Τα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια των Χανίων αλλάζουν ριζικά εικόνα - Παρουσιάστηκαν μελέτες για την ανάπτυξη και βελτίωση τους
Σημαντικά έργα αναβάθμισης που αφορούν σε πέντε λιμάνια του νόμου Χανιών αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τα έργα αυτά αφορούν το λιμάνι της Σούδας, το λιμάνι Σφακιων, το λιμάνι της Αγίας Ρουμελης, το λιμάνι της Γαύδου και το λιμάνι της Παλαιοχώρας.
Οι μελέτες που θα αλλάξουν οριστικά την εικόνα των πέντε λιμανιών, θα τα καταστήσουν άκρως ανταγωνιστικά και θα συμβάλλουν σημαντικά στη καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων και των επιβατών παρουσιάστηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΧ παρουσία των ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, της βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννης και των δήμαρχων όλων των δήμων του νόμου Χανίων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η σημασία των συγκεκριμένων επενδύσεων στα λιμάνια του νησιού καθώς για πολλά χρόνια ελλείψει πόρων δεν είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα και έτσι τα λιμάνια δεν ήταν αποδοτικά στο μέγιστο βαθμό.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με την παρουσίαση των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στο Λιμάνι Σφακίων , «Μαύρο Λιμνώνα», όπου θα γίνει ανακατασκευή και επέκταση του προσηνέμου μώλου στα 270μ. Στόχος του έργου είναι να βελτιωθούν οι κυματικές συνθήκες και να αυξηθεί η λιμενολεκανή ώστε να μπορούν να εισέρχονται πιο εύκολα τα πλοία στο λιμάνι. Το έργο έχει προϋπολογισμό 11.000.000 ευρώ.
Στη συνέχεια ακολούθησε η μελέτη για το λιμάνι της Αγίας Ρουμέλης. Όπως τονίστηκε το συγκεκριμένο λιμάνι βρίσκεται στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς και εξυπηρετεί δεκάδες επισκέπτες καθημερινά. Η μελέτη για το συγκεκριμένο λιμάνι προβλέπει τη κατασκευή ενός μώλου 120μ και την δημιουργία ράμπας που θα διευκολύνει την αποβίβαση τον επισκεπτών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ.
Για το λιμάνι της Γαυδου το οποίο είναι ιδιαίτερης βαρύτητας καθώς είναι το μοναδικό λιμάνι που εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού αναμένεται να διαμορφωθεί μια προβλήτα 52 τμ.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μελέτη για την επέκταση του λιμένα της Παλαιόχωρας. Ειδικότερα η μελέτη προβλέπει την ανακατασκευή και επέκταση του προσηνέμου μώλου κατά 400μ. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή προβλήτας μήκους 100μ και πλάτους 25μ..
Με την ολοκλήρωση των έργων θα επιτευχθεί η εξυπηρέτηση των Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων της ακτοπλοΐας, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των σκαφών αναψυχής και των αλιευτικών σκαφών με την αύξηση της θέσης του ελλινιμενισμού, η βελτίωση της λειτουργικότητας του λιμένα ο οποίος θα καταστεί ασφαλής σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τέλος η περαιτέρω αύξηση του τουρισμούς
Ο Αντώνης Περράκης, δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του λιμανιού της Παλαιοχώρας ενώ έθεσε το ζήτημα της κατασκευής μιας προβλήτας στον αρχαιολογικό χώρο της Λισσού όπου το καλοκαίρι δένουν δεκάδες σκάφη και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση οι επισκέπτες.
Παράλληλα ο κ. Περάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μισό – βουλιαγμένου πλοίου στο λιμάνι το οποίο παραμένει σε αυτή τη κατάσταση και βουλιάζει μέρα με τη μέρα ενώ απευθύνει έκκληση προς τους γενικούς γραμματείς να γίνει κάτι πριν βουλιάξει τελείως και είναι πιο δύσκολη η απομάκρυνση του.
Τέλος για το λιμάνι της Σούδας παρουσιάστηκαν δυο νέες μελέτες με την πρώτη να αφορά τη κατασκευή λιμενικού τμήματος για μικρά σκάφη με πνέντε πλωτές προβλήτες συνολικού μήκους 375μ. και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ενώ η δεύτερη μελέτη προβλέπει την δημιουργία επισκευαστικής μονάδας μικρών σκαφών και την κατασκευή προβλήτας 100μ και ηλεκτρομηχανολικές εγκαταστάσεις.
Επιπλέον για το λιμάνι της Σούδας παρουσιάστηκαν οι μελέτες για την κατασκευή του νέου σταθμού επιβατών, συνολικής έκτασης 8.745 μέτρων που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του λιμανιού. Μέχρι στιγμής στο λιμάνι της Σούδας όπως τονίστηκε δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένο χώρος υποδοχής των επιβατών που την καλοκαίρι περίοδο φτάνουν τους εκατοντάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Το έργο έχει προϋπολογισμό 10.500.000 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα παρουσιάστηκε και μια δεύτερη μελέτη για την δημιουργία καινούργιας μαρίνας που θα μπορούν να δένουν κρουαζιερόπλοια και σκάφη στο λιμάνι. Μια μελέτη ιδιαίτερης σημασίας καθώς η κρουαζιέρα στα Χανιά βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και η υπάρχει η επιθυμία τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί περαιτέρω. Το έργο έχει προϋπολογισμό 25.000.000 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν και επιμέρους έργα και μελέτες που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν σε αλλά μικρότερα λιμάνια του νόμου. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά για την μελέτη του έργου για κατασκευή κυματοθραυστών στο λιμάνι Κολυμβαρίου. Ένα έργο που όπως τονίστηκε στη σύσκεψη είναι ιδιαίτερης σημασία για το συγκεκριμένο λιμάνι. Η αρχική μελέτη προέβλεπε τη κατασκευή 7 κυματοθραυστών ωστόσο για περιβαλλοντικούς λόγους δημιουργήθηκαν οι 3. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πλατάνια, Γιάννης Μαλανδράκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι τρεις κυματοθραύστες βοήθησαν σημαντικά το παραλιακό κομμάτι της περιοχής και τις επιχειρήσεις και για αυτό το λόγο θα πρέπει να εξεταστεί τι θα γίνει με την υλοποίηση και του υπόλοιπου έργου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δήμος Αποκόρωνα είναι «αδικημένος» καθώς δεν έχουν δρομολογηθεί έργα για τα λιμάνια του. Μάλιστα ανέφερε ότι η μόνη παρέμβαση που έχει πραγματοποιηθεί είναι στο βόρειο λιμενοβραχίονα στο λιμάνι Καλυβών ενώ έθεσε για ακόμα μια φορά το ζήτημα της δημιουργίας δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στον Αποκόρωνα.
Στις δηλώσεις της η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη για την σύσκεψη που έγινε τόνισε ότι « ο στόχος της δεύτερης τετραετίας για εμένα προσωπικά για τα Χανιά είναι τα λιμάνια και οι μαρίνες. Η Κρήτη στοχεύει σε ένα υψηλής ποιότητας τουρισμό αλλά για να έχουμε υψηλής ποιότητας τουρισμό πρέπει να έχουμε λιμάνια και μαρίνες. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας».
Δείτε τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Χανίων Δημήτρης Βιριράκης τόνισε ότι « προσπαθήσαμε να ξεβαλτώσουμε θέματα που έχουν ξεκινήσει ακόμα και από το 2001 και εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Έτσι έχουμε μελέτες για τα πέντε μεγάλα λιμάνια του νομού Χανίων που εκπονούνται αυτή τη στιγμή. Για αυτά τα έργα επεξεργάζεται ήδη ο τρόπος χρηματοδότησης τους. Με την εμπειρία μου θεωρώ ότι μέσα στην πενταετία θα έχουν ολοκληρωθεί κάποια από αυτά τα έργα ενώ για τα μεγαλύτερα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της δεκαετίας».
Για την κρουαζιέρα ο κ. Βιριράκης τόνισε ότι « η κρουαζιέρα πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα απογειωθεί λόγω της κατασκευής του νέου σταθμού των επιβατών. Η προοπτική της κρουαζιέρας είναι πολύ καλή για φέτος».
Δείτε τις δηλώσεις του Δημήτρη Βιριράκη
Παράλληλα ο ΓΓ του υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος τόνισε ότι « η διοίκηση του λιμενικού ταμείου τα τελευταία χρόνια έχει ωριμάσει πάρα πολλές μελέτες που ήταν στα συρτάρια ετών. Έχουν γίνει μάλιστα ήδη και έργα και έχουμε χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής έργα ύψους 1,7 εκατομμύρια ευρώ».
Δείτε τις δηλώσεις
Τέλος ο ΓΓ του υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι « σήμερα μεταξύ άλλων μαζί με την δήμαρχο Γαύδου αναδείξαμε τα ζητήματα των άγονων γραμμών. Η Γαύδος ανήκει στα μικρά νησιά της χώρα και αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα προσβασιμότητας. Έχουμε πρόσφατα ολοκληρώσεις σχετική διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την δέσμευση πόρων από 80 εκατ. έως 370 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2029 για τις μικρές ενδονησιωτικές γραμμές της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας. Το κράτος ακόμα και για ένα κάτοικο οφείλει να διατηρεί σοβαρές υποδομές».
Δείτε τις δηλώσεις
Σύσκεψη με τον δήμαρχο Χανίων για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο δήμο Χανίων
Νωρίτερα οι δυο Γενικοί Γραμματείς βρέθηκαν στο δημαρχείο Χανίων όπου πραγματοποίησαν σύσκεψη με το δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (Δ.Λ.Τ.Χ.), Μανώλης Κοτσιφάκης καθώς και ο Περιφερειακός Συμβούλος της Π.Ε. Χανίων, Γιάννης Μανούσακας όπου έγινε μια αναλυτική παρουσίαση των παρεμβάσεων του Δήμου Χανίων που έχουν ήδη ξεκινήσει και όσων έχουν δρομολογηθεί και αφορούν σε έργα στη βόρεια λιμενική ζώνη των Χανίων.
Σε δηλώσεις που παραχωρήθηκαν με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι «μπορούμε να αξιοποιήσουμε σημαντικούς πόρους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας γνωστοποίησαν, για την ολοκλήρωση των πολύ σημαντικών έργων υποδομής που αφορούν στη ζώνη του Ενετικού Λιμανιού» ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τους ενημερώσαμε με λεπτομέρεια και για την πρότασή μας για τη νέα μαρίνα στη Νέα Χώρα».
Από μεριάς του ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, αφού ανέλυσε τους λόγους της περιοδείας στα Χανιά και για τη σύσκεψη ανέφερε ότι «έγινε μία παρουσίαση συνολική των θεμάτων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, συζητήσαμε τα θέματα διαβρώσεων, που είναι πάρα πολύ σημαντικά και τα οποία έχουν να κάνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση και με την εικόνα και με τη λειτουργία της πόλης των Χανίων, του Ενετικού Λιμανιού και όχι μόνο. Η παρουσίαση της πρότασης του Δήμου Χανίων, σε σχέση με τη Μαρίνα η οποία παρουσιάζει φυσικά σημαντικό ενδιαφέρον».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «και τα δύο Λιμενικά Ταμεία του Νομού (σ.σ. Δημοτικό και Νομαρχιακό), πραγματικά είναι από τα καλύτερα Λιμενικά Ταμεία που έχουμε στη χώρα. Έχουν προχωρήσει πάρα πολλές μελέτες, πάρα πολλά έργα, έχουν πάρει μεγάλες χρηματοδοτήσεις και έχουν γίνει αρκετά πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουνε δεκαετίες πριν».
0 Σχόλια