NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

ΠΕΑΛΣ: Κρήτη - Πρωτοφανείς πρωτογενείς μεταναστευτικές ροές ... Αδήριτη η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών



Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/Α/22/2024

Όπως είναι γνωστό, αποτελεί καθημερινό, σχεδόν, πλέον, φαινόμενο η άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στις νότιες ακτές της Κρήτης και της Γαύδου με προέλευση τις ακτές της Λιβύης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βαθμός της έντασης και της όξυνσης του φαινομένου προκάλεσε την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 28/2/2024 στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, κατά την οποία συζητήθηκαν οι διαστάσεις του ζητήματος των πρωτοφανών, για το νησί, πρωτογενών, μεταναστευτικών ροών και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Αναφορικά με τα στελέχη των εμπλεκόμενων Λιμενικών Αρχών, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στον επιχειρησιακό και διοικητικό φόρτο, τον οποίο έχουν επωμιστεί, (έρευνα - διάσωση, καταγραφή, ποινική δικογραφία, μεταγωγές διακινητών) έρχεται να προστεθεί όχι μόνο η συμμετοχή σε διαδικασίες υποδοχής (ενημέρωση, μέριμνα για στέγαση, φύλαξη, σίτιση, ιατρική περίθαλψη, κ.α.) όσων εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, αλλά και η διεξαγωγή της μεταφοράς τους σε Κέντρο ή Δομή, ως επί το πλείστον, στην περιοχή της Αττικής, κατόπιν υπόδειξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός στελεχών από τη δύναμη των υπηρετούντων στις οικείες Λιμενικές Αρχές έχει αποσπαστεί προς κάλυψη αναγκών άλλων Υπηρεσιών, έχουν ως αποτέλεσμα να απαιτείται η κινητοποίηση του συνόλου του διαθέσιμου προσωπικού για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού και η απασχόλησή του σε εξαντλητικές συνθήκες κατ’ επανάληψη υπερωριακής απασχόλησης.

Με δεδομένο αφενός ότι βρισκόμαστε προ των πυλών της τουριστικής περιόδου και αφετέρου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την άμεση ανάσχεση του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη, ως θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ζητάμε από την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία την ανάληψη πρωτοβουλιών για:

-Επανεξέταση του σχεδιασμού των υπηρεσιακών αποσπάσεων των στελεχών και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα των μεταναστευτικών ροών με αναθεώρηση των Υπηρεσιών προέλευσης και προορισμού.
 
- Συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών για την ενεργοποίηση της δυνατότητας άμεσης εμπλοκής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στις μεταφορές όσων εισέρχονται στην χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του αρ. 38 του ν. 4939/2022 «Κύρωση Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών».


Για το Δ.Σ.
 
         Ο Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας
Γραβάνης Γρηγόριος                 Φύκας Γεώργιος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια