DSC_9727.JPG


Ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:

«Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά νοιώθω πάντα μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά στο Λ.Σώμα και την ελληνική ακτοφυλακή.

Σήμερα υποδεχόμαστε τα δύο από τα τέσσερα συνολικά σκάφη. Ισχυρό λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα. Τα νέα μας αποκτήματα είναι μεγάλα περιπολικά σκάφη, 38 μέτρων, αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, έχουν ραντάρ τελευταίας γενιάς, διαθέτουν προδιαγραφές και ξεχωριστούς χώρους για διάσωση ναυαγών.

Το πρώτο από αυτά θα ταξιδέψει αμέσως στη Λέσβο όπου θα επιχειρεί σε μόνιμη βάση.

Τα στελέχη του Λιμενικού έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα, δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα. Αγρυπνούν στα κύματα για τη δική μας ασφάλεια.

Τα αποτελέσματα τα περιγράφουν οι ίδιοι οι αριθμοί. Οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από το 2019 και ολόκληρο το 2020.

Είναι κάτι που βλέπει και η ίδια η Ευρώπη αναγνωρίζοντας και τα δικά της σύνορα. Γι’αυτό συγχρηματοδοτεί την αγορά.

Με την εμπειρία του Έβρου και του Αιγαίου θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια. Σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα.

Είναι προσπάθεια που ξεκίνησε παλαιότερα και επιταχύνθηκε στην τελευταία φάση. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους όσους συνέβαλαν.

Πριν από 10 μήνες υποδεχτήκαμε τα πρώτα ταχύπλοα της δωρεάς της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών.

Δεν σταματάμε εδώ. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη και πολλά νέα ταχύπλοα. Εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης.

Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σημαίνει προσφορά σε όλα τα επίπεδα. Από την καταπολέμηση της παρανομίας στα νερά και τις ακτές μέχρι την προστασία των κατοίκων στα νησιά

Σημαντική η συμβολή στην επιχείρηση “Ελευθερία“.

Στην ιστορία του το Λιμενικό είναι εδώ και στον πόλεμο και στην Ειρήνη.

Σε αυτή την ιστορία παραπέμπει και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών.

Το ίδιο καθαρή θα πρέπει να είναι η απάντηση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πρώτη κίνηση η επιστροφή στο έδαφός της των 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Είναι δύο ήρωες, είναι δύο σύμβολα του Λιμενικού Σώματος. Από σήμερα τα ονόματά τους θα ταξιδεύουν πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών που τόσο αγάπησαν.

Κλείνω, μεταφέροντας για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων προς ένα σώμα αγαπητό σε όλους. Με τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, όπως οι δύο δυνατές άγκυρες με το δυνατό ναυτικό σκοινί σχηματίζουν το έμβλημα του Λιμενικού».

 Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης,

Ελλάδα τιμά δύο γενναία στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την προστασία των συνόρων μας" δήλωσε το απόγευμα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη διάρκεια τελετής ονοματοδοσίας δύο πλωτών περιπολικών σκαφών από τέσσερα συνολικά, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η σημερινή τελετή είναι ξεχωριστή αφού τα δύο νέα σκάφη φέρουν τα ονόματα δύο ηρώων του Λιμενικού, του πλωτάρχη Γεώργιου Κωτούλα, που εκτελέσθηκε το 1942 από τις Γερμανικές αρχές κατοχής και του λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, που έπεσε νεκρός το 1997 σε μάχη με λαθρέμπορους.

"Η Ελλάδα τιμά τα δύο γενναία στελέχη, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την προστασία των συνόρων μας. Από σήμερα, η μνήμη τους θα είναι πολύ πιο έντονη, αφού τα σκάφη με το όνομα τους θα διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες και το παράδειγμα τους θα εμπνέει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού" τόνισε. 

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Κλιάρης τόνισε ότι τα δύο νεότευκτα σκάφη θα αυξήσουν σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητα του Σώματος και ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα ακόμα σταθμό στην αδιάκοπη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για τον εκσυχρονισμό και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων. Αναφερόμενος στη σημερινή τελετή, είπε ότι δεν είναι μόνο απόδοση τιμής για την αυτοθυσία τους των δύο στελεχών του Λιμενικού, αλλά και ευκαιρία να τους ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές τους και να θυμίσουμε στις νεότερες γενιές ότι η ιστορία της πατρίδος μας δεν σταματά.

Τον αγιασμό των δύο σκαφών τέλεσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. 

DSC_9713.JPG"Πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος Γιώργος Κωτούλας" ονομάστηκε το σκάφος 910. Ο Γεώργιος Κωτούλας εκτελέστηκε το 1942 σε ηλικία 36 ετών από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, κατηγορούμενος για φυγαδεύσεις δεκάδων Ελλήνων προς τη Μέση Ανατολή, ενώ ήταν σύνδεσμος του Λιμενικού Σώματος και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κατά τη διάρκεια της κατοχής. 

"Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης" ονομάστηκε το σκάφος 900. Ο Μαρίνος Ζαμπάτης έπεσε νεκρός τα ξημερώματα του Μ.Σαββάτου 26 Απριλίου 1997 κατά τη διάρκεια συμπλοκής με εμπόρους ναρκωτικών στη θαλάσσια περιοχή Παγανιάς Θεσπρωτίας

DSC_9616.JPG