Γιάννης Πλακιωτάκης : Το Λιμενικό Σώμα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιάννης Πλακιωτάκης : Το Λιμενικό Σώμα είναι πάντα στην πρώτη γραμμήhttps://limenika.blogspot.com/

-Είναι 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα,

365 ημέρες τον χρόνο

-Κατά 85% μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 

Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, αρκετές σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα μας έφεραν στο προσκήνιο τον ξεχωριστό ρόλο που καλείται πλέον να παίξει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον όπως αυτό που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σε αυτά τα δύο χρόνια, το Λιμενικό Σώμα κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της αποτροπής μιας ασύμμετρης εξ ανατολών απειλής μετά την απόφαση της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο. 

Η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 85% κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών απέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το Λιμενικό Σώμα είναι σε θέση να φέρει σε πέρας με απόλυτη επιτυχία κάθε αποστολή που θα του αναθέσει η Πολιτεία. 

Τα στελέχη του, οι γυναίκες και οι άνδρες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα, όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν με αυταπάρνηση ό,τι καλύτερο διαθέτουν ώστε να εμπεδώσουν προς κάθε κατεύθυνση την πεποίθηση ότι θα βρίσκονται παντού στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα. 

Ακόμη και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται παντού σε όλη τη θαλάσσια επικράτεια, συνδράμοντας καθοριστικά στις προσπάθειες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τις πρωτοφανείς καταστροφικές φωτιές που πλήττουν τις τελευταίες μέρες την πατρίδα μας.

Με απόλυτη προσήλωση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. 

Προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον και καταπολεμούν κάθε εγκληματική ενέργεια που εκδηλώνεται στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, τα στελέχη του συμβάλλουν καθοριστικά στην πιστή τήρηση των μέτρων εκείνων που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, έχοντας αναλάβει το βάρος των σχετικών ελέγχων στην ακτοπλοΐα. 

Η Πολιτεία, από την πλευρά της, έχει χρέος όχι μόνο να αναγνωρίσει αυτό το τιτάνιο έργο αλλά και να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει τόσο τα μέσα όσο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους.

Για τον λόγο αυτό έχουμε σε εξέλιξη ένα ιδιαίτερα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο φέρνει το Λιμενικό Σώμα στον 21ο αιώνα, δίνοντάς του πλέον τη δυνατότητα να επιχειρεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά την περίοδο 2021 – 2027 και ανέρχεται συνολικά σε 650 εκατ. ευρώ. 

Τα 330 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων, ενώ τα υπόλοιπα 320 προέρχονται από το ΕΣΠΑ και αναφέρονται και αυτά στην ίδια χρονική περίοδο. 

Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ΕΣΟΘΕ, ένα πρωτοποριακό ψηφιακό σύστημα που μας επιτρέπει να έχουμε άμεση και ζωντανή εικόνα από το πεδίο 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. 

Το ΕΣΟΘΕ αλλάζει πλέον άρδην τα δεδομένα, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει εντός του θαλάσσιου χώρου. 

Ταυτόχρονα, αυξήσαμε κατά 1.500 τις οργανικές θέσεις του Σώματος, εκ των οποίων οι 900 αναφέρονται στο Ανατολικό Αιγαίο. Σημαντική, εξάλλου, είναι η συμβολή του Ελληνικού Εφοπλισμού στον εκσυγχρονισμό των μέσων με τα οποία επιχειρεί σήμερα το Λιμενικό Σώμα. Ενδεικτικά αναφέρω τη μεγάλη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την προμήθεια 10 σύγχρονων ταχύπλοων περιπολικών σκαφών, τα οποία ήδη επιχειρούν. 

Παράλληλα, συνεχίζουμε να παραλαμβάνουμε νέα, σύγχρονα πλωτά μέσα, που ενισχύουν σταθερά τη θέση του Λιμενικού Σώματος. 

Οι μέριμνές μας για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δεν περιορίζονται, όμως, μόνο στα μέσα με τα οποία επιχειρούν. Εκτείνονται και σε ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεών μας, μέσω των οποίων επιλύονται πολλά ζητήματα που συνδέονται με τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκτελούν το δύσκολο έργο τους.

Ζητήματα που ταλάνιζαν το Λιμενικό Σώμα επί σειρά ετών είτε έχουν βρει τη λύση τους είτε η λύση τους έχει ήδη δρομολογηθεί.

Απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να γίνουν χωρίς καθυστέρηση όλα όσα απαιτούνται ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει σταθερά και στα χρόνια που έρχονται να κατέχει την ξεχωριστή θέση που ήδη έχει εδώ και πολλές δεκαετίες στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Πηγή: https://www.paron.gr/2021/08/09/to-limeniko-soma-e...

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια