NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

ΠΕΑΛΣ: Φορολόγηση εφάπαξ βοηθήματος - Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας που συντηρείται διαχρονικά


Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/Α/102/2023


Με αφορμή πλήθος ερωτημάτων και την έκδηλη αγωνία των μελών της ΠΕΑΛΣ αλλά και συνολικά των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγείται κατά την αποστρατεία και απασχολεί την ειδησεογραφική επικαιρότητα, διευκρινίζονται τα εξής:


Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει συνταχθεί νομοσχέδιο με το οποίο προωθείται η φορολόγηση του εφάπαξ, που χορηγείται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Τόσο ο Ε.ΛΟ.Α.Ν. (Μ.Τ.Ν.) όσο και το Τ.Α.Λ.Σ., στα οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά τα στελέχη, ΔΕΝ (ε) ΔΕΝ αποτελούν Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και ως εκ τούτου οι εν λόγω φορολογικές ρυθμίσεις δεν αφορούν το εφάπαξ βοήθημα, που καταβάλλεται από αυτά.


Ωστόσο, εύλογη ανησυχία και καχυποψία έχουν προκληθεί στα στελέχη αναφορικά με πιθανή επέκταση του μέτρου της φορολόγησης, σε δεύτερο χρόνο, σε όλα τα Ταμεία, καθώς το ζήτημα επανέρχεται και αναπαράγεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. 


Προς τούτο, καλούμε τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους Υπουργούς να τοποθετηθούν και να δεσμευθούν για το θέμα τερματίζοντας το καθεστώς της παρατεταμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που συντηρείται διαχρονικά.


Επίσης, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τόσο η φορολόγηση όσο και άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στο ‘Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Αστυνομικών - Πυροσβεστών-Λιμενικών’ (ΤΕΑΑΠΛ). Ένα Ταμείο, το οποίο έχουν εμπιστευτεί πολλές χιλιάδες μέλη της μεγάλης οικογένειας των Σωμάτων Ασφαλείας και το επέλεξαν προαιρετικά, συνεισφέροντας από το υστέρημά τους για να συμπληρώσουν μελλοντικά τις ανεπαρκείς ασφαλιστικές παροχές της κοινωνικής ασφάλισης. Τα στελέχη αυτά, ενώ έδειξαν εμπιστοσύνη στο «πολυδιαφημισμένο» θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης, βρίσκονται ενώπιον αιφνιδιαστικών και απρόσμενων αλλαγών, που αναμορφώνουν ακόμη και τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφάλισης του ΤΕΑ που είχαν επιλέξει.


Ενόψει κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένουμε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του λειτουργήματος που επιτελούμε, να μην αγνοήσει τις τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις της Διοίκησης του ΤΕΑΑΠΛ και να λάβει τη μέριμνα και την πρόνοια που απαιτείται για τις ιδιαιτερότητες του Ταμείου στο υπόψη νομοσχέδιο.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας

Γραβάνης Γρηγόριος                         Φύκας Γεώργιος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια