NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

ΠΕΑΛΣ: Θετικά σημεία και προβληματισμοί για το νέο π.δ. 62/2023 περί υγειονομικής περίθαλψης



Πειραιάς, 04-07-2023 

Αριθμ. Πρωτ.: Φ.200/Ε/31/2023 


Ενημερώνουμε τα μέλη μας και διευκρινίζουμε ότι με το π.δ. 62/2023 «Υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των μελών των οικογενειών τους», που δημοσιεύθηκε πριν από ένα μήνα περίπου, έχει αναμορφωθεί και επικαιροποιηθεί συνολικά το πλαίσιο, που διέπει τα ζητήματα της υγειονομικής μας περίθαλψης.

Μετά από μια προσεκτική μελέτη των νέων αυτών διατάξεων συγκρατούμε ως θετικά τα κάτωθι σημεία ενδιαφέροντος:

ü Διατηρείται το κεκτημένο για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της ελεύθερης επιλογής του φορέα υγειονομικής περίθαλψης (στρατιωτικά νοσοκομεία, δημόσια νοσοκομεία, ιδιώτες ιατροί κλπ)
ü  Εξακολουθεί να υφίσταται μηδενικό ποσοστό συμμετοχής για το σύνολο των δαπανών υγείας, με εξαίρεση τις οδοντιατρικές εργασίες.
ü  Επεκτείνονται οι δικαιούχοι επιδόματος γυαλιών και περιλαμβάνονται σε αυτούς πλέον και οι έμμεσα ασφαλισμένοι ενώ παράλληλα δικαιούται κανείς να λάβει περισσότερες φορές το εν λόγω επίδομα (μέχρι 40 ετών αυξήθηκε από 2 σε 4 φορές ενώ για άνω των 40 ετών αυξήθηκε από 4 σε 6 φορές).
üΠροστίθενται τα έξοδα διατροφής ως αναγνωριζόμενες δαπάνες πλέον των εξόδων μετάβασης - διαμονής για τις περιπτώσεις περίθαλψης στο εξωτερικό.

Την  ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα παρακάτω σημεία, τα οποία μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και θεωρούμε ότι χρήζουν επανεξέτασης:

v  Μειώθηκε το δικαιούμενο ποσό για αγορά γυαλιών οράσεως, που ίσχυε για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από 192,50€ (μέχρι 40 ετών) και 144,38€ (άνω των 40 ετών) στα 115,50€ ενιαία ανεξαρτήτως ηλικίας ενώ για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη το ποσό καθορίστηκε στα 57,75€

v  Σταθερό παρέμεινε το επίδομα τοκετού για τους Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στα 1.300€ ενώ για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη το επίδομα διαμορφώνεται στα ακόμη χαμηλότερα επίπεδα των 900€, χωρίς να ληφθεί υπόψη η διαμόρφωση των τιμών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τις δαπάνες αλλά και τις αγορές που σχετίζονται με τον τοκετό. (συναφώς σημειώνουμε ότι για τα λοιπά στελέχη το ποσό αυξήθηκε από τα 900€ στα 1.300€)

v  Μειώθηκε για τις περιπτώσεις περίθαλψης στο εξωτερικό το δικαιούμενο ποσό ανά ημέρα στα 100€ οριζόντια για όλους ενώ μέχρι πρότινος το ποσό αντιστοιχούσε από το βαθμό του Πλοιάρχου και άνω στα 220€ (ή 320€ για  Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον) και από το βαθμό του Αντιπλοιάρχου και κάτω στα 160€ (ή 260€ για  Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον). Πέραν του γεγονότος ότι το ποσό των 100€ απέχει σημαντικά από το κόστος διαμονής και διατροφής που διαμορφώνονται στις πόλεις-προορισμούς, παράλληλα ουδεμία ξεχωριστή μέριμνα υπάρχει για τους συνοδούς των ασθενών (η παρουσία των οποίων είναι εκ των ων ουκ άνευ ιδίως στις περιπτώσεις ανηλίκων).




Κλείνοντας και με αφορμή την παρούσα παρέμβαση, κρίνεται απαραίτητη η αναφορά στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης του εκσυγχρονισμού του καθεστώτος, που διέπει τα βιβλιάρια υγείας μας. Η πλήρης κατάργηση του έντυπου – έγχαρτου βιβλιαρίου και η ολοκλήρωση της μετάβασης αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό-ψηφιακό βιβλιάριο αποτελεί αφενός μία οφειλόμενη ενέργεια προς τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε ένδειξη σεβασμού και ισότιμης αντιμετώπισής τους έναντι των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών, που ασφαλίζονται στον ΕΟΠΥΥ και αφετέρου μια κίνηση που θα εξαλείψει περιττό και άσκοπο διοικητικό φόρτο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Για το Δ.Σ. 


         Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας

ΓΡΑΒΑΝΗΣ Γρηγόριος                    ΦΥΚΑΣ Γεώργιος








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια