NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

ΠΕΑΛΣ: Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ για την αναγνώριση «μάχιμης πενταετίας» και την σύνδεση με βαθμολόγιο - μισθολόγιο

 



Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/Α/26/2024

Ενημερώνουμε ότι από τον ΕΦΚΑ εκδόθηκε γενικό έγγραφο με τις διευκρινίσεις που αναμενόντουσαν επί προγενέστερης εγκυκλίου που είχε κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2023 (εγκύκλιος 43/2023) αναφορικά με ζητήματα αναγνώρισης της «μάχιμης πενταετίας».

Υπενθυμίζουμε ότι την παροχή διευκρινίσεων είχε ζητήσει άμεσα η ΠΕΑΛΣ με την αριθμ. πρωτ. Φ.200/Ε/43/21-8-2023 επιστολή της προς την αρμόδια Γενική Διευθύντρια του ΕΦΚΑ καθώς υπήρχαν μία σειρά από ζητήματα τα οποία δημιουργούσαν εύλογες απορίες και ερωτηματικά. 

Από το εν λόγω διευκρινιστικό έγγραφο και επί των ζητημάτων και ερωτημάτων που τέθηκαν στον e-ΕΦΚΑ συγκρατούμε ιδίως τα κάτωθι σημεία ενδιαφέροντος:

1.

Η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι συνταξιοδοτικές και όχι μισθολογικές.

2.

Η αναγνώριση της ‘μάχιμης πενταετίας’ μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο τα στελέχη είναι εν ενεργεία (πριν την αποστρατεία) είτε με μηνιαίες δόσεις (μέσω μισθοδοσίας) είτε με εφάπαξ καταβολή (χωρίς δυνατότητα χορήγησης έκπτωσης)

3.

Η αναγνώριση μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά την συνταξιοδότηση και θεωρείται ότι η αίτηση αναγνώρισης εμπεριέχεται στην αίτηση απονομής σύνταξης

4.

Στελέχη που έχουν αναγνωρίσει ως μάχιμη πενταετία λιγότερα από 5 έτη, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την αναγνώριση του υπολειπόμενου χρόνου για τη συμπλήρωση των 5 ετών, με βάση τις διατάξεις του ν.4997/2022

 

4. Για να δείτε το γενικό διευκρινιστικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ και να ενημερωθείτε αναλυτικά επί του περιεχομένου πατήστε εδώ.

Για το Δ.Σ.

            Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

     Γραβάνης Γρηγόριος                      Φύκας Γεώργιος

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια