NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

ΠΕΑΛΣ: Ημέρα της Γυναίκας




Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/Α/13/2024


Στοχοθεσία  

Δύναμη

Αποφασιστικότητα 

Διεκδίκηση 

Αγωνιστικότητα

Επιτυχία 

Λέξεις γένους θηλυκού όπως και η Γυναίκα. Μερικές μόνο από πολλές άλλες, που κρύβουν μέσα τους δράση, ενέργεια, προοπτική και χαρακτηρίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. 

Διαχρονικά η γυναίκα, σε κάθε καμπή της ιστορίας, ήταν πάντα παρούσα, κατέχοντας τις περισσότερες φορές πρωταγωνιστικό ρόλο, σπάζοντας φράγματα και προχωρώντας μπροστά. Τα επιτεύγματά της, μάλιστα, κι η υπενθύμιση ότι η γυναίκα αποτελεί πυρήνα δύναμης και ενίσχυσης της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, ήταν μερικοί μόνο από τους λόγους που οδήγησαν στην θεσμοθέτηση το 1975 από τον ΟΗΕ, της 8ης Μαρτίου ως ‘Ημέρα της Γυναίκας’.

Και σήμερα, όμως, οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, μάχονται, διεκδικούν και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Πρωταγωνιστούν στα περισσότερα κοινωνικά στρώματα, ανταποκρίνονται με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους, που η κοινωνία προστάζει, αλλά και στον επαγγελματικό στίβο, όπου καταλαμβάνουν επάξια ηγετικές θέσεις, επιλέγοντας τελικά τους ρόλους που επιθυμούν να τις ακολουθούν, αλλά όχι να τις καθορίζουν. Και παρά το γεγονός ότι οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις γίνονται για αρκετές τροχοπέδη στην ανέλιξη της σταδιοδρομίας τους, πολλές είναι εκείνες που βρίσκουν τον δρόμο της επαγγελματικής προόδου και επιτυχίας. Αδιάψευστος μάρτυρας, η δυναμική παρουσία των γυναικών στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στη Δημόσια Διοίκηση και στην πολιτική. 

Στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικότερα, το γυναικείο "άρωμα" βρίσκεται παντού. Στην πρώτη γραμμή,  αλλά και σε σημαντικές επιτελικές θέσεις, Τμηματαρχών, Διευθυντών, Προϊστάμενων Λιμενικών Αρχών και Υπηρεσιών ή ακόμη και Διοικητών Περιφερειακών Διοικήσεων Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., οι γυναίκες συναδέλφοι καταρρίπτουν στερεοτυπικές αντιλήψεις και με τη διορατικότητα, τη δυναμικότητα και την αποφασιστικότητά τους κερδίζουν τον σεβασμό και την εκτίμηση τόσο των συνεργατών τους όσο και των πολιτών. 

Ο ρόλος τους έτσι καθίσταται καθοριστικός για την εκτέλεση της αποστολής του Σώματος, για τη σχέση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την κοινωνία και ασφαλώς για την ίδια την εξέλιξή του. 

Για την ιστορική μνήμη, εισαγωγή γυναικών στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είχαμε για πρώτη φορά την 01-09-1980, 61 χρόνια από την ίδρυσή του το 1919, με τον βαθμό του Λιμενοφύλακα. Την 14-05-1985 κατετάγησαν στο Σώμα οι πρώτες γυναίκες Αξιωματικοί με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και ως Τεχνικοί και την 20-11-1995 κατετάγη η πρώτη Υπαξιωματικός Λ.Σ. Από τότε, όλο και περισσότερες γυναίκες εισάγονται κάθε χρόνο στις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Για την ΠΕΑΛΣ, η 8η ΜΑΡΤΙΟΥ είναι ημέρα γιορτής για την έως τώρα διεκδίκηση και κατάκτηση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλα τα επίπεδα, στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Ο αγώνας βέβαια για ουσιαστική συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας του Σώματος είναι αναπόσπαστο κομμάτι καθημερινής προσπάθειας και σίγουρα δεν ολοκληρώνεται σε μια μέρα. 

Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ν’ αξιοποιήσουμε ουσιαστικά τη σημερινή ημέρα αποτελεί το ν' αδράξουμε την ευκαιρία για να ξεφύγουμε από ξεπερασμένες αντιλήψεις και να αξιολογήσουμε με αλήθεια και ανοικτό μυαλό τα δεδομένα, που η ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο φύλων εισάγει, ότι δηλαδή γινόμαστε αποτελεσματικοτεροι στη συνεργασία και αποδοτικότεροι στο δύσκολο έργο μας. Αυτή ακριβώς η παραδοχή υπήρξε, άλλωστε, και ο βασικός λόγος ίδρυσης του Τομέα γυναικών στην ΠΕΑΛΣ, η δράση του οποίου επικεντρώνεται στην ανάδειξη της συμβολής των γυναικών στην επιτυχημένη πορεία του Σώματος και στη δημιουργία, μέσα από την διεκδίκηση, συνθηκών εξέλιξης για κάθε επόμενη γενιά.

Με την ευκαιρία της ημέρας, λοιπόν, ζητούμε από την ηγεσία μας να συνεχίσει να ενισχύει αλλά και να επιζητά την αναρρίχηση γυναικών Αξιωματικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης και διαχείρισης κρίσεων. Πιστεύουμε στη γυναικεία οπτική, πιστεύουμε στη γυναικεία αντίληψη, πιστεύουμε στη γυναικεία διορατικότητα και κυρίως στον καθοριστική συμβολή των γυναικών στις επιτυχίες του Σώματος.

Για το Δ.Σ.

           Ο Πρόεδρος         Ο Γενικός Γραμματέας 

Γραβάνης Γρηγόριος           Φύκας Γεώργιος 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια