Στο Κ.Λ. Ηρακλείου ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θ. Κλιάρης - Τελετή απονομής ναυτικών μεταλλίων
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Κ.Λ. Ηρακλείου ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θ. Κλιάρης - Τελετή απονομής ναυτικών μεταλλίωνO κ. Κλιάρης προανήγγειλε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με προσωπικό, αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμού με υπερσύγχρονα επιχειρησιακά μέσαΤου Αντώνη Παντινάκη

“Κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε ως Λιμενικό Σώμα. Είμαστε νυχθημερόν στα σύνορα, είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε, προκειμένου να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας. Και νομίζω ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να είναι ήσυχος για αυτή τη δουλειά που προσφέρει μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα”.

Διπλούς αποδέκτες είχε το ηχηρό μήνυμα που έστειλε από την Κρήτη και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, εν μέσω της οξυνόμενης τουρκικής προκλητικότητας και της εντεινόμενης ανησυχίας που διαπερνά μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με τους ατίθασους γείτονες.

Ο κ. Κλιάρης προανήγγειλε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με προσωπικό, αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμού με υπερσύγχρονα επιχειρησιακά μέσα, και παρουσίασε με στοιχεία την εντυπωσιακή μείωση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.

Επιτήρηση όλου του θαλάσσιου πεδίου της Κρήτης

Το σύστημα επιτήρησης προβλέπει κάμερες, πέρα από το ανατολικό Αιγαίο, και στο κομμάτι της Κρήτης. Στην μεγαλόνησο αναμένεται να τοποθετηθούν τέσσερα ραντάρ, τα οποία θα ζώσουν όλο το νησί.

“Θα έχουν γρήγορο εντοπισμό, περίπου στα 30 μίλια. Δηλαδή, θα εντοπίζονται όλα τα σκάφη. Και τα μικρά σκάφη και τα φουσκωτά, θα έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και σε αυτές τις μεγάλες αποστάσεις. Είναι με τέσσερα ραντάρ, υπάρχουν θερμικές κάμερες προκειμένου να έχουμε επιτήρηση όλου του θαλάσσιου πεδίου όλων των ακτών της Κρήτης” εξήγησε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

“Πάνω από 2.000 στελέχη στην παραμεθόριο”

Το σύστημα επιτήρησης βρίσκεται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας στην παρούσα φάση. Μέχρι να βγει ο διαγωνισμός, να υπογραφεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος.

“Από τις αρχές Μαρτίου και μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έχει αλλάξει το επιχειρησιακό πλάνο. Το Λιμενικό Σώμα προσαρμόστηκε άμεσα πάνω σε αυτό το πλάνο. Έχει αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του, έχει στείλει αρκετά επιχειρησιακά μέσα στην παραμεθόριο. Ήδη, αυτή τη στιγμή, επιχειρούν νυχθημερόν, σε 24ωρη βάση, πάνω από 60 σκάφη. Βρίσκονται πάνω από 2.000 στελέχη στην παραμεθόριο. Ακόμη, γίνονται και αποσπάσεις κι από περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και από τις λιμενικές αρχές, προκειμένου να ενισχύσουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας” ανέφερε ο κ. Κλιάρης.

Ο Αντιναύαρχος Λ.Σ. δεν παρέβλεψε ότι “προφανώς, το τελευταίο διάστημα είχαμε κάποια περιστατικά με μεταναστευτικές ροές, που βέβαια είχαν προορισμό την Ιταλία, αλλά έμειναν εδώ λόγω μηχανικής βλάβης – γιατί τα περισσότερα εξ αυτών είναι παλιά σκάφη και δεν είναι αξιόπλοα”. Όπως ξεκαθάρισε “γίνει αναπροσαρμογή των δυνάμεων” και “ήδη σε καθημερινό επίπεδο το κοιτάμε αυτό, προκειμένου να γίνεται γρήγορος εντοπισμός και να μην φτάνουν εδώ στην Κρήτη αυτά τα σκάφη”.

Προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές: “Μειώθηκαν περίπου στο 98%”

Η αλλαγή επιχειρησιακού σχεδιασμού του Λιμενικού Σώματος και η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον Frontex, “που ενισχυόμαστε σε επιχειρησιακά μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό” περιόρισαν αισθητά τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, βάσει των αριθμών στους οποίους ανέτρεξε ο κ. Κλιάρης: “Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε περίπου 212 άτομα, που εισήλθαν στη χώρα μας από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του περσινού μήνα ήταν γύρω στις 6-6.500. Άρα, έχουμε μία μείωση περίπου στο 98%, γενικά στη χώρα μας”.

Σκάφη και έμψυχο δυναμικό

Το δόγμα στο οποίο ομνύει ο κ. Κλιάρης είναι ότι “ζωή χωρίς πρόβλημα και Υπηρεσία χωρίς πρόβλημα, δεν υπάρχει”, γι’ αυτό “κι είμαστε εδώ πέρα”.

Τα κενά και τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί και γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν και να διορθωθούν, μέσα από ένα “μεγάλο σχέδιο” το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Φοβερές δυνατότητες” έχουν σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τα ταχύπλοα σκάφη που δώρισε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: “Έχουν μπει τρία, την επόμενη εβδομάδα θα παραληφθεί το τέταρτο και μέχρι τέλος του 2020 θα παραληφθεί και το πέμπτο”.

Έτοιμα να σαλπάρουν από την Ιταλία είναι και δύο μεγάλα σκάφη, 36 και 37 μέτρων: Οι κάβοι τους θα λυθούν στις 21 Νοεμβρίου, κι όταν με το καλό πιάσουν λιμάνι στην πατρίδα μας, θα ενταχθούν στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος.

“Ένα από τα τέσσερα που είναι αυτή τη στιγμή θα έρθει στην Κρήτη, όπως έχουμε πει, προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρησιακά μέσα” του νησιού.

Στο στόλο του Λιμενικού Σώματος θα μπουν “περίπου άνω των 45 σκαφών μέχρι το 2022”. Θα ακολουθήσει μία αναδιάταξη, ώστε να “ενισχυθούν και αλλαχθούν παλιά σκάφη”.

Η απευθείας κατάταξη 105 διπλωματούχων πλοιάρχων και μηχανικών σχεδιάζεται για αρχές του νέου έτους, με σκοπό να …γεμίσουν τα καινούργια σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ακόμη, εντός του 2021 οι λιμενικές αρχές θα ενισχυθούν σημαντικά με επιπλέον λιμενοφύλακες.

“Ήδη έχει περάσει μία διάταξη: Από 7.500 άτομα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ως οργανικές θέσεις, θα πάμε στις 9.500 θέσεις” είπε ο κ. Κλιάρης και συνέχισε: “Ήδη βρίσκονται μέσα στις σχολές, μέσω των Πανελλαδικών, 200 λιμενοφύλακες. Μπαίνουν άλλοι 155 από το διαγωνισμό, εντός του Νοεμβρίου. Και θα πάρουμε – όπως εξήγγειλε και ο κύριος Υπουργός Ναυτιλίας – άλλους 70 επιλαχόντες λιμενοφύλακες. Άρα, εντός του 2021 θα έχουμε πάνω από 320 λιμενοφύλακες, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις λιμενικές αρχές.

Παράλληλα, θα μπουν και αξιωματικοί . Αρχές του 2021, επειδή υπάρχουν κενά σε διπλωματούχους πλοιάρχους και μηχανικούς, σχεδιάζουμε να πάρουμε με απευθείας κατάταξη 105 διπλωματούχους πλοιάρχους και μηχανικούς, προκειμένου εκείνοι να μπουν στα καινούργια σκάφη του Λιμενικού Σώματος”.

https://www.cna.gr/

Βραβεύτηκαν στελέχη του Λιμεναρχείου Ηρακλείου

Η τελετή έλαβε χώρα παρουσία στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων ενώ όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Αντιναύαρχος Κλιάρης "Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου κάνει εξαιρετική δουλειά", αποδίδοντας τα εύσημα στο προσωπικό του.

 cretalive.gr

Κατά τη διάρκεια της υποδοχής του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου την Εκκλησία της Κρήτης εκπροσώπησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Επίσκοπος Κνωσού κ.κ. Πρόδρομος, στον οποίο Αντιναύαρχος Κλιάρης διατύπωσε ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

Οι λιμενικές αρχές και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς βραχίονες της λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος. Θα συζητήσουμε με τα στελέχη της λιμενικής αρχής τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να δρομολογηθούν οι κατάλληλες και άμεσες λύσεις στην επίλυση αυτών των θεμάτων”, δήλωσε ο αρχηγός του Λιμενικού.

Ο κ. Κλιάρης εξέφρασε τον θαυμασμό του και τα συγχαρητήριά του “προς αυτά τα στελέχη, γιατί το Λιμενικό Σώμα, διαχρονικά, προσφέρει ένα τεράστιο και πολύπλευρο αντικείμενο. Ειδικά το Λιμεναρχείο του Ηρακλείου κάνει μία εξαιρετική δουλειά σε όλο αυτό το κομμάτι της αρμοδιότητάς του και παράλληλα έχει ένα αξιοθαύμαστο έργο στο θέμα της καταστολής του λαθρεμπορίου”.

Λιμεναρχείο βράβευση

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος τιμήθηκαν για την δράση που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα.

Λιμεναρχείο βράβευση


 

"To συναίσθημα δεν περιγράφεται"

 

Οι δύο βαθμοφόροι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου μοιράστηκαν τα συναισθήματά τους για την σημερινή τους βράβευση και θυμήθηκαν τα περιστατικά για τα οποία τους απονεμήθηκαν τα ναυτικά μετάλλια.

 “Το συναίσθημα δεν περιγράφεται: Είναι από τις κορυφαίες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου να ξέρει ότι έσωσε έναν άνθρωπο”, αναφέρει ο υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Βασίλης Σφυρής.

Το περιστατικό αυτό συνέβη στις 15 Δεκεμβρίου του 2018. Ένας ηλικιωμένος είχε πέσει μπροστά στον Ιστιοπλοϊκό, μέσα στο κρύο νερό. Επειδή βρισκόταν αρκετή ώρα μέσα στη θάλασσα είχε πάθει υποθερμία. Δεν μπορούσε να κρατηθεί άλλο.

“Τον άκουσα που φώναζε βοήθεια. Έτρεξα, έπεσα στη θάλασσα. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να συνεργαστεί, είχε πάθει σοκ. Είχε πιάσει ένα σχοινί και δεν το άφηνε. Χρειάστηκε με δύναμη να του απελευθερώσω τα χέρια. Και μετά, μου πέταξαν ένα σωσίβιο οι συνάδελφοι. Κατάφερα και του το πέρασα και με την βοήθεια των συναδέλφων, τον βγάλαμε έξω και τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ.

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε εκείνη τη στιγμή, είναι πώς θα προλάβω να σώσω τον άνθρωπο. Τότε αρχίζεις και μπαίνεις να το κάνεις πράξη. Η βοήθεια των συναδέλφων ήταν καίρια”.

 

"Χωρίς δισταγμό, έπεσα αμέσως στη θάλασσα"

 

“Την ημέρα εκείνη βρισκόμουν εκτός Υπηρεσίας και άκουσα από τους συναδέλφους μου, ότι έχει πέσει ένα παιδί στη θάλασσα. Έτρεξα αμέσως στο σημείο, είδα ότι το παιδί κολυμπούσε εκείνη τη στιγμή. Ο πατέρας του μάς είπε ότι γνωρίζει κολύμβηση, όμως δεν άκουγε σε αυτά που του έλεγε – είχε κάποιο θέμα το παιδί. Τη στιγμή λοιπόν εκείνη που το έβλεπα εγώ, διαπίστωσα ότι ζήτησε ότι πατέρας του να φέρουμε μία βάρκα, όμως το παιδί εκείνη τη στιγμή όπως το κοιτούσα, είδα ότι άρχιζε και βούλιαζε." αναφέρει ο Ανθυπασπιστής Λιμενικού Σώματος Γιώργος Σφακιανάκης.

"Χωρίς δισταγμό, έπεσα αμέσως στη θάλασσα. Με ένα σωσίβιο, το προσέγγισα σιγά σιγά, όμορφα κι ευγενικά, διότι δεν ήταν συνεννοήσιμο. Και σταδιακά, κολυμπώντας, το έφερα στην ακτή και του δώσαμε τις πρώτες βοήθειες”.

Το εν λόγω συμβάν συνέβη έξω από το Μαρίνα, το 2018.

“Δεν είναι τίποτα η βράβευση. Το ηθικό κομμάτι είναι για εμένα, αφού σαν άνθρωπος βούτηξα στη θάλασσα να σώσω ένα παιδί. Η βράβευση υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί, γιατί και να συμβεί ξανά το ίδιο, εγώ θα πράξω αναλόγως. Θα έχω το ίδιο αίσθημα, ως άνθρωπος, για να σώσω ένα πολίτη”.

 cretalive.gr

 

 

Λιμεναρχείο βράβευση

Λιμεναρχείο βράβευση

Λιμεναρχείο βράβευση

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια