NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

ΠΕΑΛΣ: 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Χαιρετισμοί

  • Χαιρετισμός Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλαδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄

Αξιότιμοι Κύριοι,

Έλαβα την πρόσκλησή σας, δια της οποίας ευγενώς με προσκαλείτε, στο 16ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και σας ευχαριστώ.

Λυπούμε αλλά δεν δύναμαι να παραστώ ένεκεν των ανειλημμένων υποχρεώσεών μου. Το ήθος, ο επαγγελματισμός και η ευσυνειδησία των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, μας κάνουν όλους να νιώθουμε υπερήφανοι και να αισθανόμαστε ασφάλεια και προστασία.

Επιθυμώ να σας συγχαρώ για την διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού και να ευχηθώ επιτυχία στα έργα σας και στα ευθυνοφόρα καθήκοντά σας.

Μετ' ευχών διαπύρων
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος


  • Χαιρετισμός Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου
Σεβαστέ κ. Πρόεδρε,

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος με πολλή χαρά έλαβε την Πρόσκλησή σας για τη διοργάνωση του 16ου  Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και σας ευχαριστεί πολύ για την αποστολή της.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας πάντοτε αναγνωρίζει τον καθημερινό αγώνα και την προσφορά των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κυρίως για τη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Πατρίδας μας, δυστυχώς όμως δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στο Συνέδριό σας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του.

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας αυτό και ο Κυβερνήτης των θαλασσών Άγιος Νικόλαος ο θαυματουργός να ευλογεί τη ζωή και τα έργα σας.

Με εντολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου
Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος
+ Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης  • Χαιρετισμός Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά
Αξιότιμε Πρόεδρε,
Αξιότιμα μέλη,
Της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας στο 16ο Συνέδριο της ΠΕΑΛΣ, με κεντρικό σύνθημα «20 χρόνια ΠΕΑΛΣ, εμπνεόμαστε από το παρελθόν, χαράζουμε πορεία για το μέλλον».

Ένα μέλλον, που μας βρίσκει αντιμέτωπους με αλλεπάλληλες κρίσεις και προκλήσεις.

Είμαστε όμως εδώ, να σχεδιάζουμε, να προβληματιζόμαστε, να μαθαίνουμε και με την εμπειρία, τον επαγγελματισμό και το σχέδιο που διαθέτουμε, να βρίσκουμε λύσεις.

Οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και της περιοχής μας.

Είναι δεδομένο, πως η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου , είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη.

Η χώρα μας, λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικής και γεωπολιτικής της σημασίας, βιώνει τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κλιματική κρίση τα αποτελέσματα της οποίας δυστυχώς βλέπουμε.

Καλούμαστε, λοιπόν να αντιμετωπίσουμε ένα μειζον ζήτημα το οποίο και τα προηγούμενα χρόνια δοκίμασε τις αντοχες και τις δυνάμεις της Πατρίδας. Το μεταναστευτικό. 

Τους τελευταίους μήνες, έχει παρατηρηθεί αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Οι αιτίες είναι πολλές και τις γνωρίζετε πολύ καλά.

Παράγοντες από τη γειτονική χώρα εργαλειοποιούν τον πόνο αθώων ανθρώπων για να κερδίσουν χρήματα.

Σε αυτή την κατάσταση όλοι εμείς, καλούμαστε να δώσουμε λύση.

Να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, να υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια σύνορά μας και να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την σταθερότητα.

Είμαι σίγουρος, πως με τις γνώσεις, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση σας και αυτή η δύσκολη κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία. 

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα της ημερίδας σήμερα:
 «το Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ ως διοικητικός βραχίονας της Ελληνικής Ναυτιλίας, σύγχρονες προκλήσεις και πρακτικές». 

Τόσο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, έχουμε προβεί σε εφαρμογή πλήθους παρεμβάσεων και καινοτομιών.

Στόχος η αναβάθμιση του Σώματος, η διευκόλυνση των εργαζομένων και ο εκσσυγχρονισμός των υποδομών. 

Πρόσφατα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους διαδικασιών που ταλαιπωρούσαν τους ναυτικούς μας.

Αντιπροσωπευτικό είναι το μητρώο ναυτικών, διευκολύνοντας έτσι μια διαδικασία η οποία για τους περισσότερους ναυτικούς φάνταζε επίπονη. 

Όπως καταλαβαίνετε, συμβαδίζουμε με την τεχνολογία και έχουμε ως αρχή την αναβάθμιση και την εξέλιξη. 

Σήμερα όμως, είναι μια ιδιαίτερη μέρα, για δυο ξεχωριστούς ανθρώπους της ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος.

Και είναι μεγάλη η τιμή να τους βραβεύω εκπροσωπώντας το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ξεκινώντας από τον κ. Ευθύμιο Μητροπουλο, έναν καπετάνιο που είχε στο αίμα του τη ναυτιλία από μικρό παιδί, όντας παιδί ναυτικής οικογένειας.

Μεγαλωμένος στο μεγάλο μας λιμάνι, τον Πειραιά μας, η αγάπη του για τις θάλασσες και τον κλάδο της ναυτιλίας από το Λιμενικό Σώμα τον έφερε στο τιμόνι της παγκόσμιας ναυτιλίας, αφού έχει διατελέσει ως Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, με ουσιαστικό και ξακουστό έργο. 

Έχω επίσης την τιμή, να βραβεύσω τον Υποπλοίαρχο Λ.Σ, Θοδωρή Βλάχο. Τον γνωστό σε όλους μας Θοδωρή, προπονητή της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών. 

Τα λόγια είναι περιττά για ανθρώπους με το ήθος και την αφοσίωση του Θοδωρή Βλάχου, στα ιδεώδη της Πατρίδας. 

Ο Θοδωρής με την άξια ομάδα του έφερε στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης την Ελλάδα, υψώνοντας την Ελληνική σημαία περήφανα και γεμίζοντας όλους μας συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους αθλητές που βγάζει η Ελλάδα.

Είναι λοιπόν μεγάλη η χαρά και η τιμή να βραβεύω δύο προσωπικότητες και να βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε στιγμή ότι η ψυχή της Ελλάδας είναι οι περήφανοι άνθρωποί της.

Η ψυχή του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή είναι οι λιμενικοί μας και είμαστε όλοι περήφανοι για εσάς.

Σας ευχαριστώ  •  Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη 

Αγαπητά στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, 


Με ιδιαίτερη η χαρά έλαβα την πρόσκληση σας για τη συμμετοχή μου στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος με θέμα: «20 χρόνια Π.Ε.Α.Λ.Σ., εμπνεόμαστε από το παρελθόν, χαράζουμε πορεία για το μέλλον».


Δυστυχώς, δεν κατάφερα να παρευρεθώ από κοντά καθώς βρίσκομαι στο νησί της Μήλου για τη θεσμική διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τον κλασσικό αθλητισμό, τους 34ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου.


Θα ήθελα να σας εκφράσω πως το γραφείο μου θα είναι πάντα ανοιχτό για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με δύσκολες συνθήκες προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας αλλά και για το έργο που προσφέρουν στη διασυνδεσιμότητα των νησιών μας.


Σας ευχαριστούμε!

Εύχομαι καλές και εποικοδομητικές διεργασίες! 

Με εκτίμηση, 

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Μανώλης Κουτουλάκης   • Χαιρετισμός Υπαρχηγού Λ.Σ. Αντιναυάρχου Αλέξανδρου ΤΣΕΛΙΚΗ

Κύριε Υπουργέ

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος,

Εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος,

Κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών,

Κύριοι εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Φορέων και Ενώσεων,

Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, 

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην έναρξη των εργασιών του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, εκπροσωπώντας τον κ. Αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ο οποίος βρίσκεται σε υπηρεσιακή μετακίνηση εκτός Αθηνών και, για τον λόγο αυτό, ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρόσκληση που μου απηύθυναν, μεταφέροντας όπως είναι αυτονόητο και τις ευχές του κυρίου Αρχηγού.

Καταρχήν θέλω να συγχαρώ για ακόμη μία φορά το νέο διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και να ευχηθώ καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του προκειμένου  να συμβάλλει από τη δική του μεριά στην εκπλήρωση της αποστολής του Λιμενικού Σώματος. Η συνύπαρξη, σε αυτόν τον χώρο, της φυσικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και των εκπροσώπων των Αξιωματικών του Σώματος που έχουν επωμισθεί το καθήκον να αποτελέσουν τη φωνή των υπολοίπων, αναδεικνύει τη συνοχή και την ομόθυμη διάθεση για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος, σε μια ιεραρχικά ισορροπημένη και ρεαλιστική βάση.

Με αμείωτο ενδιαφέρον και ειλικρινή προσήλωση αφουγκραζόμαστε τη φωνή αυτή, που έχει ταχθεί να εκφράσει το όραμα και τις προσδοκίες των συναδέλφων και, ταυτόχρονα, κάθε είδους προβληματισμό και ανησυχία που ταλανίζει το προσωπικό, τόσο στον υπηρεσιακό όσο και στον ιδιωτικό του βίο. Άλλωστε, γνώμονας των δράσεων και των ενεργειών όλων μας είναι πρωτίστως ο ανθρώπινος παράγοντας, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο συνδικαλισμός στο Σώμα ανέκαθεν αποτέλεσε πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας, τα μηνύματα του οποίου, ιδιαίτερα εύστοχα και ουσιώδη σε πλήθος περιπτώσεων, σταθμίζονται και αξιολογούνται προκειμένου να ληφθούν υπόψη, για να αποτελέσουν κι αυτά μια ουσιαστική παράμετρο κατά τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αναγνωρίζει και σέβεται τη συνδικαλιστική φωνή και τις προσπάθειες που καταβάλλετε, ακούει και αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις αγωνίες σας.

Η ζύμωση των απόψεων και η διεξαγωγή γόνιμων και ουσιαστικών συμπερασμάτων είναι σκοπός και του σημερινού Συνεδρίου, μια διαδικασία που ωφελεί συνολικά το Λιμενικό Σώμα και το κρατά σταθερά στο μονοπάτι της προόδου. Την πρόοδο αυτή δεν την ελπίζουμε παθητικά ως παρατηρητές, αλλά όλοι μας εδώ έχουμε επιλέξει να την επιδιώκουμε συνειδητά, παράγοντας έργο και διοχετεύοντας όλη μας την ενέργεια, τις γνώσεις και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, της αφοσίωσης στο καθήκον και της προσφοράς.

Για τον λόγο αυτό, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου προς τους συναδέλφους που αποτελούν μέλη της Π.Ε.Α.Λ.Σ., καθώς και στο σύνολο του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να θωρακίσουν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική ναυτιλία και να προσφέρουν μέσα από το έργο τους και, επιπροσθέτως, μέσα από τον συντονισμό και την καθοδήγηση του έργου του υπόλοιπου προσωπικού, στην ασφάλεια του πολίτη, προστατεύοντας τα σύνορα, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, καταπολεμώντας το έγκλημα με αυταπάρνηση και με αίσθημα ευθύνης.

Οφείλω να υπογραμμίσω συνολικά τη θετική συνεισφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών, και ακόμα περισσότερο τώρα, με το πρόσφατα εκλεγμένο Διοικητικό της Συμβούλιο που, ως επί τω πλείστον απαρτίζεται από νέους Αξιωματικούς με έκδηλη διάθεση για δράση και ουσιαστική προσφορά. Προτεραιότητές τους, όπως ήδη έχει γίνει φανερό, είναι η εύρυθμη λειτουργία του Σώματος, ταυτόχρονα με την εκπλήρωση της συνδικαλιστικής τους αποστολής. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων του προσωπικού αλλά και για την προώθηση νέων δίκαιων διεκδικήσεων αποτελούν υποχρεώσεις της Ένωσης απέναντί του, καθώς και απέναντι στο ίδιο το Σώμα, και δικαιώνουν τον ρόλο της με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως είναι γνωστό τα στελέχη της μεγάλης Οικογένειας του Λιμενικού Σώματος επιτελούν σπουδαίο έργο, ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο κρίσιμη σε πολλά επίπεδα. 

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι με τον επαγγελματισμό και την ψυχή που καταθέτουν καθημερινά όλα τα στελέχη,  πέτυχαν να αυξηθεί το κύρος του Σώματος και πλέον να απολαμβάνει την αμέριστη εμπιστοσύνη και την απεριόριστη εκτίμηση τόσο της Πολιτείας όσο και των συμπολιτών μας. 

Το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον σε όλες τις πτυχές της ασφάλειας ― ναυτικής, γεωπολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής ―, χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και οι εύθραυστες ισορροπίες δεν επιτρέπουν τον ελάχιστο εφησυχασμό. 
Βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, για να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφάλειας στη θάλασσα, για όλους τους πολίτες, εξαντλώντας τα όρια του δυναμικού χαρακτήρα και της ικανότητας ενός κρατικού φορέα να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε αυτό που του έχει επί 104 χρόνια τώρα εμπιστευθεί η Ελληνική Πολιτεία.  

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου, να σας ευχαριστήσω για τη μέχρι τώρα προσφορά της Ένωσης και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε να επιδεικνύετε τον ίδιο ζήλο στην υπεράσπιση των αξιών του Σώματος και των δίκαιων διεκδικήσεων των στελεχών. 

Είμαστε δέκτες κάθε καλόπιστης κριτικής που στοχεύει στην αποκατάσταση οποιασδήποτε ατέλειας ή δυσλειτουργίας και έτοιμοι να ακούσουμε, να επεξεργαστούμε και να στηρίξουμε όσες από τις προτάσεις σας είναι υλοποιήσιμες και εξυπηρετούν το υπηρεσιακό συμφέρον. 

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, με καλά και πρωτίστως εποικοδομητικά για το Σώμα αποτελέσματα. 

Σας ευχαριστώ
  • Χαιρετισμός Επιτίμου Προέδρου ΠΕΑΛΣ κ. Σαϊτάκη Δημήτρη


κ. Πρόεδρε της ΠΕΑΛΣ,

Αξιότιμα μέλη της ΠΕΑΛΣ,


Με την ιδιότητα του Επιτίμου Προέδρου της ΠΕΑΛΣ σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ στις εργασίες του 16ου Συνεδρίου της Ένωσής μας και σας απευθύνω τις εγκάρδιες ευχές μου για επιτυχία στην διεξαγωγή των εργασιών του.


Δυστυχώς προσωπικοί οικογενειακοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν να συμμετάσχω στις εργασίες του συνεδρίου.


Θέλω να πιστεύω, ότι τόσο στον σύντομο χρόνο του συνεδρίου όσο και στο διάστημα  μέχρι το επόμενο συνέδριο, θα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και δράσεις, που θα επιτρέπουν στα μέλη την διαρκή συνεισφορά τους στην λήψη αποφάσεων για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αλλά και το ίδιο το Λιμενικό Σώμα. Να λειτουργεί η ΠΕΑΛΣ ευρισκόμενη σε ζωντανή διαδικασία διαρκούς Συνεδρίου.


Όπως και εσείς αντιλαμβάνεσθε για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος,  χρειάζονται ευέλικτες διαδικασίες που θα επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο και αξιοποίηση των υποβαλλόμενων προτάσεων. Εμπειρία από το παρελθόν υπάρχει.


Περιττό είναι να τονίσω ότι τα  προβλήματα που αφορούν στα στελέχη του Σώματος σήμερα,  είναι μεγάλα και επιτακτικές οι ανάγκες επίλυσής των. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για αναβολές στην εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων.


Η συνεχής επί μια 10ετία οικονομική απαξίωση των στελεχών σε συνδυασμό με την σημερινή οικονομική κρίση, που φέρνει η παντελώς ανεξέλεγκτη ακρίβεια, δυστυχώς έχει φέρει σε δεινή θέση τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την επιβίωση των στελεχών του Λ.Σ.


Αλλά και τα θεσμικά θέματα εισαγωγής των στελεχών  στο Λιμενικό Σώμα που αφορούν στην λειτουργία σχολών τύπου ΙΕΚ χωρίς προγράμματα σπουδών ανάλογα των αναγκών της αποστολής του Σώματος, χωρίς κτηριακές εγκαταστάσεις,  η παντελής έλλειψη  -ακόμα και σκέψης- για δημιουργία σχολείων  μετεκπαίδευσης, η δημιουργία ενός ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ συστήματος ιεραρχίας και προαγωγών, η εξάλειψη του υπερβολικού κατακερματισμού και δημιουργίας ειδικοτήτων που οδηγεί στην παράλυση του Σώματος,   η εφαρμογή ενός συστήματος μεταθέσεων που θα εξυπηρετεί την δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των στελεχών του Λ.Σ., ενός συστήματος που θα αξιοποιεί και τα προσόντα των στελεχών και πολλά- πολλά άλλα προβλήματα και προκλήσεις σας καλούν να τα  αντιμετωπίσετε.


Η ευθύνη ως Αξιωματικών που έχουν την αποστολή και το βάρος της διοίκησης του Λιμενικού Σώματος είναι ακόμη μεγαλύτερη.


Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη, η πρωτοβουλία για την επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν τα στελέχη του Σώματος και ιδιαίτερα τους αξιωματικούς, να ανήκει  στους Αξιωματικούς και την ΠΕΑΛΣ. Σε κανέναν άλλο.


Χαιρετίζω ιδιαίτερα  την με αφορμή το 16ο  Συνέδριο διεξαγωγή ημερίδας σχετικά με την αποστολή του Λιμενικού Σώματος  στο σύγχρονο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, τον ρόλο του ως διοικητικού φορέα της ναυτιλίας.


Μια ημερίδα που θα είναι χρήσιμη ιδιαίτερα για τους νέο-εξερχόμενους αξιωματικούς από την ΣΝΔ, αφού οι 26 ώρες διδασκαλίας στο μάθημα της ναυτιλίας  στα τέσσερα χρόνια της σχολής, δεν επιτρέπουν την στοιχειώδη διαμόρφωση αντίληψης στους νέους αξιωματικούς ποιο έργο καλούνται να επιτελέσουν στην καριέρα τους.


Εύχομαι ανάλογες πρωτοβουλίες να αναλάβετε και στο μέλλον παράλληλα με τις προσπάθειές σας για ριζική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος στις τάξεις του Λ.Σ.


Τέτοιες ενημερωτικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες συμβάλουν –μεταξύ άλλων-  στην σύνδεση του Σώματος με την Ελληνική Κοινωνία.


Αγαπητοί συνάδελφοι,


Έχω την βαθειά πίστη ότι θα καταφέρετε πολλά.


Θα ανοίξετε νέους ορίζοντες για τα μέλη της Ένωσης.


Η παράδοση και οι αξίες του σώματος που καλούμαστε να υπηρετούμε το επιβάλλουν.


Λύστε τους κάβους για νέους δρόμους, νέες κατακτήσεις.


Η στήριξη όλων μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας σε αναγνώριση της προσφοράς σας, θα είναι δύναμη και αέρας στα πανιά σας.


Σας ευχαριστώ θερμά


  • Χαιρετισμός Επιτίμου Γενικού Γραμματέα IMO Ευθυμίου Η. Μητροπούλου


Κύριε Πρόεδρε και Κύριε Γ. Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών ΛΣ,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,


Λυπάμαι που υποχρεώσεις που είχα αναλάβει προ καιρού στη δεύτερη πατρίδα μου δεν μου επιτρέπουν να είμαι κοντά σας σήμερα στο Συνέδριο που σηματοδοτεί 20 χρόνια δημιουργικής πορείας της ΠΕΑΛΣ.

Παρεκάλεσα τον φίλο Ναύαρχο κ. Γιάννη Καραγεωργόπουλο να σας μεταφέρει τον χαιρετισμό μου και τον ευχαριστώ από καρδιάς που δέχτηκε.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Πρόεδρο Πλοίαρχο Λ.Σ. κ. Γρηγόρη Γραβάνη και τον Γ. Γραμματέα Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Γιώργο Φύκα καθώς και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης γιά την εξαιρετική τιμή που μου κάνουν σήμερα, αλλά βρίσκω κάπως υπερβολική την αιτιολογία της τίμησηςγιά δύο λόγους:


Πρώτα, γιατί θεωρώ πολλούς από τους συναδέλφους μου στο Σώμα ισάξιους και αρκετούς ακόμη καλύτερους γιά να τύχουν οποιασδήποτε τιμητικής διάκρισης, και


Κατά δεύτερο λόγο, γιατί, όσα, με τη βοήθεια του Θεού, μου αναγνωρίζουν στη σταδιοδρομία μου δεν ήσαν παρά το αποτέλεσμα προσπαθειών να κάνω το καθήκον μου σ’ όλες τις φάσεις της επαγγελματικής μου ζωής: σαν ναυτικός, σαν Αξιωματικός ΛΣ στα Λιμεναρχεία Πειραιώς και Κέρκυρας και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και σαν μέλος της Γραμματείας, στην αρχή και, αργότερα, σαν Γενικός Γραμματεύς του ΙΜΟ.  Πρότυπό μου, τηρουμένων των αναλογιών, υπήρξε ο ήρωας μου Βρετανός Ναύαρχος Nelson, ο οποίος, σ’ όλη του τη ζωή ένα πράγμα επεδίωκε: Να κάνει το καθήκον του.  Και στο τέλος της σύντομης ζωής του, θανάσιμα πληγωμένος στο απόγειο της δόξας του, στη Ναυμαχία του Trafalgar, εν όσῳ στωικά περίμενε τη στιγμή που θ’ αναχωρούσε από τον μάταιο αυτό κόσμο για να πάει να συναντήσει τον Δημιουργό του και, ενώ ο Επιτελάρχης του διαδοχικά τον ενημέρωνε ως προς την θριαμβευτική έκβαση της ναυμαχίας, τρεις φορές είπε: “Thank God, I have done my duty!”.


Από νεαρός αξιωματικός στο Σώμα ευτύχησα να υπηρετήσω παρά τους πόδας ανωτέρων μου, από των οποίων το παράδειγμα, το ήθος, την εργατικότητα και την προσήλωση στο καθήκον, διδάχθηκα πολλά – αρετές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μου και στων οποίων ευεργετών μου τη μνήμη είμαι παντοτινά ευγνώμων.  Από τους τόσους μέντορες μου, θα ζητήσω συγγνώμη που ο περιορισμένος χρόνος του χαιρετισμού μου δεν μου επιτρέπει να τους μνημονεύσω όλους, αλλά δύο εξ αυτών τα ονόματα θα πω: ο ένας ήταν ο Ναύαρχος Λευτέρης Γεωργαντόπουλος, πατέρας της Ναυτιλιακής Οικονομικής και Πολιτικής Επιστήμης στην Ελλάδα και ο άλλος ο Ναύαρχος-Αρχηγός ΛΣ Άλκης Σκιαδάς.  Θα τους θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη!


Αν όμως έχω να πω τα λόγια αυτά ευγνωμοσύνης γιά συγκεκριμένους, τους εκάστοτε προϊσταμένους μου Αξιωματικούς στο Σώμα, η πραγματικότητα, πίσω από όλα – λίγα ή πολλά, μικρά ή μεγάλα – που να δικαιολογούν τη σημερινή μου τίμηση, είναι μία και μοναδική: χωρίς την ευεργετική παιδεία, επίδραση και επιρροή του Σώματος στη ζωή μου και την επαγγελματική μου ανέλιξη τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.  Ό,τι έκανα, ό,τι κατάφερα, ό,τι πέτυχα – αν έκανα, κατάφερα ή πέτυχα κάτι στη ζωή μου – το οφείλω στο Σώμα.  Γι’ αυτό και η αγάπη, αφοσίωση και, παν’ απ’ όλα, η ευγνωμοσύνη μου στις χιαστί άγκυρες είναι και θα είναι ανεξίτηλη όσο ζω.


Γι’ αυτό και χαίρομαι να παρακολουθώ σήμερα το Σώμα, στην κατεύθυνση, που οι εξελίξεις στη ζωή της Χώρας και οι γεωπολιτικές συγκυρίες το ώθησαν ν’ ακολουθήσει, όχι μόνο να διαπρέπει αλλά να εξέχει και υπερέχει, να πρωταγωνιστεί, να παραδειγματίζει και με τη σκληρή δουλειά, τους κόπους και τις, μέχρι αυταπάρνησης, θυσίες που οι περιστάσεις απαιτούν από τα στελέχη του, να επισύρει το θαυμασμό, την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη σύσσωμης (πολιτικής, δημόσιας και ιδιωτικής) της κοινωνίας της Πατρίδας μας – πρώτο μεταξύ ίσων από όλους τους φορείς στους οποίους η Πολιτεία έχει εμπιστευθεί με παρεμφερή καθήκοντα και αδιαμφισβήτητα μοναδικό στο τομέα διοίκησης της πρώτης Ναυτιλίας του κόσμου.


Και μ’ αυτά τα λόγια αγάπης, σεβασμού και επαίνων γιά το Σώμα που μας γαλούχησε και εξέθρεψε, θα κλείσω τον Χαιρετισμό μου – όχι όμως πριν συγχαρώ την Ένωση γιά την επιλογή των δύο Θεματικών Ενοτήτων που θ’ αποτελέσουν το αντικείμενο ανάπτυξης του σημερινού Συνεδρίου και γιά τους εξαίρετους ομιλητές που προσκλήθηκαν να δώσουν σάρκα και οστά στα λίαν επίκαιρα και σημαντικά θέματα που ανέλαβαν να διαπραγματευθούν. 


Επαναλαμβάνοντας τη λύπη μου γιά την απουσία μου από τη σημερινή εορταστική εκδήλωση και ευχαριστώντας την ΠΕΑΛΣ για την τιμή που μου κάνει, εύχομαι στο Συνέδριο κάθε επιτυχία.

Σας ευχαριστώ!


  • Χαιρετισμός Προέδρου ΣΕΕΝ κ. Διονύση ΘεοδωράτουΚύριε πρόεδρε και κ.κ. μέλη του Δ.Σ 

Αξιότιμα  μέλη της Π.Ε.Α.Λ.Σ,


Εκ μέρους του Δ.Σ. και των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.) σας ευχαριστώ  για την τιμητική σας πρόσκληση συμμετοχής μας στην Ημερίδα του 16ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας  Ένωσης Αξιωματικών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, για την οποία και με ιδιαίτερη χαρά ανταποκριθήκαμε. 


Το Λ.Σ- ΕΛ- ΑΚΤ ως  φορέας και Αρχή αντιμετώπισης - διαχείρισης του συνολικού εύρους και ποικιλόμορφων θεμάτων της ναυτιλίας (ναυτικός - πλοίο -εκπαίδευση- θαλάσσιες μεταφορές- ναυτιλιακή κοινότητα- στήριξη της νησιωτικότητας και της επιχειρηματικότητας - ασφάλειας και προστασίας - ναυτιλιακή νομοθεσία - διεθνή εκπροσώπηση), είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, οργανωτικό και διοικητικό πρότυπο.


Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την εξίσου σημαντική συνεισφορά  όλων των στελεχών του Λ.Σ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες  για την στήριξη της νησιωτικότητας,  την εξυπηρέτηση του ακτοπλοϊκού δικτύου  μεταφορών  και γενικά της ομαλής  διασύνδεσης των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα καθώς και στις γραμμές της Αδριατικής, Ελλάδας - Ιταλίας.


Προσβλέπουμε και πάντα θα επιδιώκουμε  τη στενή συνεργασία Πολιτείας και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος για την σταθερή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας μας, που αποτελεί και την κατ΄ εξοχήν  αναγκαία  προϋπόθεση  για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας τη συνοχή και εδαφική συνέχεια.


Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την βαθιά εκτίμηση του Συνδέσμου μας συνολικά στο έργο που επιτελούν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  


Ανάλογες πρωτοβουλίες και θέματα  όπως του Συνεδρίου σας συμβάλουν στην αντιμετώπιση και αποτελεσματική διαχείριση της Ελληνικής Ναυτιλίας και τις σύγχρονες απαιτήσεις ή προκλήσεις του σήμερα και του μέλλοντος. 


Σας ευχαριστώ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια