NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

Δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας απουσίας στα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ μετά την αποφοίτησή τους από τις παραγωγικές σχολές

 




Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/Α/08/2024

Σε συνέχεια της από 23/2/2024 εγκυκλίου αναφορικά με το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας, κρίνεται επιβεβλημένο να επικοινωνηθεί ότι εξακολουθεί να υφίσταται αβεβαιότητα αναφορικά με το ισχύον καθεστώς τόσο στα ενδιαφερόμενα στελέχη όσο και σε αρμόδια για την έγκριση της κανονικής άδειας κλιμάκια.

Συνεπώς, ειναι απαραίτητη η ρητή και τεκμηριωμένη αποσαφήνιση αναφορικά με το αν ο χρόνος φοίτησης στις παραγωγικές σχολές αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας ή όχι και ως εκ τούτου εάν θα προσμετράται, για τα στελέχη που αποφοιτούν από αυτές, για την εξέταση της συμπλήρωσης ενός έτους πραγματικής υπηρεσίας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για το δικαίωμα λήψης κανονικής άδειας απουσίας. 

Κατόπιν τούτου, θεωρούμε ότι η παροχή περαιτέρω οδηγιών/εντολών θα συμβάλει καθοριστικά στην ομοιόμορφη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από τα αρμόδια κλιμάκια και στην αποφυγή τυχόν παρερμηνειών.

Στο πλαίσιο αυτό,  εκ μέρους της ΠΕΑΛΣ καταγράφονται τα κάτωθι:

- στο π.δ.37/2012 «» (το οποίο έχει εξουσιοδότηση να ρυθμίσει τα ζητήματα καταστάσεων του προσωπικού) μνημονεύεται ρητά ότι «Ως ενεργός υπηρεσία λογίζεται και η φοίτηση σε σχολές (…)» η οποία ενεργός υπηρεσία αποτελεί εκείνη την κατάσταση κατά την οποία το στέλεχος ανήκει στην δύναμη οποιασδήποτε Υπηρεσίας και εκτελεί υπηρεσία 
- τόσο το π.δ. 80/2015 (περί αδειών) όσο και το π.δ. 37/2012 (περί καταστάσεων) εκδόθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της καθιέρωσης του συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής (νόμος 4504/2017). Ως εκ τούτου, ούτε το πδ 80/2015 ούτε το πδ 37/2012 θα μπορούσαν, προφανώς, να εισάγουν πρόβλεψη για διαφορετική μεταχείριση στο δικαίωμα λήψης κανονικής άδειας απουσίας και στην έννοια της πραγματικής υπηρεσίας, αντίστοιχα, μεταξύ εκείνων που κατατάσσονταν με το σύστημα μοριοδότησης και εκείνων που κατατάσσονται με το σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων. Συνεπώς, δεν δικαιολογείται διαφορετικός τρόπος υπολογισμού του ενός έτους πραγματικής υπηρεσίας αφενός ξεκινώντας από την ημερομηνία κατάταξης για τους κατατασσόμενους με το σύστημα μοριοδότησης και αφετέρου ξεκινώντας από την ημερομηνία ονομασίας για τους κατατασσόμενους με το σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων.
- η κοινή εξουσιοδοτική διάταξη του πδ 75/2018 και του πδ 76/2018, τα οποία μνημονεύονται στην πρόσφατη «εγκύκλιο», δεν περιλαμβάνει τη ρύθμιση ζητημάτων αδειών ή καταστάσεων του προσωπικού - πολλώ δε μάλλον συνταξιοδοτικών ζητημάτων - αλλά ρητά περιορίζεται και εξαντλείται στη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των σχολών, της διδακτέας ύλης, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων όσων φοιτούν σε αυτή, των εξετάσεων και των λοιπών τρόπων ελέγχου της επίδοσης των φοιτητών, της φοίτησης και αποφοίτησης από τις σχολές, καθώς και κάθε άλλου σχετικού θέματος.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, θεωρούμε επιτακτική την αναθεώρηση/τροποποίηση των οικείων διατάξεων του π.δ.80/2015 και τη ρύθμιση με τρόπο σαφή και ορθολογικό της έναρξης του δικαιώματος κανονικής άδειας, για την οριστική και συνολική επίλυση του ζητήματος, που έχει ανακύψει. 

Τόσο οι νέοι Αξιωματικοί όσο και οι νέοι Λιμενοφύλακες, μετά από μακρόχρονη, σκληρή εκπαίδευση, τοποθετούνται σε υπηρεσίες πρώτης αιχμής και με το έργο και την προσφορά τους συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία και εκπλήρωση της αποστολής του Σώματος. Ως ΠΕΑΛΣ, αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα των ζητημάτων διοικητικής μέριμνας εν γένει, στην προκειμένη αυτό των δικαιούμενων αδειών, για τα στελέχη και την επίδραση τους στο ηθικό τους, και θεωρούμε ότι θα πρέπει να προσεγγίζονται αναλόγως.

Για το Δ.Σ.
             Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας 
Γραβάνης Γρηγόριος         Φύκας Γεώργιος 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια