ο έντοκος, με άγνωστα μέχρι στιγμής κριτήρια δανεισμός τους ύψους 2000 έως  3000 ΕΥΡΩ, ο οποίος πρέπει να αποτελεί έσχατη λύση για ιδιάζουσες περιπτώσεις με πολύ αυστηρά κριτήρια, όταν μάλιστα, δεν έχει εξασφαλιστεί ότι αυτός ο δανεισμός δε θα ανακόψει την παροχή της μέχρι σήμερα δυνατότητας δανείου 3000 έως 6000 ευρώ στα στελέχη ΛΣ από το ΜΤΝ, καθώς θα αποτελεί για το ΜΤΝ μια επιπλέον δανειακή υποχρέωση του στελέχους και μια επιπλέον επιβάρυνση του οικονομικού προϋπολογισμού του στελέχους, που θα εμποδίζει την από πλευράς του χορήγηση δανείου.

- για την εξασφάλιση ότι η χορήγηση δανείων - προκαταβολών δεν θα τύχει εκμετάλλευσης μικροπολιτικών και μικροσυνδικαλιστικών συμφερόντων, όπως λίγο έλειψε να συμβεί κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν με το ΛΑΠ και ως προς αυτή την κατεύθυνση πρώτη πάλι η ΠΕΑΛΣ θα δείξει το δρόμο ζητώντας την αντικατάσταση του μέλους του ΔΣ της ΠΕΑΛΣ που υπηρετεί ως τμηματάρχης στο ΤΑΛΣ όταν ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των δανείων καθώς "η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.."

Επιπρόσθετα, σας θυμίζουμε οτι τα παραπάνω, πρώτη έθεσε η ΠΕΑΛΣ πολλάκις, την προηγούμενη πενταετία, στην πολιτική ηγεσία, όταν τότε εσείς ασκούσατε τα συνδικαλιστικά σας καθήκοντα, ως "χειροκροτητής" άλλων αποφάσεών τους, το αποτέλεσμα των οποίων είναι γνωστό σε όλους.

3. Αναφορικά με το χρόνο σύντμησης απόδοσης των συντάξεων, σας θυμίζουμε οτι υπάρχουν παρεμβάσεις μας, τόσο στην τότε πολιτική ηγεσία όσο και σε εσάς προσωπικά ως Τμηματάρχη του ΤΑΛΣ, τις οποίες αγνοήσατε επιδεικτικά εις βάρος των στελεχών.

4. Σε οτι αφορά, το ερώτημα αν το προεδρείο της ΠΕΑΛΣ θεωρεί ως μείζον την οικονομική ευρωστία του Ταμείου και την βιωσιμότητά του ή την στελέχωσή του συγκρίνοντάς το με άλλα Ταμεία και το παρεχόμενο επίπεδο εξυπηρέτησης από το ΤΑΛΣ, μη ρωτάτε εμάς, ρωτήστε τον εαυτό σας ως Τμηματάρχης του ΤΑΛΣ και ως μέλος Δ.Σ. ΠΕΑΛΣ. Εμείς έχουμε πολλάκις τοποθετηθεί σχετικά και στην τότε πολιτική ηγεσία και σε εσάς τον ίδιο ως Τμηματάρχη του.

5. Σε ότι αφορά το ερώτημά σας αν προτίθεται η ΠΕΑΛΣ να ζητήσει την αντικατάσταση όλων των μελών του ΔΣ αυτής, που κατέχουν θέσεις ευθύνης από τις θέσεις αυτές, προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια εκμετάλλευσης μικροσυνδικαλιστικών και μικροπολιτικών συμφερόντων, αφήσtε σε εμάς που και γνώση διαθέτουμε και εμπειρία διοίκησης και γνωρίζουμε τι θα πει λιμενικό και έχουμε μετατεθεί και έχουμε συνδικαλιστικό λόγο να αποφασίζουμε πότε αυτό πρέπει να γίνει και όπως τοποθετηθήκαμε, στην περίπτωσή σας απαιτείται. 

6. Για το τελευταίο ερώτημά σας, σας λέμε οτι προέκυψε μετά από δημόσιο αίτημά μας προς τα μέλη για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σε κάθε περίπτωση, αφού είχατε αντίθετη άποψη, αφού νομίζετε οτι δεν είναι σύννομο, τι πράξατε εσείς σχεδόν 2 χρόνια που συνεδριάζει το ΤΑΛΣ, ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΛΣ και κυρίως ως Τμηματάρχης του ΤΑΛΣ; 

Επειδή, λοιπόν, κ. Φύκα, την προηγούμενη 5ετια, όταν εσείς λειτουργούσατε ως "τουρίστας συνδικαλιστής", εμείς βιώσαμε απαξιωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές, μας απέκλειαν απο καθε διάλογο, μας φίμωναν, μας έβαζαν πολιτικές ταμπέλες, κινδύνεψε η αυτονομία και αυτοτέλεια της ΠΕΑΛΣ, κινδύνεψε η υπηρεσιακή μας υπόσταση, μας φόβιζαν, μας προειδοποιούσαν, διαστρέβλωναν κάθε μας πρόταση-εισήγηση-διαφωνία, έφτασαν στο σημείο έξωσής μας από τα γραφεία μας.

Σε ολο αυτό που βιώναμε, εσείς ζούσατε στο δικο σας κοσμο, ασκώντας κριτική με τους γνωστους σε ολους τρόπους.


 Δεν πτοηθήκαμε. Επιμείναμε.


Προτιμήσαμε με κόστος να αποτελούμε αντίβαρο, παρά να γίνουμε ένα ακόμα βαρίδι, όπως εσείς  στην κατρακύλα, σε όλα τα επίπεδα, που βιώναμε ως ΛΣ και με στόχο, πείσμα και ρίσκο, αν και μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα – τακτική σας, παραμείναμε στο μοναχικό δυστυχώς δρόμο της υποβολής επιχειρημάτων και προτάσεων χωρίς λαϊκίστικες και μαξιμαλιστικές κορώνες, που «χαϊδεύουν αυτιά», πάντα με αγωνιστικό, ξεκάθαρο και αληθινό λόγο, χωρίς ούτε μια στιγμή να δεχτούμε την πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω με αρκετές συνέπειες στο αξιόμαχο, στο ηθικό μας, στο μορφωτικό επίπεδο, στην επιχειρησιακή δράση, στην οργάνωση του ΛΣ και στην ιεραρχική δομή μας.


Την ίδια στιγμή εσείς,  ήσασταν άφαντος, κρυμμένος και  ασκούσατε το ρόλο του "χειροκροτητή" για κορυφαία θεσμικά ζητήματα, που αφορούσαν στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη του και βοηθούσατε ασκώντας στείρα αντιπολίτευση σε εμάς, βοηθώντας για μικροπολιτικούς και μικροσυνδικαλιστικους λόγους τη προσωπική και υπηρεσιακή ανέλιξη κάποιων που συνεργαζόσασταν, στην επιβίωση λίγων άσχετων αλλά και των γνωστών σε όλους «εξαρτημένων» της καρέκλας, να έρθουν στην Βουλή νομοθετηματα κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών μας, που οδήγησαν πίσω το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή της δομής του ΛΣ, την απαξίωση του, του «πλήρους ελέγχου μας», την πολιτικοποίησή του και την θεσμική εκτροπή και στην μετατροπή του Αρχηγείου σε  One Man Show Αρχηγείο.


Σας θυμίζουμε οτι δια της απουσίας σας, της σιωπής και της στείρας αντιπολίτευσης σε βάρος της ΠΕΑΛΣ, στηρίξατε προτάσεις και σχέδια νόμου για την μεταφορά όλων των οικονομικών αντικειμένων του ΥΝΑΝΠ, της ναυτικής εκπαίδευσης, της ναυτικής εργασίας, της ναυτιλιακής πολιτικής, των θαλάσσιων συγκοινωνιών, της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων και λοιπών υποστηρικτικών δομών (οργάνωση, πληροφορική και άλλα) εκτός Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., της συγχώνευσης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με της Αστυνομίας για το πλαίσιο της οποίας επιμένουμε ότι υπάρχουν ασάφειες, διασταύρωση των εξουσιών, σύγκρουση καθηκόντων.


Σας θυμίζουμε οτι στηρίξατε προτάσεις και σχέδια νόμου, που έδιναν το δικαίωμα σε πολιτικό προσωπικό να τοποθετείται στα Προξενικά Λιμεναρχεία, περί μεταθέσεων με απόφαση Υπουργού, μετατάξεων με στόχο την τακτοποίηση όσων το όνειρο δεν έγινε εξ αρχής πραγματικότητα, με αόριστα άρθρα περί της ιεραρχικής εξέλιξης, με θύματα τους ΑΞ ΣΝΔ, και αξιολόγησης μας με αοριστολογίες, περί τοποθετήσεων σε θέσεις εξωτερικού με κριτήρια άνευ λογικής.


Σας θυμίζουμε οτι στηρίξατε προτάσεις και σχέδια νόμου που συνέβαλαν στη μη αποδοχή διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα Αξιωματικών ίδιας τάξης, στην απαγόρευση του δικαιώματος των Αξιωματικών Λ.Σ. στην εργασία μετά την αποστρατεία τους, στη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΝΑΝΠ υπό τον Υπουργό με στελέχωση πολιτικό προσωπικό, στη διαμόρφωση της δομής σε προσωπικό και μέσα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ύστερα από πρόταση του ΥΝΑΝΠ, στην ιεραρχική μεταξύ μας κατάρρευση, στη μη τροποποίηση του απαρχαιωμένου και αναχρονιστικού νομικού πλαισίου διενέργειας των κρίσεων, με αποτέλεσμα την άδικη στασιμότητα και αποστρατεία αξιόλογων συναδέλφων μας, στη μη ρύθμιση για τους Αξιωματικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, στη μη δημιουργία ενός δίκαιου και ορθολογικού πλαισίου  περί ιεραρχίας και  προαγωγών, στη μη θεσμοθέτηση παράλληλης επετηρίδας και λοιπά.


Δυστυχώς, σήμερα για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε οτι σας ενοχλεί οτι έχουμε δικαιωθεί και επιβεβαιωθεί σε όλα τα επίπεδα, σας ενοχλούν οι πρωτοβουλίες της νέας πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για την αποκατάσταση των ανωτέρω, διαπιστώνουμε οτι εσείς επιμένετε στην ίδια τακτική, ωσαν παρακολούθημα της προηγούμενης κατάστασης και ωσαν δορυφόρος της και εξακολουθείτε να λειτουργείτε ανασταλτικά, εις βάρος της ΠΕΑΛΣ, εις βάρος του προσωπικού κόντρα στη νέα πραγματικότητα και μεθοδολογία της νέας πολιτικής ηγεσίας και κοντρα στην προσαρμογή και μετάβασή μας, ομαλά στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση του ΛΣ και των συνδικαλιστικών φορέων.


Καμιά αυτοκριτική, καμιά υποχώρηση, καμιά προσπάθεια για διάλογο, καμιά προσπάθεια προσαρμογής  στα νέα δεδομένα, μετά την αλλαγή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, μετά την τεράστια αποτυχία σας στις πρόσφατες εκλογές να περάσει στα χέρια σας η ΠΕΑΛΣ.


Αντίθετα, διαπιστώνουμε αδιαλλαξία, εκδικητικότητα, αποφυγή διαλόγου και επιμονή σε ψεύδη, σε διαστρεβλώσεις της αλήθειας,  στο "εγώ είμαι και κανείς άλλος".


Δεν σας αγγίζει ούτε η διαφορετική από εσάς προσέγγιση των καταστάσεων από τη νέα πολιτική ηγεσία, ούτε η ιδεολογική διαφορά σας, ούτε ότι όσα συνυπογράψατε, αποδεχθήκατε ή προτείνατε, πρέπει καθημερινά να τα αμφισβητείτε, να πράττετε αντίθετα, πολεμώντας δηλαδή ακόμα και τον ίδιο σας τον εαυτό.


Έχετε το θράσος να ομιλείτε και να μας στέλνετε επιστολή μόνο και μόνο για να διατηρήσετε την υπηρεσιακή σας καρέκλα, να δείξετε οτι δήθεν υπάρχετε σε συνδικαλιστικό επίπεδο, για να δημιουργήσετε προβλήματα στην λειτουργία της  ΠΕΑΛΣ, για να ασκήσετε αντιπολίτευση στην πολιτική ηγεσια και να δυσχαιράνετε τις μέχρι σήμερα θετικές πρωτοβουλίες της στρατιωτικής ηγεσίας, ίσως για να ολοκληρώσετε τις παραγγελιές που σας δίνουν και να σβήσετε χρωστούμενα γραμμάτια.


Τολμάτε δε να ασκήσετε στείρα αντιπολίτευση ακόμα και για ζητήματα που αφορούν στην Υπηρεσία που είστε τμηματάρχης, το ΤΑΛΣ, κόντρα στα αιτήματα της ΠΕΑΛΣ και του οφέλους των ε.ε και ε.α. στελεχών ΛΣ και στο συμφέρον του κουμπαρά του προσωπικού που λέγεται ΤΑΛΣ.


Για την ΠΕΑΛΣ αποτελεί υποχρέωση, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς βεβαίως να θεωρούμαστε δεδομένοι κανενός, στην επιστροφή στην κανονικότητα, την διατήρηση και την επανεκκίνηση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένοντας συμπαραστάτες σε όλες τις προσπάθειές της νέας στρατιωτικής ηγεσίας που θα επιλέξει λύσεις, που θα κατατείνουν προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των παθογενειών και εκτροπών, που κληρονομήσαμε, στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος, στην καλυτέρευση της υπηρεσιακής καθημερινότητας αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι Αξιωματικοί ΛΣ αλλά και τα στελέχη ΛΣ όλων των βαθμίδων και δε θα επιτρέψουμε σε κανεναν να σταθεί εμπόδιο στις ελάχιστες εναπομείνασες δυνατότητες παρεμβάσεών μας από το εκ προοιμίου ναρκοθετημένο πεδίο από την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία και μάλιστα με χέρι βοηθείας δικό σας.


Κατόπιν των ανωτέρω σας γνωρίζουμε οτι μια  παραίτησή σας απο το ΔΣ της ΠΕΑΛΣ και μια αναφορά σας για την αλλαγή σας απο τη θέση του Τμηματάρχη του ΤΑΛΣ, θα αποτελούσε τίμια πράξη εκ μέρους σας και προς όφελος της ΠΕΑΛΣ, του ΛΣ, των μελών μας και του ΤΑΛΣ το οποίο θεωρείτε όλα αυτά τα χρόνια, που είστε εκεί, τσιφλίκι σας. 


Όλοι μας καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον, όχι μόνο το δικό μας αλλά και των επόμενων γενεών. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος και για να τον διαβούμε χρειαζόμαστε την κατανόηση και την βοήθεια ο ένας του άλλου. Κοιτάμε στα μάτια τους συναδέλφους μας, τους καλούμε να συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγώνα μας, που είναι δίκαιος, τίμιος, ξεκάθαρος και εδράζεται στις δικές τους ανάγκες και στις δικές τους προσδοκίες.


Να είστε βέβαιος ότι θα αγωνιστούμε για να μην διαψεύσουμε κανέναν.

Να είστε βέβαιος ότι δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν για τις επιλογές μας.

Να είστε βέβαιος ότι δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο  γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.

Να είστε βέβαιος ότι αποτελούμε αντίβαρο και δύναμη.

Να είστε βέβαιος ότι το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ είναι και ιδέα.....Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν....

Να είστε βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να παραμείνει το ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ., ΑΣΦΑΛΕΙΑ (δηλαδή ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ) – ΝΑΥΤΙΛΙΑ (δηλαδή ΠΛΟΙΟ-ΝΑΥΤΙΚΟΣ).


Να είστε βέβαιος οτι εσείς σε όλο αυτό δεν ανήκετε και προφανώς δεν θα ανήκετε, έχετε εσείς τραβήξει το δικό σας δρόμο.


Απο πλευράς μας, δηλώνουμε οτι είναι η τελευταία φορά που μπαίνουμε στην διαδικασία να σας απαντήσουμε, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο τόσο απο τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα όσο και απο τα συνδικαλιστικά μας καθήκοντα και μάλιστα σε μια περίοδο που "τρέχουν" πολύ σημαντικά ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει κανένα απο μέρους σας ενδιαφέρον. Σας αφήνουμε πλέον να ζείτε με τις παρωχημένες αντιλήψεις και τις αναμνήσεις της προηγούμενης 5ετίας και στην κρίση των μελών μας και της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.


Εκ των 8 μελών της πλειοψηφίας του Δ.Σ.

Για το Δ.Σ.

         Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματέας

Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ        Γεώργιος ΜΑΡΑΓΚΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια