ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΑΣΣΑΚΟΥ Π. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ


ΘΕΜΑ: Επιτέλους τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απολαμβάνουν τα αυτονόητα, την φαρμακευτική τους περίθαλψη


Σας ενημερώνω ότι μετά τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. ΥΝΑΝΠ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ Ι.  περί χορήγησης προκαταβολής εξόδων υπεράσπισης στα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ίδρυση παιδικών σταθμών και παιδικών εξοχών, περί στρατωνισμού άγαμου προσωπικού Λ.Σ., για την αύξηση οργανικής δύναμης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περί κάλυψης στεγαστικών αναγκών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., την επαναφορά του κλάδου ελέγχου πλοίων,  περί αιγιαλού και παραλίας, δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ ΕΑΛΕ/Γ.Π. 50108/2020 - "Παραλαβή, επεξεργασία και εξόφληση λογαριασμών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ για τα στελέχη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. - ΦΕΚ 5006/Β/13.11.2020".


Με την εν λόγω ΚΥΑ δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζαμε τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για την προμήθεια των φαρμάκων μας, καθώς είναι γνωστό ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας δεν υπήρχαν στρατιωτικά ή συμβεβλημένα φαρμακεία και υλοποιείται άλλη μια δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.


Ευελπιστώ ότι σύντομα το παζλ της επαναφοράς μας στην κανονικότητα θα ολοκληρωθεί με την ικανοποίηση από τον κ. Υπουργό και τον κ. Αρχηγό ΛΣ και των υπολοίπων δίκαιων αιτημάτων μας, που τα προηγούμενα πέντε χρόνια παρέμεναν στα συρτάρια των υπεύθυνων, όπως ένα δίκαιο σύστημα μεταθέσεων, η παράλληλη επετηρίδα  για τους αξιωματικούς ΛΣ ΣΝΔ , η θεσμοθέτηση ενός νέου περί ιεραρχίας και προαγωγών - βαθμολόγιο, η ανακατανομή-εξορθολογισμός των οργανικών θέσεων κατά βαθμό- προσόντα, η άμεση χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων και η συντόμευση των διαδικασιών και απόδοση των συντάξεων μας, η αντιμετώπιση των υπηρετούντων στα επιχειρησιακά πλωτά μέσα με το  ίδιο πλαίσιο που αντιμετωπίζονται τα ΚΕΑ-ΥΕΜ. 


Σήμερα, αισθανόμαστε δικαίωση γιατί επιλύεται ένα κορυφαίο ζήτημα, που αφορά sτην ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, δηλαδή το πολυτιμότερο αγαθό … την Υγεία, που παρέμενε στον κατάλογο των κορυφαίων αιτημάτων μας επί σειρά ετών και που παρά την προσπάθειά μας τα προηγούμενα πέντε χρόνια να το αναδείξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους τότε υπεύθυνους για το μέγεθος του προβλήματος και τον κίνδυνο απώλειας ζωής, το μόνο που εισπράξαμε και σε αυτό το ζήτημα, ήταν η  κοροϊδία και ο εμπαιγμός από τις τότε πολιτικές ηγεσίες του ΥΝΑΝΠ και τους ένθερμους συνεργάτες τους και χειροκροτητές τους συνδικαλιστές, που για μικροσυνδικαλιστικους λόγους  δέχονταν την πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή μας ως ΛΣ προς τα κάτω και αντήλλασαν σημαντικά ζητήματα με το να έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών μας, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή της δομής του ΛΣ, την απαξίωση του, του «πλήρους ελέγχου μας», την πολιτικοποίησή του, την θεσμική εκτροπή και τη μετατροπή του Αρχηγείου one-man show.


Σήμερα, όλοι αυτοί χειροκροτούν και πάλι και δίνουν συγχαρητήρια και σε αυτόν τον Υπουργό, παρά την  διαφορετική από αυτούς προσέγγιση των καταστάσεων από τη νέα πολιτική ηγεσία, παρά την άθλια, αλαζονική και άπρεπη συμπεριφορά τους ακόμα και μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, τη Βουλή προς τον νυν Υπουργό, τότε Tομεάρχη ναυτιλίας,  και  λειτουργούν σαν να μην έχουν καμιά ευθύνη και καθημερινά αμφισβητούν και πράττουν αντίθετα με όσα τότε συνυπεγράφαν και πρότειναν, πολεμώντας δηλαδή ακόμα και τους εαυτούς τους. 


Επειδή λοιπόν, ως ΠΕΑΛΣ, εμείς τότε προτιμήσαμε, με κόστος, να αποτελούμε αντίβαρο, παρά να γίνουμε ένα ακόμα βαρίδι στην κατρακύλα, σε όλα τα επίπεδα, που βιώναμε και με στόχο, πείσμα και ρίσκο, αν και μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα – τακτική αυτών και λίγων εκ των έσω της ΠΕΑΛΣ, παραμείναμε στο μοναχικό δυστυχώς δρόμο της υποβολής επιχειρημάτων και προτάσεων,  χωρίς να  «χαϊδεύουμε αυτιά», πάντα με αγωνιστικό, ξεκάθαρο και  αληθινό λόγο, χωρίς ούτε μια στιγμή να δεχτούμε την πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω και επειδή  ταλαιπωρηθήκαμε, απαξιωθήκαμε, τέθηκε ζήτημα ακόμα και αποστρατείας εν είδει τιμωρίας, σήμερα, χωρίς να έχουμε αλλάξει τίποτα από όσα διεκδικούσαμε, είσηγούμασταν και στον τρόπο που πράτταμε, αποτελεί για εμάς δικαίωση, επιβεβαίωση και έχοντας κατακτήσει το δικαίωμα να ομιλούμε, δίνουμε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στον ΥΝΑΝΠ κ. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ Ι. και στην Κυβέρνηση που σε ένα χρόνο κατάφεραν ότι άλλοι σε πέντε χρόνια δεν τόλμησαν ούτε να αγγίξουν, ενώ ότι άγγιξαν το αποτέλεσμα της αποτυχίας είναι γνωστό.


Οφείλουμε δε να ευχαριστήσουμε τον κ. ΣΥΜΒΟΥΛΑΚΗ Νίκο  - Γρ. Υπουργού ΝΑ.Ν.Π. και τον Αρχίατρο ΛΣ Αρχιπλοίαρχο ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟ Γ. για την πολύτιμη συνδρομή τους στην πρωτοβουλία του κ. ΥΝΑΝΠ.


Με την ανωτέρω λοιπόν απόφαση, την ύπαρξή της οποίας μόλις χθες αντελήφθησαν κάποιοι διαχρονικοί εργατοπατέρες που σήμερα θα προσπαθήσουν να οικειοποιηθούν, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παραλαβής από τον ΕΟΠΥΥ, επεξεργασίας και εξόφλησης λογαριασμών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, για τα στελέχη Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. - Ε.ΑΚΤ.) και τα μέλη των οικογενειών τους, ως κατωτέρω:


- Η εξυπηρέτηση των στελεχών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και των μελών των οικογενειών τους από τον ΕΟΠΥΥ θα αναφέρεται μόνο στο σκέλος της εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ  ιδιωτικά φαρμακεία.

Στη διαδικασία δεν περιλαμβάνονται φάρμακα υψηλού κόστους της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α ́ 6), αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και σκευάσματα ειδικής διατροφής.-

Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει δημιουργηθεί κατηγορία ασφαλισμένων (Ασφαλισμένοι Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή), ώστε να εκδίδονται ηλεκτρονικές συνταγές και να εκτελούνται με ενιαία διαδικασία, όπως οι υπόλοιπες συνταγές που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

- Οι συνταγές του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. θα εκτελούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και συμμετοχές ασφαλισμένων που ισχύουν για τις συνταγές ΕΟΠΥΥ και θα υποβάλλονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, στο τέλος κάθε μήνα, μέσα στο φάκελο συνταγών που υποβάλλονται προς τον ΕΟΠΥΥ, σε ξεχωριστό υποφάκελο με εξωτερική σήμανση

.- Κάθε φαρμακείο θα εκδίδει διακριτό τιμολόγιο για τη δαπάνη των συνταγών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και θα εκτυπώνει διακριτό Συνοδευτικό Σημείωμα Υποβολής, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους λογαριασμούς ΕΟΠΥΥ.- Ο ΕΟΠΥΥ θα δημιουργήσει διακριτό ΚΑΕ για την αποζημίωση των εν λόγω συνταγών και η πληρωμή των ιδιωτικών φαρμακείων θα γίνεται ανά μήνα, με χρέωση του εν λόγω ΚΑΕ. 

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω δαπάνες βαρύνουν τον ΚΑΕ΅0672 «Φαρμακευτική περίθαλψη».

- Οι συνταγές του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. θα σαρώνονται. Ο έλεγχος και η διαδικασία εκκαθάρισης θα πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τη διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε φορά για τις συνταγές ΕΟΠΥΥ.

- Οι συνταγές του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. εξαιρούνται από κάθε είδους επιστροφών (rebates) και θα αφαιρείται η δαπάνη αυτών από την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back). 

- Το Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. θα καταβάλει στον ΕΟΠΥΥ πρόσθετο ποσό ίσο προς το 4% της ετήσιας δαπάνης των συνταγών, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της όποιας πρόσθετης αμοιβής του αναδόχου της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών καθοριστεί. 

- Στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα υφίσταται πρόβλεψη για το ύψος των απαιτούμενων πιστώσεων στο σκέλος του εξόδου για εκάστοτε έτος. 

Αντίστοιχα στο σκέλος του εσόδου θα εγγράφεται ισόποσα πρόσθετη επιχορήγηση προσαυξημένη με το διαχειριστικό τέλος του 4% της προηγούμενης παραγράφου.

Η εν λόγω πρόβλεψη χορηγείται από το Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. προς τον ΕΟΠΥΥ κατά το στάδιο σύνταξης του αρχικού προϋπολογισμού του Οργανισμού και αποσκοπεί στην επάρκεια πιστώσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 80/2016 (Α ́ 145). 

Μια φορά ανά έτος το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μεταφέρει πιστώσεις από τον φορέα 1041-502-0000000 «Αρχηγείο Λιμενικού Σώμα-τος - Ελληνικής Ακτοφυλακής» του προϋπολογισμού ΥΝΑΝΠ, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας (ΑΛΕ 2310505001 του φορέα 1015-203) και ακολούθως επιχορηγείται ισόποσα ο ΕΟΠΥΥ δύο φορές το έτος.


Ο Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ
ΠΑΣΣΑΚΟΣ Π. Σπυρίδων