Για τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών της Μάνης στην Ελληνική Επανάσταση, μίλησε στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με την δημοσιογράφο Λία Λάππα, ο πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» Σταύρος Βοϊδονικόλας.

«Οι Μανιάτισσες θέρισαν με τα δρεπάνια τον αήττητο στρατό του Ιμπραήμ στη Μάχη του Δυρού (22 – 25 Ιουνίου 1826). Εκεί πραγματικά σώθηκε η Επανάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

«Σαν Ένωση Απανταχού Μανιατών πριν ένα χρόνο αποφασίσαμε πριν να φτιάξουμε ένα άγαλμα της Μανιάτισσας Ηρωίδας, που να έχει ένα διπλό συμβολισμό. Όχι μονάχα της ηρωίδας της Μάχης του Δυρού με το δρεπάνι στο δεξί χέρι, αλλά και το παιδί στην φασκιά πάνω της, γιατί έτσι πολεμούσε η Μανιάτισσα ηρωίδα εκείνα τα χρόνια.

Με την ευγενική χορηγία του Βαγγέλη Μαρινάκη, το έχουμε ήδη φτιάξει, και ελπίζουμε όταν τελειώσει η πανδημία, σε μία όμορφη εκδήλωση εδώ στον Πειραιά να μπει εκεί που αρμόζει, στα Μανιάτικα, στην πλατεία που διαμορφώνεται για το μετρό», είπε ο κ. Βοϊδονικόλας.

Αφού μίλησε επίσης για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας στην μανιάτικη οικογένεια και κοινωνία, αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

«Με την αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Μαρία Βιδάλη ετοιμάζουμε γύρω στο φθινόπωρο, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να κάνουμε δύο όμορφες εκδηλώσεις. Η μία είναι τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Μανιάτισσας και η δεύτερη μία μουσικοχορευτική παράσταση με ιστορικές αναφορές, στο Βεάκειο Θέατρο, για να τιμήσουμε τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες που συνεισέφεραν στον εθνικό μας αγώνα», δήλωσε ο κ. Βοϊδονικόλας.

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των δασικών χαρτών, με αφορμή την κινητοποίηση που έγινε την Τετάρτη στην Κρήτη.

«Ο κόσμος λόγω των μνημονίων και της πανδημίας δεν έχει πάρει είδηση το έγκλημα που γίνεται με τους δασικούς χάρτες. Κάποιοι δασικοί υπάλληλοι που άρχισαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και δυστυχώς αυτό συνεχίζεται και σήμερα, δημεύουν την ιδιωτική γη με τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών. Πάνω από το 80% της γης της Μάνης αυτή την στιγμή δημεύεται μέσα από την διαδικασία των δασικών χαρτών, επειδή εκεί που φύονται γαϊδουράγκαθα, θεωρούνται από τις δασικές υπηρεσίες ως δέντρα!», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ».

«Αυτό που πάει να γίνει είναι εθνικό έγκλημα και θα πρέπει να έχουμε ανοικτές τις κεραίες μας όλοι οι πολιτευόμενοι σε αυτόν τον τόπο για να μην προχωρήσει», σημείωσε.

https://kanaliena.gr