Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΑΛΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΛΣ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΠΛΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΠΛΣ ΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚ ΔΥΛΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ε.ε ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΕΠΛΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΑΛΣΝαυμαχία… συνδικαλιστών ΛΣ στην Κρητη .


«Πόλεμος» ανακοινώσεων των συνδικαλιστικών ενώσεων του Λιμενικού Σώματος με φόντο συνδικαλιστικές διεκδικήσεις (βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών Λ.Σ) αλλά και την αλλαγή της απόφασης που είχε ως αποτέλεσμα το νέο σκάφος του Λ.Σ να καταλήξει στα Χανιά κι όχι στο Ηράκλειο, όπως αρχικώς υπήρχαν δεσμεύσεις. Μια απόφαση που ικανοποιεί το «πάγιο αίτημα των στελεχών του Λ.Σ που υπηρετούν στα Χανιά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Προσωπικού Λ.Σ Δυτικής Κρήτης με ημερομηνία 23/3/2021.

Ανακοίνωση των συνδικαλιστών δυτικής Κρήτης που δείχνει και το έντονο παρασκήνιο, το οποίο κατά τους γνωρίζοντες αναιρεί τη θέση του Αρχηγείου του Σώματος ότι «η τελική απόφαση ελήφθη βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των αναγκών που υπάρχουν…»

Η αρχή στον «πόλεμο» που ξέσπασε ξεκίνησε με ένα ανυπόγραφο κείμενο σε site με θέματα του Λ.Σ, στο οποίο γινόταν επίθεση (χωρίς να αναφέρονται ονόματα) σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των λιμενικών της Ανατολικής Κρήτης. Οι τελευταίοι ζητούσαν τα αυτονόητα , την πραγματοποίηση δηλαδή της υπόσχεσης που είχε δοθεί από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος για την απόκτηση του σκάφους για τις ανάγκες του Κεντρικού λιμεναρχείου Ηρακλείου. Στο κείμενο αυτό ο συντάκτης του αμφισβητούσε εάν ο Υπουργός Ναυτιλίας και ο Αρχηγός του Λ.Σ είχαν δώσει τέτοια υπόσχεση. Συγκεκριμένα αναγραφόταν σε κάποια σημεία:

«Είναι αλήθεια, ότι όσο εξελίσσεται το πρόγραμμα προμηθειών νέων σκαφών στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, τόσο οι αυτόκλητοι σχεδιαστές της κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρησιακών μέσων του Σώματος αναλαμβάνουν δράση.

Καμία γνώση και ενημέρωση (εκ της θέσης των) δεν έχουν για ποιες είναι «οι ιδιαίτερες παράμετροι» που επηρεάζουν τον συνολικό κεντρικό σχεδιασμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα και την αποστολή που του έχει αναθέσει η πολιτεία σήμερα.

Βέβαια οι εμπειρίες αυτών των αυτόκλητων «ναυάρχων» στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του δυναμικού και των μέσων του Λιμενικού Σώματος δεν είναι ικανές για την αξιολόγηση του συνολικού έργου του, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν μετακινηθεί επί σειρά ετών από τον τόπο ή γύρο από τον τόπο συμφερόντων τους.

Το δυστύχημα σε αυτήν την ιστορία είναι το γεγονός, ότι δεν αντέχουν στο πειρασμό ανάμειξης και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εκπροσώπων του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.


Αναγάγουν την αξιοποίηση των νέων μέσων που αποκτά το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ σε θέμα άσκησης πελατειακής πολιτικής και όχι σε θέμα ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό σήμερα.

Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίζονται οι θέσεις στην λιμενική αρχή του τόπου συμφερόντων των και όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.»

Σε άλλο σημείο του κειμένου ο συντάκτης έγραψε: «Αναφέρεται σε γνωστό ιστότοπο ενημέρωσης της Περιφέρειας από εκπρόσωπο των εργαζομένων, ότι ο Υπουργός και ο Αρχηγός αθέτησαν υπόσχεσή τους και δεν κατανέμουν στην δείνα Λιμενική Αρχή ένα από τα δύο υπό παραλαβή μεγάλα σκάφη και το κατανέμουν σε άλλη.

Αν και παραδέχεται ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ότι « ότι το Σωματείο που εκπροσωπεί δεν είναι αρμόδιο για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λ.Σ.» εντούτοις δεν δίστασε να απευθυνθεί δημόσια σε μέσα ενημέρωσης, προφανώς να ασκηθεί δημόσια κριτική στην Ιεραρχία για την «αθέτηση» μιας υπόσχεσης.

Δεν γνωρίζουμε, αν δόθηκε υπόσχεση από την Πολιτική ηγεσία και την στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατανομής ενός εκ των δύο υπό παραλαβή συγκεκριμένων σκαφών ή ένα άλλο σκάφος από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προμηθειών 2014-2020, που βρίσκεται σε εξέλιξη.»
Το κείμενο

Ακολούθησε ένα δεύτερο κείμενο στον ίδιο ιστότοπο το οποίο- σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού- «κατέβηκε» λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίησή του αλλά πρόλαβε να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Σώμα και σε τοπικό επίπεδο. Στο κείμενο αυτό ο συντάκτης του αναφερόταν στην έκπληξη που του προκάλεσε «η επίσημη δημόσια ανακοίνωση τοπικής Ένωσης της ΠΟΕΠΛΣ, η οποία πέραν των αιτημάτων της προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των τοπικών ορίων της για άλλη μια φορά, προσπαθεί να προκαταβάλει διαβουλεύσεις και το αποτέλεσμα αυτών, παραγκωνίζοντας την ΠΕΑΛΣ και κυρίως την Ομοσπονδία που ανήκουν, θέτοντας ένα ζήτημα που αφορά όλους τους Αξιωματικούς Λ.Σ., όλων των κατηγοριών προέλευσης, καταθέτοντας υπόμνημα στον Υπουργό Ναυτιλίας, ελαφρά τη καρδία, χωρίς μελέτη, επαρκή επιχειρηματολογία, τυχόν επιπτώσεις στην απρόσκοπτη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ όλων των στελεχών του ΛΣ, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, αναφορικά με την προαγωγή των Αξιωματικών εκ ΔΥΛΣ, Εκτός Οργανικών Θέσεων, στον βαθμό του εν ενεργεία Πλοιάρχου». Σε άλλο σημείο στο ίδιο κείμενο ο συντάκτης του ανέφερε: «πρόσφατα δε, με την ίδια τακτική της δημοσιότητας, η ίδια Ένωση εγκάλεσε έντεχνα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την επιχειρησιακή επιλογή τους να ενισχυθεί το νότιο Αιγαίο με ένα νέου τύπου παραληφθέν πλωτό επιχειρησιακό μέσο με έδρα άλλο νομό εκτός ορίου συνδικαλιστικής αρμοδιότητας της εν λόγω Ένωσης, που κατά τη γνώμη τους θα αύξανε τις οργανικές θέσεις των τοπικών ορίων υπαγωγής της και κατ΄επέκταση τα εγγεγραμμένα μέλη της Ένωσης.

Παρότι προσπάθησα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες να μεταφέρω τη δυσαρέσκεια μη ενημέρωσής μας ως ΠΕΑΛΣ, σε ζητήματα που αφορούν το σύνολο των Αξιωματικών, δυστυχώς η τοπική Ένωση αποφάσισε με έλλειψη σεβασμού και σοβαρότητας, μετά τον κ. Αρχηγό και τον κ. Υπουργό, να υποκαταστήσει και την ΠΕΑΛΣ, αποφασίζοντας αυτή για εμάς.

Δυστυχώς, κάποιοι δε μπορούν να αντιληφθούν τη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει το βαθμολόγιο των στελεχών Λ.Σ. με αρκετές συνέπειες τόσο για εμάς τα στελέχη, όσο και για το Λ.Σ. αλλά και τον πολίτη, αναγκάζοντάς μας να τραβήξουμε δημόσια κόκκινη γραμμή…”
Απάντηση

Το προαναφερθέν κείμενο που σύμφωνα πάντα με πηγές του Λ.Σ «κατέβηκε» από τον ιστότοπο φαίνεται πως «έριξε λάδι στη φωτιά», με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ να παρεμβαίνει και με ανακοίνωσή της να κάνει λόγο για διαδικτυακή επίθεση

Συγκεκριμένα η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στην απάντησή της τονίζει:

Η Ομοσπονδία μας παρακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τη διαδικτυακή επίθεση από πρόεδρο πανελλήνιας συνδικαλιστικής ένωσης με αφορμή την υποβολή πρότασης της Πρωτοβάθμιας Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης με θέμα τη βαθμολογική εξέλιξη Α/Ξ εκ ΔΥΛΣ (ΕΟΘ).

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στις τάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ειδικά στην Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., οι όποιες προτάσεις των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων και της ίδιας της Ομοσπονδίας μας είναι αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου με τους συναδέλφους και αποτελούν αιτήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης του επιπέδου των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της υπηρεσιακής τους κατάστασης.

Κάθε ρύθμιση, που επιφέρει αναβάθμιση στα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα πρέπει να είναι κοινή διεκδίκηση και όχι πεδίο αντιπαράθεσης των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Η εν λόγω πρόταση της ΕΠΛΣ Ανατολικής Κρήτης απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., θα ενταχθεί στο διεκδικητικό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας μας και κανείς πέραν των καταστατικών οργάνων μας δεν μπορεί να μας υποδείξει το αντίθετο τονίζοντας ταυτόχρονα ότι καμία Ένωση-μέλος μας δεν είναι πλέον μόνη.

Καλούμε την Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία για την επίτευξη αυτής της διεκδίκησης αλλά και άλλων ζητημάτων, που απασχολούν τους Αξιωματικούς Λ.Σ. και αναμένουν εδώ και χρόνια την επίλυσή τους.»Πηγή: Πατρίς