NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

ΠΕΑΛΣ: Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιακών δελτίων ταυτότητας για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.




Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/A/70/2023



Με αφορμή, την έναρξη λειτουργίας από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου της πλατφόρμας στο gov.gr για την υποβολή αίτησης έκδοσης νέων ταυτοτήτων για όλους τους Έλληνες πολίτες, επαναφέρουμε το ζήτημα των υπηρεσιακών ταυτοτήτων για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 


Υπενθυμίζουμε οτι, το 2017, ο ν.4504/2017 καθόρισε ότι από 1/1/2018 τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα διέθεταν νέα δελτία υπηρεσιακής ταυτότητας. Χαρακτηριστικά μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση αναγραφόταν ότι "στο πλαίσιο εναρµόνισης µε τα ισχύοντα στα λοιπά Σώµατα Ασφαλείας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής λαµβάνει µέριµνα για την έκδοση σύγχρονων δελτίων ταυτότητας στελεχών Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., (...)  όχι µόνο για την άσκηση των καθηκόντων τους αλλά και την απρόσκοπτη µετακίνησή τους, τόσο στην Ελληνική Επικράτεια όσο και την αλλοδαπή".


Μέχρι σήμερα, έξι χρόνια μετά, όπως όλοι γνωρίζουμε, τίποτα δεν έχει αλλάξει και τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εξακολουθούν να κατέχουν το ίδιο αναχρονιστικό, ξεπερασμένο και πεπαλαιωμένο έντυπο δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας, με αβέβαια χαρακτηριστικά ασφαλείας, που υποχρεώνει τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να προβαίνουν σε έκδοση διαβατηρίου, με σημαντική οικονομική  ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ επιβάρυνση, ακόμη και για υπηρεσιακές μετακινήσεις, ακόμη και για χώρες εντός της Ζώνης Σένγκεν. 


Την ίδια στιγμή η Ελλάδα προβαίνει σε μία μεταρρυθμιστική επιλογή και προχωρά στην έκδοση ενός νέου δελτίου ταυτότητας για τους Έλληνες πολίτες προκειμένου να διευκολύνει την καθημερινότητα στις συναλλαγές, μετακινήσεις και στη ζωή στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ενώ,  παράλληλα, φροντίζει να συμμορφωθεί με σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό αλλά και στις απαιτήσεις διεθνών φορέων, συνυφασμένες με σύγχρονα πρωτόκολλα ασφαλείας. 


Μετά τα παραπάνω, παρακάμπτοντας τα ζητήματα των χαρακτηριστικών ασφαλείας των υφιστάμενων υπηρεσιακών δελτίων ταυτότητας, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε:  "Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αποτελούν Έλληνες πολίτες β΄διαλογής;" 


Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1157 τα δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας, που ορίζονται από τον ICAO ή που δεν περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ) θα παύσουν να ισχύουν, ενώ η χώρα μας τον Ιούλιο έλαβε εκ νέου προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη συμμόρφωση με το θέμα.


Ως ΠΕΑΛΣ αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε το αυτονόητο. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες. Προς τούτο καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιακών δελτίων ταυτότητάς μας.  


Για το Δ.Σ.

         Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας

Γραβάνης Γρηγόριος                           Φύκας Γεώργιος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια