NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

ΠΕΑΛΣ: Μνημόνιο Συνεργασίας - Πρόσβαση Στελεχών Σωμάτων Ασφαλείας σε πολιτιστικούς φορείς με προνομιακούς όρους

 


Αριθμ. Πρωτ.: Φ.200/Ε/34/2024

 

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Πολιτισμού

κ. Λίνα Μενδώνη


ΚΟΙΝ.:

- Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Χρήστο Στυλιανίδη

- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

- Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Κλιματικής Αλλαγής

κ. Βασίλη Κικίλια

 

 

ΘΕΜΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας - Πρόσβαση Στελεχών Σωμάτων Ασφαλείας σε πολιτιστικούς φορείς με προνομιακούς όρους

 

Κυρία Υπουργέ,

 

Κατά τη θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως Γενική Γραμματέας, είχατε ανταποκριθεί στο αίτημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τότε που υπαγόταν σε αυτό διοικητικά το σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστικό Σώμα) για τη σύναψη μνημονίου αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων.

 

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2010, υπήρξε η διευκόλυνση των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας για την πρόσβασή τους, με θετικούς όρους, σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, εποπτευόμενους από το Υπουργείο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω μνημόνιο προβλεπόταν έκπτωση ποσοστού 50% για τα ίδια τα στελέχη, με απλή επίδειξη του δελτίου ταυτότητας, αλλά και ένα συνοδό τους. Επίσης, υπήρχε μέριμνα για την παροχή επιπλέον εκπτώσεων και παροχών σε περιπτώσεις οργανωμένων, από τα εκάστοτε συνδικαλιστικά όργανα, μαζικών επισκέψεων. Παράλληλα, προβλεπόταν ο σχεδιασμός προγραμμάτων επιμόρφωσης και αναψυχής των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών, με συγκεκριμένες επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις.

 

Πεποίθησή σας, όπως εύστοχα είχατε διατυπώσει τότε σε κοινή συνέντευξη τύπου, ήταν ότι το πρόγραμμα αυτό ενίσχυε την πολιτιστική παιδεία και ότι «η πολιτιστική παιδεία είναι μια οριζόντια πολιτική και έτσι πρέπει να αναπτύσσεται», ενώ, παράλληλα, θεωρήθηκε κρίσιμο και για την ανταποδοτικότητά του στους πολιτιστικούς χώρους και την ενίσχυση της πολιτιστικής οικονομίας.

 

Με δεδομένη την παρέλευση σημαντικού χρονικού διαστήματος από τη σύναψη του εν λόγω μνημονίου, απευθυνόμαστε σήμερα σε εσάς, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν υφίσταται ανάκληση του Μνημονίου Συνεργασίας ή αν αυτό συνεχίζει να ισχύει.

 

Στην πρώτη περίπτωση και με δεδομένο ότι οι λόγοι, που οδήγησαν εξ αρχής στην υπογραφή του, εξακολουθούν να υφίστανται στο ακέραιο, κρίνουμε επιβεβλημένη τη σύναψη νέου, αντίστοιχου περιεχομένου.

 

Στη δεύτερη περίπτωση, που το μνημόνιο εξακολουθεί να ισχύει, θεωρούμε απαραίτητη την παροχή εκ μέρους σας επικαιροποιημένης ενημέρωσης και οδηγιών προς τους πολιτιστικούς φορείς αρμοδιότητάς σας, καθώς έχουμε γίνει αποδέκτες διαμαρτυριών μελών μας για μη χορήγηση, σε κάποιες περιπτώσεις, του προβλεπόμενου ποσοστού έκπτωσης, κατά την προμήθεια των εισιτηρίων.

 

Θεωρώντας βέβαια τόσο το ενδιαφέρον όσο και την ευαισθησία σας στο εν λόγω θέμα, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας.


 

 Για το Δ.Σ.


         Ο Πρόεδρος       Ο Γενικός Γραμματέας

Γραβάνης Γρηγόριος       Φύκας Γεώργιος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια